Imtinâ nedir?

İçindekiler:

  1. Imtinâ nedir?
  2. Itima göstermek ne demek?
  3. Mümteni nedir ne demek?
  4. Imzadan imtina tebliğ sayılır mi?
  5. Tebellüğden imtina etmek ne demek?
  6. Itimat ne demek TDK?
  7. Zaafiyet içinde ne demek?
  8. Izafiyet ne demek kelime anlamı?
  9. Mümteni ne demek Osmanlıca?
  10. Idgamı Mümteni ne demek?

Imtinâ nedir?

Çekinme, kaçınma, geri durma. 2. Gerçekleşmesi mümkün olmama, mümteni olma, imkânsızlık. ѻ İmtinâ etmek (eylemek): Kaçınmak: Ondan îzâhat talebiyle kapısına vuran Mlle. de Courton'a odasını açmaktan imtinâ etti (Hâlit Z.

Itima göstermek ne demek?

İtimat etmek veya itimat beslemek kelime grupları, güvenmek anlamındadır. Etmek fiili kelimeye eklendiğinde mecazen bir fiilin gerçekleştirilmesi anlamını taşır. İtimat etmek kelime grubunun cümle içinde örneklendirilmesi, “Ayşe eşine itimat etti ama güveni boşa çıktı.” şeklindedir.

Mümteni nedir ne demek?

Bir şeyi yapmaktan çekinen, kaçınan. Olamaz, olmayacak. İmkansız, muhal, mümkün olmayan. Eskimiş (mümteni:) Arapça mumteni¤.

Imzadan imtina tebliğ sayılır mi?

Kendisine tebliğ yapılacak kimsenin muvakkaten başka bir yere gittiğini belirten kimse, beyanını imzadan imtina ederse, tebliğ eden bu beyanı şerh ve imza eder. Bu durumda ve tebliğ evrakının kabulden çekinme halinde tebligat, 21 inci maddeye göre yapılır.

Tebellüğden imtina etmek ne demek?

Tebligat görevlisi tarafından belirtilen adrese gidildiğinde adresin doğru olduğu ancak muhatap ya da muhatap adına tebliği almaya yetkili diğer kimselerin adreste bulunmadığının tespit edilmesi hâlinde tebliğ imkânsızlığı, adreste bulunan kimseler tarafından tebliğ evrakının kabulden kaçınılması halinde ise ...

Itimat ne demek TDK?

a. (i:tima:dı) Güven, güvenç, emniyet: “Onda fenne, müspet bilgiye karşı saf bir itimat vardı.” -R. N. Güntekin.

Zaafiyet içinde ne demek?

1. Zayıf olma durumu, zayıflık: Onları beşerî zâfiyetlerden uzak hissederim (Cenap Şahâbeddin). 2. Dermansızlık, güçsüzlük, halsizlik: Cangüzel'e aşırı zâfiyet halleri gelmişti (Safiye Erol).

Izafiyet ne demek kelime anlamı?

İzafiyet kelimesi Türk Dil Kurumu açısından, 'görelilik' anlamı taşımaktadır. Herhangi bir duruma ya da konuma bağlı olarak bakış açısını anlatır.

Mümteni ne demek Osmanlıca?

mümteni / mümtenî / ممتنع Olması imkânsız.

Idgamı Mümteni ne demek?

Vâcib İdğâm: Evveli sâkin iki harfin buluşmasıyla oluşan idğâma denir. ... Mümteni' İdğâm: Evveli harekeli ikincisi sâkin olan iki harfe denir.