Camide bulunan iç kısımlar nelerdir?

İçindekiler:

  1. Camide bulunan iç kısımlar nelerdir?
  2. Camilerdeki asıl ibadet yerine ne ad verilir?
  3. Cami harim nedir?
  4. Caminin önünde yer alan bahçeye ne denir?
  5. Mahvel ne anlama gelir?
  6. Şerefe caminin hangi bölümünde yer alır?
  7. Mihrap da ne yazıyor?
  8. Minarenin bölümleri nelerdir?

Camide bulunan iç kısımlar nelerdir?

Cevap: Camilerde bulunan iç kısımlar harim bölgesi olarak bilinen ve cemaatin toplandığı ve namaz kıldığı yerdir. Bununla beraber hanımlar mahfili paravanla ayrılır. Müezzin mahfili etrafı çevrili yerde ya da yerden yüksek bir mevkide bulunur.

Camilerdeki asıl ibadet yerine ne ad verilir?

Cami, İslam dininin ibadet mekanıdır. Genellikle minaresiz küçük camîlere veya bazı kurum ve kuruluşlarda ibadet için ayrılmış ufak mekânlara ise mescit denir. Kur'an'da ibadethane adı olarak camî terimi geçmez, ancak "secde yapılan yer" anlamındaki mescit kavramı kullanılır.

Cami harim nedir?

harim, kuzeyindeki son cemaat yeri, son cemaat yerinin batısındaki minare ve kuzeyindeki şadırvanlı avludan oluşmaktadır (Şek.1). Harimin dört yöne, son cemaat yerinin ise üç yöne eğimli kırma çatısının üzeri kiremit kaplıdır.

Caminin önünde yer alan bahçeye ne denir?

Eyvan. Selçuklu ve Osmanlı mimarisinde cami ve medreselerde sıkça kullanılan eyvan, yapılarda avluya bakan tarafı açık; üç tarafı kapalı, üstü tonozla örtülü yerden yüksekçe zeminli oylumlardır. Eyvan İran mimarisinde daha çok camilerde görülürken Anadolu'da genellikle medrese mimarisinde tercih edilmiştir.

Mahvel ne anlama gelir?

(Çoğulu: Mehâfil) Dernek yeri.

Şerefe caminin hangi bölümünde yer alır?

Şerefeler, bir insanın dolaşabileceği genişlikte bir balkon şeklindedir, minareyi çepeçevre dolaşır ve kenarları korkulukla çevrelenir. Korkuluklar, caminin mimarî üslubuna ve yapıldığı devre göre değişen oymalı taş parmaklıklar şeklinde inşa edilir. Minare gövdesiyle şerefenin birleştiği kısım mukarnaslarla süslüdür.

Mihrap da ne yazıyor?

Mihrap süslemelerinde değişik renk ve stillerde şekillerin yanı sıra, "Ayet-el Kürsi" olarak bilinen Bakara sûresinin 255. âyetinin yazıldığı da olur. ... Diğer yandan mihrabın sağ üst kısmına "Allah", sol üst kısmına "Muhammed" veya üst kısma yalnız "İhlâs" sûresinin yazıldığı da görülür.

Minarenin bölümleri nelerdir?

Minarenin bölümleri
  • Alem.
  • Külah.
  • Petek.
  • Şerefe.
  • Gövde.
  • Pabuç
  • Kürsü