Vakıf nedir çeşitleri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Vakıf nedir çeşitleri nelerdir?
  2. Dernekler ve vakıflar nelerdir?
  3. Vakıf gelirleri nelerdir?
  4. Vakıf kuran kişiye ne denir?
  5. Vakıf ne demek dinî?
  6. Osmanlıda Vakıflar neden kurulmuştur?
  7. Vakıf malları nelerdir?
  8. Dernek ve vakıflar vergi mükellefi midir?
  9. SYDV nin gelirleri nelerdir?
  10. Eski vakıflar ne demektir?
  11. Vakıf sistemi nedir kısaca bilgi?
  12. Evlatlık vakıf nedir?
  13. Vakıf nedir ve amaçları nelerdir?
  14. Vakıflar ne demek?
  15. Osmanlı'daki vakıflar nelerdir?

Vakıf nedir çeşitleri nelerdir?

GENEL BİLGİ
  • MAHİYETLERİ BAKIMINDAN: a) Hayri Vakıflar. b) Zürri Vakıflar.
  • MÜLKİYETLERİ BAKIMINDAN: a) Sahih Vakıflar. b) Sahih Olmayan Vakıflar.
  • İDARELERİ BAKIMINDAN: a) Mazbut Vakıflar. b) Mülhak Vakıflar. c) Cemaat ve Esnafa Mahsus Vakıflar.
  • KULLANIM ŞEKİLLERİ BAKIMINDAN:

Dernekler ve vakıflar nelerdir?

Dernek en az yedi kişi ile kurulan bir kişi topluluğu iken vakıf tek kişi ile kurulabilen mal toplulukları olarak tanımlanmaktadır. Vakıf, resmî senetle veya ölüme bağlı tasarrufla (vasiyetle) kurulabilir.

Vakıf gelirleri nelerdir?

Vakfın taşınır ve taşınmaz mallar ile menkul değerlerinden elde edilecek kira, irat, faiz ve temettüler ile bunların satışlarından sağlanacak gelirler, Her türlü toplantılar ve sosyal organizasyonlardan sağlanan gelirler, Yayıncılık gelirleri, Vakfın amacına uygun olan diğer gelirler.

Vakıf kuran kişiye ne denir?

Vâkıf : Vakıf yapan kimseye denir. Mevkûf : Vakfedilen mala denir. Mütevelli : Vakıf yöneticisine denir. ... Osmanlı Devleti'nde toplumun bazı ihtiyaçlarının karşılanması zenginlerin kurdukları vakıflara bırakılmıştır.

Vakıf ne demek dinî?

Sözlükte “durmak; durdurmak, alıkoymak” anlamındaki vakıf (vakf) kelimesi terim olarak “bir malın mâliki tarafından dinî, içtimaî ve hayrî bir gayeye ebediyen tahsisi” şeklinde özetlenebilecek hukukî bir işlemle kurulan ve İslâm medeniyetinin önemli unsurlarından birini teşkil eden hayır müessesesini ifade eder.

Osmanlıda Vakıflar neden kurulmuştur?

Osmanlı'da vakıf, bir malın Allah'ın malı olmak üzere ferdî mülkiyetten çıkartarak insanların faydasına sunmaktır. ... Diğer bir unsur ise vakfedilen mal insanların faydasına olmasıdır. Ferdî mülkiyetten çıkarılıp Allah'ın mülkü olarak kabul edilmesiyle vakfedilmiş olunur.

Vakıf malları nelerdir?

TDK' ya göre vakıf malı kelimesinin anlamı; vakfa devlet veya kişilerden devredilen ve üçüncü şahısların kullanması mümkün olmayan mal olarak verilmiştir. Vakıf senedi ise bir vakfın oluşumunu belgeleyen senet olarak verilmiştir.

Dernek ve vakıflar vergi mükellefi midir?

Dernekler kurumlar vergisi mükellefleri değildir, ancak kurumlar vergisi kanununun 2. Maddesinin 5. Bendine göre, dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmelerin kurumlar vergisi mükellefiyetleri olmak zorundadır.

SYDV nin gelirleri nelerdir?

Bu fonun başlıca gelirleri şunlardır,
  • Kanun ve kararnamelerle kurulu bulunan ve kurulacak olan fonlardan Cumhurbaşkanı kararıyla % 10'a kadar aktarılacak miktar.
  • Bütçeye konulacak ödenekler.
  • Trafik para cezası hasılatının yarısı
  • Radyo ve Televizyon Üst Kurulu reklam gelirleri hasılatından aktarılan % 15'lik miktar.
Daha fazla öğe...

Eski vakıflar ne demektir?

Günümüzde eski vakıflar mazbut ve mülhak olarak ikiye ayrılmaktadır. Mülhak vakıflar halen yöneticisi bulunan, malvarlığı ve yapılan hayır ve yatırımların bu yöneticiler tarafından idare edildiği, artan gelirlerinin ne surette değerlendirileceğine bu kimselerin karar verdiği vakıflardır.

Vakıf sistemi nedir kısaca bilgi?

Vakıf : Bir kimsenin malının bir kısmını veya tamamını hayır işine, dini veya sosyal bir hizmete ebediyen tahsis etmesidir. Böylece, devletin herhangi bir harcama yapmasına gerek kalmadan vakıf sistemi sayesinde sosyal, kültürel ve dini hayatla ilgili birçok hizmet yerine getirilmiştir. ...

Evlatlık vakıf nedir?

Vakıf müessesesinin büyük bir bölümünü oluşturan Zürri/Evlatlık vakıflar dini, siyasi ve iktisadi nedenlerle, özellikle devlet adamları (sadrazam, vezir, paşa vb.) hanım sultanlar, valide sultanlar, ulemâ (şeyhülislam, kazasker, kadı, müderris vb.) ve halktan toprak ve mal sahibi kişiler tarafından kurulmuşlardır.

Vakıf nedir ve amaçları nelerdir?

Vakıf, bir hizmet ve yarar sağlamak amacıyla kişilerin kendi arzusu doğrultusunda bağışladıkları para ve mülklerle oluşan bir kuruluşu ifade eder. Vakıflar, tüzel kişiliğe sahiptir ve kâr amacı gütmezler. ... Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından denetlenirler.Vakıflar yardımlaşma ve dayanışma amacıyla kurulur.

Vakıflar ne demek?

Türk Medeni Kanununun 101. maddesinde vakfın tanımı "gerçek veya tüzel kişilerin yeterli mal ve hakları belirli ve sürekli bir amaca özgülemeleriyle oluşan tüzel kişiliğe sahip mal toplulukları" olarak yapılmıştır.

Osmanlı'daki vakıflar nelerdir?

Vakıfların Osmanlı'daki yaygınlığını biraz daha açmak gerekirse: cami, tekke, zaviye, kalenderhane, türbe, kabristan, namazgah medrese, imaret, kervansaray, tabhane, misafir evi, dur evi, gölgelik, sığınak, hastane, tıp medresesi, ayakta tedavi yeri, hamam, kuyu, su yolları, çeşme, aşevi, kaldırım, köprü gibi ...