Fetva nedir kimler fetva verebilir?

İçindekiler:

  1. Fetva nedir kimler fetva verebilir?
  2. Fetva verilir ne demek?
  3. Osmanlı devletinde fetva nedir?
  4. Fetva ne demek din kültürü?
  5. Osmanlı'da fetva veren kişiye ne denir?
  6. Fetva vermek günah mi?
  7. Fetva bağlayıcı mıdır?
  8. Fetva nedir islam ansiklopedisi?
  9. Kadılar fetva verebilir mi?
  10. Osmanlı devletinde dini bir konuda fetva verip görüşlerini açıklama görevi kime aittir?
  11. Şeyhülislamın fetvası nedir?
  12. Fetva ve Ifta nedir?
  13. Içtihat nedir islam ansiklopedisi?
  14. Osmanlı'da fetva kim verir?
  15. Osmanlı'da manzume nedir?
  16. Şeyhülislam hangi konularda divan üyelerine görüş bildirmiştir?
  17. Ifata ne demek?

Fetva nedir kimler fetva verebilir?

İslam hukuku ile ilgili bir sorunun dinî hukuk kurallarına göre çözümünü açıklayan, şeyhülislam veya müftü tarafından verilebilen dini belge. Sadece İslam hukukuyla ilgili olarak değil, İslam'ın kurallarıyla yönetilen devletlerde, hakimin verdiği karar. Kategori: Fetvalar.

Fetva verilir ne demek?

Fetva, yetkili makamların göndermiş olduğu görevliler tarafından insanların karşılaştığı dini sorulara verilen cevap olmaktadır. Türk Dil Kurumuna göre fetva kelimesinin anlamı bir sorunun çözümünün dini kurallara göre açıklanması ve çözüme kavuşturulmasıdır.

Osmanlı devletinde fetva nedir?

Fetvâ, bir meselenin hükmünün müftü (şeyhülislâm) tarafından araştırılarak verilmesi işlemidir. ... Osmanlı'da' yaklaşık beş asırlık bir sürede 129 şeyhülislâm görev yapmış ve verdikleri fetvâları içeren fetvâ kitapları güçlük çekilen fıkhî konularda en çok başvurulan kaynakların başında gelmiştir.

Fetva ne demek din kültürü?

"Yiğit, delikanlı" anlamındaki fetâ kelimesinden gelen fetvâ (fütyâ, çoğulu fetâvâ, fetâvî), sözlükte "bir olayın hükmünü açıklayan veya hükmünü koyan, güçlükleri çözen kuvvetli cevap" anlamındadır.

Osmanlı'da fetva veren kişiye ne denir?

Fetva yetkili bir müftüden alınabileceği gibi Osmanlı İmparatorluğu'nda en büyük dini yetkili olan şeyhülislamdan da alınabilirdi. Fetva almak için soru soran kişi durumu "mesele" adı altında müstear isimle yazılı olarak fetva makamına arzederdi.

Fetva vermek günah mi?

“Bir kimseye ilimsiz fetva verilirse bunun günahı sadece bu fetvayı verene ait olur.” “Sizin fetva vermeye en cesur olanınız, cehenneme atılmaya en cesaretli olanınızdır.” ... Aksi halde hüküm elde etme konusunda yeterli bilgi ve uzmanlığa sahip olmayan kişilerin fetva vermeleri ağır bir günahtır.

Fetva bağlayıcı mıdır?

Fetvânın bağlayıcı özelliği olmamasına rağmen, gelişigüzel fetvâ verilip, halkın yanlış yönlendirilmemesi için, müftülerin böyle bir yükümlülükleri vardır ve bu sayede müftülere kendilerini geliştirme imkanı da sağlanmaktadır.

Fetva nedir islam ansiklopedisi?

Fıkhî bir meselenin dinî-hukukî hükmünü açıklayan cevap.

Kadılar fetva verebilir mi?

Fetva bir meselenin dini-hukuki durumuna açıklık getirirdi. Dini bir konudaki görüş olan, fetva hüküm yerine geçmez. Bir konuda hükmü kadı, yani hakim verirdi. Fetva yetkili bir müftüden alınabileceği gibi Osmanlı İmparatorluğu'nda en büyük dini yetkili olan şeyhülislamdan da alınabilirdi.

Osmanlı devletinde dini bir konuda fetva verip görüşlerini açıklama görevi kime aittir?

1 Osmanlı Devleti'ne gelindiğinde ise diğer Müslüman dev- letlerden farklı olarak fetvâ hizmetleri, devlet çatısı altında Şeyhülislamlık kurumu aracılığıyla resmî bir hüviyette yürütülmüştür. Bu açıdan Osmanlı Devleti'ndeki Şeyhülislamlık kurumu, İslâm tarihinde ilktir.

Şeyhülislamın fetvası nedir?

Osmanlı Devleti zamanında şeyhülislam dini konularda en yüksek yetkiye sahip devlet görevlisiydi. Gerektiği zaman dini sorunlarla ilgili görüşlerini fetva yayınlayarak açıklardı. Bu fetvalar kanun niteliği taşırlardı.

Fetva ve Ifta nedir?

İfta, işlenen suçun, yapılan işin şeriat kurallarına uygun olup olmadığı hakkındaki açıklama olarak kullanılmaktadır. Kelime anlamına uygun olarak fetva manasında kullanılmaktadır.

Içtihat nedir islam ansiklopedisi?

İslam dininde, bir konu hakkında var olan delilleri inceleyerek hüküm çıkartan din adamlarına verilen isimdir. Müctehidlerin yaptıkları işe ise dinde ictihâd denmekte. Terimin kökeni Arapça 'cehd' kelimesine dayanır.

Osmanlı'da fetva kim verir?

Fetva yetkili bir müftüden alınabileceği gibi Osmanlı İmparatorluğu'nda en büyük dini yetkili olan şeyhülislamdan da alınabilirdi.

Osmanlı'da manzume nedir?

Farklı dönemlerde inşa edilen yapıların bir araya gelmesiyle oluşan yapı topluluğudur. Külliye ya da yerleşke ise topluluktaki yapıların birlikte yapıldığı yapı topluluğudur. Kayseri'deki Hunad Hatun Camii manzumeye örnek gösterilebilir.

Şeyhülislam hangi konularda divan üyelerine görüş bildirmiştir?

Osmanlı Devleti zamanında şeyhülislam dini konularda en yüksek yetkiye sahip devlet görevlisiydi. Gerektiği zaman dini sorunlarla ilgili görüşlerini fetva yayınlayarak açıklardı. Bu fetvalar kanun niteliği taşırlardı.

Ifata ne demek?

İfta; Yapılanların şeriata uygun olup olmadığı konusunda fikir açıklamaktır. Bu yetkiye sahip olana müftü denirdi. Müftülerin yaptığı açıklamaya fetva denirdi.