Trans yağ nasıl bir yağ?

İçindekiler:

  1. Trans yağ nasıl bir yağ?
  2. Trans yağ nedir ve zararları nelerdir?
  3. Trans yağın diğer adı nedir?
  4. Doymuş yağ nedir zararları?
  5. Yağların vücuda zararları nelerdir?
  6. Doymuş yağlar hangileri?
  7. Yağ içeriği fazla olan bitkisel bir besin nedir?
  8. Sağlıklı yağlar nelerdir?

Trans yağ nasıl bir yağ?

Trans yağ, doğal bir yağ türü değildir. İnsan sağlığı açısından zararlı olan trans yağ, bitkisel yağa "hidrojenasyon" olarak adlandırılan bir işlemle "hidrojen" eklenmesiyle elde edilen yağdır.

Trans yağ nedir ve zararları nelerdir?

Trans yağ sağlığa oldukça zararlı bir yağ çeşididir. Bu yağ çeşidinin çok miktarda tüketilmesi; diyabet, yüksek kolesterol, kalp hastalıkları gibi pek çok hastalık açısından risk oluşturur. Ambalajlı ürünlerde ve restoranlarda sıklıkla kullanılan bu yağ çeşidi toplumun genel sağlık durumuna zarar verir.

Trans yağın diğer adı nedir?

Trans yağ, trans-izomer (E-izomer) doymamış yağ asitlerine verilen yaygın ad.

Doymuş yağ nedir zararları?

Doymuş yağlar vücutta kötü kolesterol olarak bilinen LDL'nin artmasına ve damarlarda birikmesine neden olur. Aynı zamanda vücut total kolesterolü de yükselir. Damarlarda biriken kolesterol kalbe giden kan akışını azaltarak kalbi yorar ve kalp krizi riskini artırır.

Yağların vücuda zararları nelerdir?

Trans yağın tehlike arz etmesinin nedeni ise; Bitkisel yağa hidrojen eklenerek gıdalarda kullanılmasıdır. Bu işlem kandaki kötü kolesterolü yükseltip, iyi kolesterolü de düşmesine neden olmaktadır. Bu da kalp krizi riskini, felç ve damar tıkanıklığı riskini oldukça yüksek oranda tetiklemektedir.

Doymuş yağlar hangileri?

Doymuş yağlar, hidrojen içeriğiyle oda ısısında dahi katı halde bulunur. Hemen örnek verelim: Margarin, palm yağı, et, sakatat, kümes hayvanlarının derisi, yumurta, peynir, süt, tereyağı vb. tam yağlı mandıra ürünleri, hindistan cevizi, kakao yağı, hurma yağı.

Yağ içeriği fazla olan bitkisel bir besin nedir?

Avokado çoğu hayvansal gıdalardan daha fazla yağ vardır. Avakado'da yağ oranı yüzde 77'dir. Avakado'da bir tekli doymamış yağ olan oleik asit vardır. Bu yağ asidinin sağlık açısından faydaları çok fazladır.

Sağlıklı yağlar nelerdir?

Zeytinyağı ve kanola yağı gibi bitkisel yağlar tekli doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve doymuş yağ asitlerine göre kan kolesterol düzeyini daha iyi düzenlerler. Mısırözü yağı, ayçiçek yağı ve soya yağı çoklu doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve kalp sağlığınızı korumaya yardımcı olurlar.