Idari yargı mercileri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Idari yargı mercileri nelerdir?
  2. Idari yargı mahkemeleri hangi davalara bakar?
  3. Idari mahkemeler neyle ilgilenir?
  4. Idari yargı yerleri nedir?
  5. Idari mahkemeden sonra nereye başvurulur?
  6. Idare organını ne oluşturur?
  7. Idari davalara kim bakar?
  8. Idari dava türleri nelerdir?
  9. Bölge idare mahkemeleri neye bakar?
  10. Idari yargı kaynakları nelerdir?
  11. Idari yargı nedir ne işe yarar?
  12. Bölge idare mahkemesi kararları kesin mı?
  13. Bölge idare mahkemesi kararı kaç gün içinde uygulanmalıdır?
  14. Idare hukukunun konusunu ne oluşturur?
  15. Idari fonksiyona neler dahildir?
  16. Idari yargıda dosyanın tekemmül etmesi ne demek?
  17. Idari dava türleri kaça ayrılır?
  18. Idari nitelikli davalar nelerdir?

Idari yargı mercileri nelerdir?

Ülkemizde idari yargı mercileri, Danıştay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Bölge İdare Mahkemeleri ve ilk derece İdare ve Vergi Mahkemeleridir. İdari yargıda açılan davalara idari dava adı verilir. İdari yargıda iptal ve tam yargı davaları olmak üzere iki tür idari dava vardır.

Idari yargı mahkemeleri hangi davalara bakar?

İdari Yargı Hakimliği mesleği, Adli Yargı Hakimliği mesleğinden farklı olarak adli davalara ve hukuk davalarına değil idari davalara, idareyi alakadar eden davalara bakmaktadırlar.

Idari mahkemeler neyle ilgilenir?

İdare tarafından gerçekleştirilen hukuka aykırı işlem ve eylemlere karşı açılan davalara bakmakla görevli mahkemeler idare mahkemeleridir. İdari yargıda genel görevli ilk derece mahkemesi idare mahkemesidir. Vergi mahkemeleri ve Danıştay'ın kanunlarla görevli kılınmadığı tüm dosyalar idare mahkemelerinde görülür.

Idari yargı yerleri nedir?

İdare mahkemeleri ise, 2576 sayılı Kanun'un 5. maddesi uyarınca, idari yargı kolunun genel görevli yargı yerleridir. 2576 sayılı BİİVMK, m. 3: “1. Bölge idare mahkemeleri, başkanlık, başkanlar kurulu, daireler, bölge idare mahkemesi adalet komisyonu ve müdürlüklerden oluşur.

Idari mahkemeden sonra nereye başvurulur?

İdare ve vergi mahkemelerinin kararlarına karşı, başka kanunlarda farklı bir kanun yolu öngörülmüş olsa dahi, mahkemenin bulunduğu yargı çevresindeki bölge idare mahkemesine, kararın tebliğinden itibaren otuz gün içinde istinaf yoluna başvurulabilir.

Idare organını ne oluşturur?

Anayasamıza göre, idare organı, yürütme organının Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu dışında kalan kısmıdır. Bakanlar Kurulu da başbakan ve bakanlardan oluşmaktadır. O hâlde idare organına, Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu, Başbakan ve bakanların girmediğini söyleyebiliriz.

Idari davalara kim bakar?

İdare Mahkemesi Nedir? İdare mahkemesi; idarenin hukuka aykırı işlem ve eylemlerine karşı açılan idari davalara bakmakla görevli temel mahkemelerden biridir (İdari Yargılama Usulü Kanunu m.1). İdare mahkemesi, idari yargıda genel görevli ilk derece mahkemesidir.

Idari dava türleri nelerdir?

İdari yargıda dava türleri üçe ayrılır. Bunlar, iptal davası, tam yargı davası ve idari sözleşmelerden doğan davalardır.

Bölge idare mahkemeleri neye bakar?

Bölge idare mahkemesi; vergi ve idare mahkemeleri kararlarına karşı yapılan istinaf başvurularını inceleyerek uyuşmazlık hakkında karar veren asıl derece mahkemesidir. Bölge idare mahkemesi, idari yargı alanında genel görevli bir asıl derece (üst derece) mahkemesidir (2576 Sayılı Kanun m.1).

Idari yargı kaynakları nelerdir?

İdari yargılama usulünün mevzuattan sonra önemli kaynakları arasında yargı kararları yer almaktadır: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları, Anayasa Mahkemesi kararları ve Danıştay kararları. Bu kaynaklara ek olarak bilimsel eserler de idari yargılama hukukunun önemli kaynakları arasında yer almaktadır.

Idari yargı nedir ne işe yarar?

http://www.ankarabim.adalet.gov.tr/ adresinden idare ve bölge idare mahkemelerine açılan davalarla ilgili sorgulama yapılmasına olanak tanıyan bir sisteme sahip, adli davalara göre daha hızlı ilerleyen, birey-kurum anlaşmazlıklarında başvurulan yargılama sistemi. görev ve yetkinin kamu düzeninden sayıldığı yargı kolu.

Bölge idare mahkemesi kararları kesin mı?

İstinaf, temyizin şekil ve usullerine tabidir. İstinaf başvurusuna konu olacak kararlara karşı yapılan kanun yolu başvurularında dilekçelerdeki hitap ve istekle bağlı kalınmaksızın dosyalar bölge idare mahkemesine gönderilir. ... Bölge idare mahkemelerinin 46 ncı maddeye göre temyize açık olmayan kararları kesindir.

Bölge idare mahkemesi kararı kaç gün içinde uygulanmalıdır?

İdari yargı kararları kararın tebliği tarihinden itibaren 30 gün içerisinde yerine getirilmelidir. Bu hüküm anayasa ile koruma altına alınmış olup anaysa md.

Idare hukukunun konusunu ne oluşturur?

İdare hukukunun konusunu “kamu idareleri”, yani “devlet idaresi” oluşturur. Bu nedenle, idare hukukunun konusunu tespit ederken “özel idareleri” bir kenara atmak gerekir. Sonuç olarak idare hukukunun, aslında “kamu idaresi hukuku” olduğunu söyleyebiliriz.

Idari fonksiyona neler dahildir?

En genel ifadesiyle İdari Fonksiyon: Devletin yasama ve yargı fonksiyonu ile yürütme organının siyasî fonksiyonu dışında kalan toplumun günlük yaşamını sürdürmek,dolayısıyla kamu yararını gerçekleştirmek amacıyla devlet ve diğer kamu tüzel kişileritarafından yürütülen fonksiyondur.

Idari yargıda dosyanın tekemmül etmesi ne demek?

"dosya tekemmül etmiş" ise artık karar safhasına geçilmiş demektir.

Idari dava türleri kaça ayrılır?

İdari dava türlerine İYUK madde 2'de yer verilmiş ve tanımlanmıştır. Buna göre idari dava türleri; iptal davası, tam yargı davası ve idari sözleşmelerden doğan davalardır. Bu yazımızda uygulamada en çok karşılaşılan idari dava türlerinden olan iptal ve tam yargı davaları üzerinde durulacaktır.

Idari nitelikli davalar nelerdir?

İdari Dava Nedir? Devlet kurumları tarafından yapılan işlere karşı dava açılması demektir. Bu yolla açılan davalarda idari eylem ve işlemlerin hukuka uygunluğu denetlenir, yerindeliği denetlenmez.