Siyasi partilerin mal edinimlerini kim denetler?

İçindekiler:

  1. Siyasi partilerin mal edinimlerini kim denetler?
  2. TBMM adına mali denetimi kim yapar?
  3. Siyasi partilerin kapatılmasına kim karar verir?
  4. Siyasi partiler bağış toplayabilir mi?
  5. Siyasi parti kaç kisiyle kurulur?
  6. Partilere ekonomik olarak kim denetler?
  7. TBMM Hesaplarını kim denetler?
  8. Parti kapatmak için kaç oy gerekli?
  9. Anayasa Mahkemesine siyasi partilerin kapatılması davasını kim açar?
  10. Siyasi partilerin mali yardımı alabilmesi için yüzde kaç oy almalı?
  11. Siyasi partiler yurt dışında teşkilat olabilir mi?
  12. Siyasi parti kaç kişiyle kurulur 2021?
  13. Türkiye'de kaç parti var 2021?
  14. Anayasaya göre siyasi partilerin gelir ve giderlerinin denetimini hangi organ yapar?
  15. Sayıştay ve Danıştay arasındaki uyuşmazlıklar nasıl çözülür?
  16. Kamu idarelerinin gelir giderini kim denetler?
  17. Bakanlar Yüce Divanda yargılanır mı?
  18. Anayasaya aykırılık iddiasıyla iptal davası açma süresi kaç gündür?

Siyasi partilerin mal edinimlerini kim denetler?

2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun 74. maddesinde, “Siyasi partilerin mali denetimi Anayasa Mahkemesince yapılır. Anayasa Mahkemesi, siyasi partilerin mal edinimleri ile gelir ve giderlerinin Kanuni uygunluğunu denetler.

TBMM adına mali denetimi kim yapar?

Kamu idarelerinin mali faaliyet, karar ve işlemlerini hesap verme sorumluluğu çerçevesinde denetler ve sonuçları hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisine doğru, yeterli, zamanlı bilgi ve raporlar sunar.

Siyasi partilerin kapatılmasına kim karar verir?

Siyasî Partilerin kapatılması, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının açacağı dava üzerine Anayasa Mahkemesi tarafından karara bağlanır. Anayasa Mahkemesi, temelli kapatma yerine, dava konusu fiillerin ağırlığına göre ilgili siyasî partinin Devlet yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakılmasına karar verebilir.

Siyasi partiler bağış toplayabilir mi?

Ancak, aynı Kanun gereği şirketler, sendikalar, özel radyo ve televizyonlar, siyasi parti teşkilatları ve bunların yan kuruluşları gibi tüzel kişilere yardım toplama izni verilmeyecektir.

Siyasi parti kaç kisiyle kurulur?

(Beşinci fıkra mülga: 12/8/19/3 md.) Partilerin kurulması: Madde 8 – (Değişik birinci fıkra: 2/1/2003-4778/6 md.) Siyasî partiler, partiye üye olma yeterliğine sahip en az otuz Türk vatandaşı tarafından kurulur. Siyasi partilerin genel merkezi Ankara'da bulunur.

Partilere ekonomik olarak kim denetler?

Anayasa Mahkemesi, siyasi partilerin mal edinimleri ile gelir ve giderlerinin Kanuni uygunluğunu denetler.

TBMM Hesaplarını kim denetler?

1982 Anayasasının 160'ıncı maddesine göre Sayıştay, merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kamu idareleri ile sosyal güvenlik kurumlarının bütün gelir ve giderleri ile mallarını Türkiye Büyük Millet Meclisi adına denetleyen ve sorumluların hesap ve işlemlerini kesin hükme bağlayan ve kanunlarla kendisine verilen inceleme ...

Parti kapatmak için kaç oy gerekli?

Oluşumu ve Karar Alımı Genel Kurul salt çoğunlukla karar alır. Ancak Anayasa değişikliğinde iptale, siyasî partilerin kapatılmasına ya da Devlet yardımından yoksun bırakılmasına karar verilebilmesi için toplantıya katılan üyelerin üçte iki oy çokluğu şarttır.

