En iyi patates nerede olur?

İçindekiler:

  1. En iyi patates nerede olur?
  2. Patates nasıl toprakta yetişir?
  3. Patates hangi iklimde yetişir?
  4. Patates dünyada en çok nerede yetişir?
  5. Patates ne zaman ekilir ne zaman sökülür?
  6. Patates çok su ister mi?
  7. Patates hangi toprak türünde yetişir?
  8. Hangi şehrin patatesi meşhur?
  9. Patates hangi havayı sever?
  10. En iyi patates hangi ilde yetişir?
  11. Patates Avrupa'ya ne zaman geldi?
  12. Patates hangi ayda ekilir hangi ayda toplanır?
  13. Kızartmalık patates cinsi nedir?
  14. Agria patates tohumu hangi ülkenin?
  15. Patates sulama kaç günde bir sulanır?
  16. Ekilen patates ne zaman sulanır?
  17. Patates bitkisinin yaprak tipi nedir?
  18. Türkiye'de patates en çok hangi ilde?

En iyi patates nerede olur?

Bu iller dışında da patates yetiştiriciliği olmaktadır. Patatesin en meşhur olduğu iller ise Afyonkarahisar - İzmir (Ödemiş) olarak bilinmektedir. Patatesin cinsine göre de bu değişmektedir. Türkiye'de en iyi patatesler ise Niğde'nin Konaklı ilçesinde yetişmektedir.

Patates nasıl toprakta yetişir?

Çuvalı güneş görebileceği bir yere yerleştirin. Çuvalın içindeki toprağı hep nemli tutun. Çok sıcak bir alanda tutmadığınız takdirde haftada 1-2 kez olacak şekilde sulamanız yeterli olacaktır. Patatesler gövdelerinin toprağa temas ettiği bölgelerden çoğalırken filizleri de büyür.

Patates hangi iklimde yetişir?

Patates,ılıman ve ılıman serin iklim bölgelerinin bir bitkisidir.Toprak üstü aksamı -1,5 ºC,-1,7 ºC ye,yumru ise -1,4 ºC, -2ºC ye kadar dayanabilmekte, daha düşük sıcaklarda ise bitki ve yumru zarar görmektedir.

Patates dünyada en çok nerede yetişir?

Patates Üretimine Göre Ülkeler. Çin Halk Cumhuriyeti, yılda 90.321.442 ton üretimle dünyanın en büyük patates üreticisidir. 4.550.000 ton üretimiyle Türkiye 19 olarak sıralanmıştır.

Patates ne zaman ekilir ne zaman sökülür?

Toprak ısısı 8-10 derece olduğu zaman, donların sona erdiği zaman yani Şubat Mart ayları arasında ekilmelidir. PATATES HANGİ AYDA TOPLANIR? Evde en çok kullanılan sebzelerden bir tanesi olan patates, uygun şartlar sağlandığı takdirde ekildikten 2,5 – 4 ay sonra hasat edilir.

Patates çok su ister mi?

Patates bitkilerinin su ihtiyaçları, bitki gelişiminin ilk aşamalarında genellikle daha azdır ama olgunlaşma döneminde ve daha sonra yumru gelişimi aşamalarında yavaş yavaş artar. Kış ekimi için, birçok çiftçi haftada iki kez (yağışa bağlı olarak) sulama yapar, kuraklık sırasında ise normalden daha sık sulama yaparlar.

Patates hangi toprak türünde yetişir?

Patates fazla taşlı ve kumlu topraklar dışında hemen her türlü toprakta yetişebilmektedir. Ancak optimum verim için toprağın derin,süzek ve organik maddece zengin ve kumsal yapılı olması gerekmektedir.

Hangi şehrin patatesi meşhur?

Özellikle de İç Anadolu bölgesinde yetiştirilmektedir. Niğde ve Nevşehir bu şehirlerin başında gelir. Orta derecede sıcaklığa sahip olduğu için ve normal seviyelerde güneş gördüğünden dolayı patates bu bölgenin toprağını oldukça sevmektedir. Ülkemizde en çok patates yetişen şehirlerin biri Niğde'dir.

Patates hangi havayı sever?

SICAKLIK: Patates ılıman ve serin iklim bitkisidir. Patates yetişme mevsimi boyunca ortalama 15-20 o C bir sıcaklık ister. Ancak bu ortalama sıcaklık üzerine gün uzunluğu ve ışık yoğunluğu etkilidir.

En iyi patates hangi ilde yetişir?

Patates yetiştirmek oldukça zahmetsiz ve basittir. Genel olarak ülkemizin her bölgesinde yetişmesine rağmen en çok patates yetiştiren bölge İç Anadolu bölgesidir. En çok patates yetiştiriciliği yapan bölgelerin başında Niğde ve Nevşehir gelmektedir.

Patates Avrupa'ya ne zaman geldi?

Patatesi Avrupa'ya ilk kez İspanyalı bir fatih olan Pedro Cieza de León getirmiştir. İsmini Quechua dilinden alan patates, aynı yıllarda İspanya'da ekilmeye başlandı. Patatesin ekimi 1540'larda Fransa'da başladı. Patatesi 1590'da ilk olarak botanik literatürüne geçiren İsviçreli botanist Gaspard Bauhin'dir.

Patates hangi ayda ekilir hangi ayda toplanır?

Patates sebzesini kendi yetiştirmek istenler ise toplanma zamanını merak etmektedir. Patates toplama zamanı patates ekiminden 2,5 – 4 ay sonra yapılmaktadır. Patateslerin ilkbahar aylarında ekildiğini düşünürsek patatesler Nisan ayı ile Temmuz ayı arasında toplanılmaktadır.

Kızartmalık patates cinsi nedir?

Örnek olarak kızartmalık kategorisi içinde, Agria, Bunba, Dorado, Fianna gibi tarım terminolojisi üzerinden isimlendirilen patatesler, bu türlerin sahip olduğu fiziksel özelliklerle birbirinden ayrılmaktadır.

Agria patates tohumu hangi ülkenin?

Agria Cinsi Patates, Sadece Türkiye'nin Afyon Şuhut-Karaadilli Köyünde Yetişmektedir.

Patates sulama kaç günde bir sulanır?

Topraktaki nem dikkate alınarak ilk sulama, yumrular fındık büyüklüğüne geldiğinde yapılmalıdır. Hafif topraklarda 15-18, ağır topraklarda 22-25 gün arayla yetiştirme süresince 2-4 sulama yapılır. Hasat ile son sulama arasında 1 haftalık bir zaman bırakılır. En yaygın sulama yöntemi, karık ile sulamadır.

Ekilen patates ne zaman sulanır?

Yaz aylarında haftada 1-2 kez sulama yapabilirsiniz.

Patates bitkisinin yaprak tipi nedir?

Yaprak; Patates yaprağı,bileşik yapraktır.Bir yaprak 3- 15 yaprakçıktan meydana gelmiştir.Yaprak sapı üzerinde,yaprakçıklar karşılıklı olarak dizilmişlerdir. ... Patateste çiçek rengi; beyaz, sarı veya viole olabilmektedir.

Türkiye'de patates en çok hangi ilde?

Bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilir. En fazla tarımı İç Anadolu Bölgesinde gelişmiştir (Nevşehir). Ayrıca Ödemiş-İzmir, Sakarya, Trabzon, Erzurum diğer önemli patates üretim merkezlerimizdir.