CIF nedir FOB nedir?

İçindekiler:

  1. CIF nedir FOB nedir?
  2. CIF nedir dış ticaret?
  3. FOB teslim şeklinde navlunu kim öder?
  4. CFR teslim şekli sigorta kime ait?
  5. FOB fiyatı ne demek?
  6. FCA teslim ne demek?
  7. Navlunu kim öder?
  8. CFR teslim şekli nedir?
  9. Teslim şekli CPT ne demek?
  10. EXW teslim şekli ne demek?
  11. CIF Turkey ne demek?

CIF nedir FOB nedir?

Incoterms çeşitlerinden en yaygın olarak kullanılanları, CIF ve FOB kayıtlarıdır. ... Cost, Insurance and Freight (CIF) kaydı, masraflar, sigorta primi ve navlun ödenmiş olarak teslimi ifade ederken; Free on Board (FOB) kaydı, gemi bordasında teslim anlamına gelmektedir.

CIF nedir dış ticaret?

CIF, (ing. Cost, insurance & freight) uluslararası ticaretle ilgili bir terimdir. Sözcük karşılıkları mal bedeli, sigorta ve navlun anlamındadır. ... CIF terimi, malların ihraç işlemlerinin de satıcı tarafından yapılmasını öngörür.

FOB teslim şeklinde navlunu kim öder?

FOB (FREE ON BOARD) – Gemi bordasında teslim Taşıma: Ana taşıyıcının masraf ve sorumluluğu alıcıya aittir. Sigorta: Sigorta yaptırma zorunluluğu yoktur. Sigorta işlemleri tarafların karşılıklı anlaşmasına bırakılmıştır. Taşıma modu: Deniz taşıma modu.

CFR teslim şekli sigorta kime ait?

İthalat ile ilgili tüm belgeleri hazırlar ve gümrük işlemlerini tamamlar. Malları, boşaltma limanında boşaltma masraflarını ve liman ücretini ödeyerek boşaltır. Taşıma sırasında navlun ücreti dışında yapılan tüm masraf ve harcamaları ödemek zorundadır. CFR teslim şeklinde sigorta sorumluluğu alıcıya aittir.

FOB fiyatı ne demek?

FOB/Free On Board fiyatı konusunda alıcı ile satıcı arasında bir anlaşmaya varılmış olan malın, alıcının göstereceği gemiye yükleninceye değin gerçekleşecek bütün giderlerin satıcıya ödenmesine dayanan bir alışveriş yöntemi, bir malın gemide teslim fiyatıdır.

FCA teslim ne demek?

FCA, İngilizce Free Carrier teriminin kısaltılmış şeklidir. Uluslararası ticarette, satıcının ülkesinde teslim yeri belirterek taşımacıya teslim anlamına gelmektedir. Bu tür ticarette ihracat formaliteleri ve belirlenen yere kadar olan yurt içi nakliye masrafları satıcıya aittir.

Navlunu kim öder?

Malları satıcının işletmesinde teslim aldığı andan itibaren malla ilgili tüm risk ve masraflar Alıcının sorumluluğundadır. Malların taşıtılması amacıyla taşıma acentası ile anlaşarak navlun bedelini öder. Alıcı, malları teslim aldığına dair gereken belge ve delilleri satıcıya sağlamalıdır.

CFR teslim şekli nedir?

CFR, (cost and freight) Mal bedeli ve navlun anlamına gelen uluslararasi bir ticari terim. İthalat ve ihracatta taşınan ürünün, daha önce belirlenmiş limana kadar bütün taşıma masraflarının tamamen ihracatçı firma tarafından karşılanacağını belirtir.

Teslim şekli CPT ne demek?

( (İngilizce) Carriage Paid To ) ( Taşıma ücreti ödenmiş olarak teslim... ) Teslim şeklinden sonra belirtilen yere kadar ( Örnek CPT İstanbul ) satıcının navlunu ödenmiş bir şekilde malı teslim edecek olması anlamına gelir.

EXW teslim şekli ne demek?

İŞYERİNDE TESLİM / EX WORKS (EXW) "İş yerinde teslim" terimi, satıcının malları, kendi yerinde veya ismen belirlenmiş başkaca bir yerde (fabrika, depo, işyeri gibi) alıcının tasarrufuna bırakarak teslim etmesini ifade eder. EXW, satıcı açısından asgari yükümlülüğü temsil eder.

CIF Turkey ne demek?

CIF kısa olan bu sözcüğün uzun hali Cost İnsurance Freight olaraktır. ... Günümüzde de Türkiye uluslararası ticaret işlemlerinde de CIF teslim şekli farkları nedeniyle tercih edilmektedir. CIF Ne Demek? Kelime anlamı navlun, mal bedeli ve sigorta olan uluslararası ticarette ilgili terime CIF denir.