DASK nedir ne ise yarar?

İçindekiler:

  1. DASK nedir ne ise yarar?
  2. DASK in ne demek?
  3. DASK nasıl işler?
  4. DASK sigorta bedeli nasıl belirlenir?
  5. DASK neye göre belirlenir?
  6. DASK işlemleri nasıl yapılır?
  7. Deprem sigorta zararın ne kadarını öder?
  8. DASK orta hasarın ne kadarını karşılar?
  9. Kentsel dönüşümde DASK para öder mi?

DASK nedir ne ise yarar?

DASK, Zorunlu Deprem Sigortası ile depremin ve deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının doğrudan neden olacağı maddi zararları, poliçenizde belirtilmiş limitler dahilinde nakit olarak karşılar.

DASK in ne demek?

DASK nedir, DASK ne işe yarar soruları deprem sigortası yaptırmayı düşünenlerin merak ettiği soruların başında gelir. DASK yani Doğal Afetler Sigortaları Kurumu vatandaşlara zorunlu deprem sigortası edindiren ve yönetiminden sorumlu olan bir kamu kuruluşudur.

DASK nasıl işler?

Zorunlu Deprem Sigortası ile deprem ve depremden kaynaklanan yangın, infilak, yer kayması ve tsunami risklerine karşı, sigortalı konut sahiplerine maddi güvence sağlar. İster oturulamaz durumda ister kısmî hasarlı olsun, bina zararını en hızlı şekilde tazmin ederek, yaşamın normale dönmesine aracılık eder.

DASK sigorta bedeli nasıl belirlenir?

Buna göre, ödenmesi gereken prim tutarı, Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimatında belirlendiği üzere; yapı tarzına göre her yıl tespit edilen birim metrekare maliyetler ve meskenin brüt yüzölçümünün çarpımı sonucu bulunan sigorta bedeli (teminat tutarı) ile tarife fiyatının çarpımı suretiyle hesaplanmaktadır.

DASK neye göre belirlenir?

Zorunluk Deprem sigortasından primler, Dask kurumu tarafından metrekare bazlı belirlenir. Belirleme esnasında güncel inşaat metrekare maliyet rakamları, konutun bulunduğu bölgenin deprem risk bilgileri, bina inşaa yılı ve metrekare bilgileri dikkate alarak hesaplama yapılır.

DASK işlemleri nasıl yapılır?

Zorunlu Deprem Sigortası yani DASK poliçesi yaptırmak oldukça kolay. Evinizi dolayısı ile ailenizi güvence altına almak için yapmak istediğiniz DASK sigortası için en yakın sigorta acentesine veya banka şubesine giderek sigortalarını gerekli belgelerle yapabilirler.

Deprem sigorta zararın ne kadarını öder?

ZDS'de yüzde 2 muafiyet bulunuyor. Yani, oluşan hasarın yüzde 2'sine kadar olan tutarı sigorta ödemiyor, üzerini karşılıyor. Örneğin, konutun sigorta bedeli 100 bin liraysa, konutta oluşan 2 bin liraya kadar zararı sigortalı kendi karşılar; eğer üzerinde bir zarar oluşmuşsa DASK üzerini öder.

DASK orta hasarın ne kadarını karşılar?

Yani, oluşan hasarın yüzde 2'sine kadar olan tutarı sigorta ödemiyor, üzerini karşılıyor. Örneğin, konutun sigorta bedeli 100 bin liraysa, konutta oluşan 2 bin liraya kadar zararı sigortalı kendi karşılar; eğer üzerinde bir zarar oluşmuşsa DASK üzerini öder.

Kentsel dönüşümde DASK para öder mi?

Kentsel dönüşüm, DASK'ın kapsamında değil. Yani, DASK, bu durumda ne ödeme yapıyor ne de yardımda bulunuyor. ... Bugün, kentsel dönüşüm nedeniyle riskli bina ilan edilen konutlar, mesela geçen yıl bir depremde yıkılsaydı DASK, hasarı ödeyecekti, 'meğer bu bina riskliymiş buna ödeme yapmayalım' demeyecekti.