İran en çok ne ithal ediyor?

İçindekiler:

  1. İran en çok ne ithal ediyor?
  2. İran dünyaya ne ihraç ediyor?
  3. Iran neler üretiyor?
  4. Azerbaycan gümrük vergisi ne kadar?
  5. Iran ihracatı ne kadar?

İran en çok ne ithal ediyor?

Türkiye'nin İran'dan en çok ithal ettiği ürünler arasında mineral yakıtlar ve yağlar gelmektedir. 2019 yılı ithalatı 2,1 milyar dolar olan bu ürün grubu toplam ithalatımızın i'unu oluşturmaktadır. En fazla ithalat yapılan diğer sektörler ise plastik ve mamülleri, bakır, çinko ve demir-çeliktir.

İran dünyaya ne ihraç ediyor?

İran'ın ekonomisini tarım ve turizm ile doğal gaz ve petrol ihracatı oluşturmaktadır. Dünyanın bilinen petrol rezervlerinin 'u ve doğal gaz rezervlerinin 'ine sahip olan İran, enerji devi olarak anılmaktadır. Ülkenin ihracatının ve gelirinin önemli bir bölümünü petrol ve doğal gaz ihracatı oluşturmaktadır.

Iran neler üretiyor?

Ülkenin başlıca tarım ürünleri; buğday, arpa, mısır, pirinç gibi hububatlar ile şekerpancarı ve şekerkamışı, meyveler (üzüm, elma), narenciye, hurma, fıstık, pamuk ve soğandır.

Azerbaycan gümrük vergisi ne kadar?

İki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşması veya Gümrük Birliği bulunmadığından Türkiye, petrol ve Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı faaliyetleri hariç, ihraç ürünleri için diğer üçüncü ülkeler ile birlikte gümrük vergisine tabidir. Gümrük vergileri, ürün gruplarına göre, %0,5 , %1, %3, %10 ve %15 oranında uygulanmaktadır.

Iran ihracatı ne kadar?

İran'ın petrol dışı ihracatı geçen yıl yaklaşık 35 milyar dolara ulaştı