Meningokok aşısı neden yapılır?

İçindekiler:

  1. Meningokok aşısı neden yapılır?
  2. Hangi Meningokok aşısı?
  3. Meningokok aşısı ücretsiz midir?
  4. Menenjit aşısı kaç yaşına kadar yapılır?
  5. Meningokok B aşısı ateş yapar mı?
  6. Menenjit aşısı bebeklere ne zaman yapılmalı?
  7. Bexsero 2 doz ne zaman yapılır?
  8. Nimenrix kaç doz uygulanır?
  9. Bexsero aşısı nasıl uygulanır?

Meningokok aşısı neden yapılır?

Bu bağlamda, aşağıdaki kişilere meningokok aşısı sıklıkla uygulanmaktadır: Askeri kışla, yurt, kreş gibi ortak yaşama alanlarında yaşayan kişiler. AIDS gibi bağışıklık sistemi yetmezliğine yol açan hastalıkları olanlar. Çeşitli sağlık sorunları nedeniyle dalağı alınan hastalar veya doğuştan dalağı olmayan kişiler.

Hangi Meningokok aşısı?

Meningokok enfeksiyonunun A, C, Y, W135 tiplerine etkili dörtlü menenjit aşısı (Ticari isimleri Menactra, Nimenrix) 2005 yılında ABD'de ruhsatlı olarak uygulanmaya başlanmıştır. Yaklaşık 65 ülkede ruhsatlı bir aşıdır.

Meningokok aşısı ücretsiz midir?

Türkiye'de ve diğer pek çok ülkede gelişmiş aşı programlarında bu aşı, 9. aydan itibaren 1 ya da 2 doz şeklinde uygulanır. Ancak, ülkemizde menenjit aşısı ücretsiz rutin aşı programında yer almayan ve özel olarak yaptırılan bir aşıdır.

Menenjit aşısı kaç yaşına kadar yapılır?

Menactra: 9-23 aylık çocuklara en az 3 ay arayla iki doz, 2 yaşından 11 yaşına kadar olan çocuklara ise tek bir doz şeklinde uygulanır. Nimenrix: 12 aylıktan itibaren çocuklara, ergen ve yetişkinlere tek bir doz şeklinde uygulanır. Her iki aşıda kas içine enjeksiyon şeklinde uygulanmalıdır.

Meningokok B aşısı ateş yapar mı?

Klasik olarak en sık görülen yan etkiler, tüm aşılarda gördüğümüz, aşı yerinde şişme, kızarma, sertlik ve ağrı, aşı yapılan gün ve ertesinde ateştir.

Menenjit aşısı bebeklere ne zaman yapılmalı?

Menactra: 9-23 aylık çocuklara en az 3 ay arayla iki doz, 2 yaşından 11 yaşına kadar olan çocuklara ise tek bir doz şeklinde uygulanır. Nimenrix: 12 aylıktan itibaren çocuklara, ergen ve yetişkinlere tek bir doz şeklinde uygulanır.

Bexsero 2 doz ne zaman yapılır?

*Bexsero: Bebeğin 2-4-6. aylarında 3 doz ve 12-23. aylarında 4. doz. Geç süt çocukluğu döneminde 7-12. Aylar arası 2 doz ve 12-23. ay arası 3.doz, aşılar arasında en az 2 ay olması gerekir.

Nimenrix kaç doz uygulanır?

Nimenrix: Men A, C, W135, Y alt tiplerini içerir. 6-12 haftalık bebeklerde aşılama, 2 ay ara ile 2 enjeksiyon şeklinde uygulanır. 12 aylıkken ise pekiştirme (rapel) doz yapılır. 1 yaşından büyük çocuklarda, ergenlerde ve yetişkinlerde aşılanma tek dozdur.

Bexsero aşısı nasıl uygulanır?

1) 2-5 aylık bebekler için 3+1 doz şeması: En az 1 ay arayla 3 doz, 12-23 aylar arası 1 hatırlatma dozu. Yapılan çalışmalar 2+1 doz ile yeterli koruma sağlandığını gösterdiğinden, İngiltere'de aşı bu yaş grubunda 2+1 şeması için ruhsat almıştır.