Sigorta primi ne oluyor?

İçindekiler:

  1. Sigorta primi ne oluyor?
  2. Sigorta primi neleri kapsar?
  3. Prim para nedir?
  4. Prim ödemek ne demek?
  5. SGK prim borcu nasıl hesaplanır?
  6. * 4a ne demek?
  7. Memur 4 a mı 4 B mi?

Sigorta primi ne oluyor?

Sigorta primi, sigortanın yapıldığı kişi ile sigortayı yapan kişi arasında ödenmesi gereken bir ücrettir. Bu ücret gösterilen teminatlara göre yükselebildiği gibi, ilgili prim tutarının ödenmemesi halinde sigortanın etkinliği kabul görmemektedir.

Sigorta primi neleri kapsar?

SSK primi yalnızca bir işverene bağlı olarak çalışan işçiler için ödenen bir sigorta primidir. Kendi namına çalışanlar ya da kamu kurumunda çalışan kişiler farklı sigorta kollarından faydalanırlar. SSK primi ödenen işçilerin hak kazandığı sağlık hizmetlerinden, o işçinin eşi ve ailesi de faydalanabilir.

Prim para nedir?

Sigortacılık terimlerinden biri olan prim, sigorta satışını yapan mercinin verdiği teminatı satın almak için sigorta ettiren ya da sigortalı tarafından ödenen bedeldir.

Prim ödemek ne demek?

Sigorta primi, çalışanların sağlık hizmetlerinden yararlanması ve emeklilik hakkı kazanması için işveren tarafından çalışan adına devlete ödenen ücrettir. İşverenler tarafından aylık olarak ödenen SGK prim tutarı, çalışanın aldığı brüt maaş üzerinden hesaplanarak belirlenir.

SGK prim borcu nasıl hesaplanır?

SGK primi giydirilmiş brüt ücret üzerinden işçi, işveren ve işsizlik oranları ile hesaplanmaktadır....İndirimsiz hesaplama ortalama olarak aylık brüt kazanç seviyesinin % 37.5'e tekabül etmektedir.
  1. İşçi sigorta primi oranı %14,
  2. İşveren payı oranı %20,5,
  3. İşçi işsizlik oranı %1,
  4. İşveren işsizlik oranı %2 dir.

* 4a ne demek?

4a: SSK'ya pirim ödemesi yapan kişileri kapsar. Bu da bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilerin çalışma alanlarını ifade eder. 4a sistemi 5510 sayılı yasa kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu altında yer alır. 4b: Eski adı ile BAĞ-KUR olarak bilinir.

Memur 4 a mı 4 B mi?

Sigorta Sistemleri Nelerdir? 4a, 4b ve 4c sigortalı nedir, Sosyal Güvenlik Kurumuna prim ödemesi yapan çalışanlar 4A, kamu çalışanları 4B ve bir yıldan az süre ya da mevsimlik olarak çalışanlar ise 4C sigortalıları olarak adlandırılır.