Anayasa Mahkemesine siyasi partilerin kapatılması davasını kim açar?

Siyasi partilerin kapatılması, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın açacağı dava üzerine Anayasa Mahkemesi'nce kesin olarak karara bağlanır. Bir siyasi partinin tüzüğü ve programının 68 inci maddenin dördüncü fıkrası hükümlerine aykırı bulunması halinde temelli kapatma kararı verilir.”

Siyasi partilerin mali yardımı alabilmesi için yüzde kaç oy almalı?

Milletvekili genel seçimlerinde toplam geçerli oyların %7'sinden fazlasını alan siyasi partilere de Devlet yardımı yapılır. ... Her iki seçim aynı yıl içerisinde yapıldığında bu ödemenin miktarı üç katı geçemez.

Siyasi partiler yurt dışında teşkilat olabilir mi?

(Ek Cümle: 12/8/19/3 md.) Siyasi partilerin tüzüklerinde ayrıca kadın kolu, gençlik kolu ve benzeri yan kuruluşlarla, yabancı ülkelerde yurtdışı temsilciliği kurulması öngörülebilir. Belde teşkilatı il ve ilçe merkezleri dışında belediye teşkilatı olan yerlerde kurulur.

Siyasi parti kaç kişiyle kurulur 2021?

Anayasanın 95. İçtüzüğün 18. ve 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunun 22.maddesi gereğince, 20 milletvekiline sahip siyasi partiler grup kurabilirler.

Türkiye'de kaç parti var 2021?

Bakanlığımız sosyal medya hesabında paylaşılan bilgiye göre; 2020 Yılında Bakanlığımız Genel Sekreterliğine, Siyasi Parti Kuruluşu için başvuran 27 siyasi partiye "alındı" belgesi verildiği, 2021 yılı içerisinde ise şu ana kadar 13 siyasi partiye “alındı” belgesi verildiği açıklandı.

Anayasaya göre siyasi partilerin gelir ve giderlerinin denetimini hangi organ yapar?

2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun; ... 74. maddesi, “Siyasi partilerin mali denetimi Anayasa Mahkemesince yapılır. Anayasa Mahkemesi, siyasi partilerin mal edinimleri ile gelir ve giderlerinin Kanuni uygunluğunu denetler.

Sayıştay ve Danıştay arasındaki uyuşmazlıklar nasıl çözülür?

Vergi, benzeri mali yükümlülükler ve ödevler hakkında Danıştay ile Sayıştayın kesinleşmiş kararları arasındaki uyuşmazlıklarda, Kanun'un 52'nci maddesinde belirtilen ilgililerce yargılamanın iadesine ilişkin esas ve usuller dairesinde başvuruları üzerine Sayıştay kararı yargılamanın iadesi yoluyla görüşülerek ...

Kamu idarelerinin gelir giderini kim denetler?

1982 Anayasasının 160'ıncı maddesine göre Sayıştay, merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kamu idareleri ile sosyal güvenlik kurumlarının bütün gelir ve giderleri ile mallarını Türkiye Büyük Millet Meclisi adına denetleyen ve sorumluların hesap ve işlemlerini kesin hükme bağlayan ve kanunlarla kendisine verilen inceleme ...

Bakanlar Yüce Divanda yargılanır mı?

Anayasa Mahkemesi Cumhurbaşkanını, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanını, Cumhurbaşkanı yardımcılarını, bakanları, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay Başkan ve üyelerini, Başsavcılarını, Cumhuriyet Başsavcıvekilini, Hâkimler ve Savcılar Kurulu ve Sayıştay Başkan ve üyelerini görevleriyle ilgili suçlardan dolayı ...

Anayasaya aykırılık iddiasıyla iptal davası açma süresi kaç gündür?

Bu yolda dava açma süresi genel olarak iptali istenen normun Resmî Gazete'de yayımlanmasından başlayarak altmış gündür. Ancak kanunlara ve Anayasa değişikliklerine karşı şekil bozukluğuna dayalı iptal davası açma süresi on gündür.