Kimler sgk'lı olamaz?

İçindekiler:

  1. Kimler sgk'lı olamaz?
  2. Kimler SGK kapsamında?
  3. Çalışmıyorum nasıl sigortalı olurum?
  4. Emeklilik durum belgesi nereden alınır?

Kimler sgk'lı olamaz?

SGK'dan Yararlanma Şartları Nelerdir? 18 yaşını doldurmamış ve tıbben başkasının bakımına muhtaç olan kişiler için SGK'dan yararlanma şartı aranmamaktadır. Ayrıca analık, trafik kazası, acil durumlar, iş kazası ile meslek hastalığı durumlarında da herhangi bir yararlanma şartı aranmamaktadır.

Kimler SGK kapsamında?

SGK'nın özel onayı ile kurulmuş olan banka, sigorta, emekli sandıklarına tabii kurum çalışanları hariç herkes SGK'lıdır. Bir işverenin emrinde hizmet akdiyle çalışanlar, Kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanlar, ... İsteğe bağlı sigorta primi ödeyenler sigortalılık kapsamındadır.

Çalışmıyorum nasıl sigortalı olurum?

İlk defa isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin e-devlet üzerinden veya “İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi” ile ikametgahlarının bulunduğu yerdeki SGK ünitelerine başvurmaları gerekmektedir. Tekrar isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin ise talep dilekçesi ile müracaat etmeleri gerekmektedir.

Emeklilik durum belgesi nereden alınır?

Emekli kimlik belgesi alma işlemi internet üzerinden E devlet sisteminde yer alan SGK hizmet bölümüne girerek 4A emeklilik kaydı bölümünden mütahaklık belgesi bilgisayara indirilebilir. Belge indirildikten sonra yazıcı üzerinden çıktısı alınabilir.