Kan testinde MCV düşüklüğü nedir?

İçindekiler:

  1. Kan testinde MCV düşüklüğü nedir?
  2. MCV yüksekliği nedir nedenleri?
  3. MCV neden düşük?
  4. MCV değeri kaç olmalı?
  5. Rdw düşüklüğü neden olur?
  6. MCHC nedir kaç olmalı?

Kan testinde MCV düşüklüğü nedir?

MCV testi sonuçları düşük ise, kırmızı kan hücrelerinin boyutlarının ve hacimlerinin normal değerlerden daha az olduğunu bize gösterir. Bu duruma Microcytosis (küçük hücreler) ismi verilir. MCV değerlerinin düşük çıkması hücrelere daha az oksijen taşındığını gösterir.

MCV yüksekliği nedir nedenleri?

· B12 vitamini eksikliği: Vücuda yeterli miktarda B12 vitamini alınmaması durumunda kırmızı kan hücrelerinin üretimindeki bozulmalar nedeniyle boyutları artar ve MCV yükselir. · Folik asit eksikliği: B12 vitamininde olduğu gibi folik asit eksikliği durumunda hücreler büyüyerek MCV değeri yükselir.

MCV neden düşük?

Düşük MCV değeri hücrelerin hacminin normalden daha az olması anlamına gelir. Daha küçük hücre anlamına gelen bu durumda oksijen daha az taşınır. Talasemi, demir eksikliği anemisi, kurşun zehirlenmesi, kan kayıpları gibi nedenler MCV düşüklüğüne sebep olabilir.

MCV değeri kaç olmalı?

Eritrosit olarak bilinen kırmızı kan hücrelerinin boyutu hakkında bilgi verir. Kırmızı kan hücreleri dokulara oksijen taşınmasından sorumlu hücrelerdir. MCV normal değerleri: Yetişkin, yaşlı ve çocuklarda: 80-95 fl, yenidoğan bebekte: 96-108 fl'dir. MCV normal, düşük veya yüksek olabilir.

Rdw düşüklüğü neden olur?

RDW değerinin yüzde 10,2 den daha düşük olduğu duruma RDW düşüklüğü denilir. RDW düşüklüğünün de yine ne yaygın olarak görülen nedeni anemidir. Alyuvar hücrelerinin yetersiz kalması halinde makrositer anemi gelişir ve kan testine RDW düşüklüğü olarak yansır.

MCHC nedir kaç olmalı?

MCHC, tek bir kırmızı kan hücresinin içindeki ortalama hemoglobin miktarını ifade eder. Bir yetişkin için normal bir MCHC seviyesi, desilitre başına 31-37 gramdır (g / dL). Kan testinin yapıldığı makineye göre değerler bir miktar değişiklik gösterebilir.