Ünlü daralması nasıl ayırt edilir?

İçindekiler:

  1. Ünlü daralması nasıl ayırt edilir?
  2. Ünlü daralması nedir 10 tane örnek?
  3. Hangi kelimelerde ünlü daralması vardır?
  4. Ünlü düşmesi nedir 5 örnek?
  5. Y ünsüzünün daraltıcı etkisi nedir?
  6. Deyince kelimesinde ünlü daralması var mı?
  7. Ünsüzün daraltıcı etkisi nedir?
  8. Ünlü düşmesini nasıl anlarız?
  9. Niçin ünlü daralması?
  10. Yor eki almadan daralma olur mu?

Ünlü daralması nasıl ayırt edilir?

Ünlü daralması, Türkçedeki ses olaylarından biridir. a veya e ünlüleriyle biten bir fiile -yor eki getirildiğinde, fiilin son hecesindeki ünlü, ı, i, u, veya ü ünlülerinden birine dönüşür: sakla + yor > saklıyor. dile + yor > diliyor.

Ünlü daralması nedir 10 tane örnek?

Ünlü Daralmasına 10 Tane Örnek
  • solla-yor – solluyor.
  • özle-yor – özlüyor.
  • bekle-yor – bekliyor.
  • sevme-yor – sevmiyor.
  • gezme-yor – gezmiyor.
  • başla-yor – başlıyor.
  • yaşa-yor – yaşıyor.
  • gelme-yor – gelmiyor.
Daha fazla öğe...

Hangi kelimelerde ünlü daralması vardır?

Türkçede a, e ünlüleri ile biten fiillerin şimdiki zaman çekiminde, söyleyişte de yazımda da a ünlüsü ı, u; e ünlüsü i, ü olur: başlıyor (kan(ı)yor.
  • tuzl(a) – yor >tuzl(u)yor.
  • yakal(a) – yor >yakal(ı)yor.
  • düşl(e) – yor >düşl(ü)yor.
  • Daha fazla öğe...

    Ünlü düşmesi nedir 5 örnek?

    Örnekler: ağız→ağzı, burun→burnu, koyun(bağır, döş)→koynuna, alın→alnı, oğul→oğlu, gönül→gönlüm, beniz,→benzi, ömür→ömrüm, cürüm→cürmü, hüküm→hükmü, fikir→fikri...

    Y ünsüzünün daraltıcı etkisi nedir?

    Son sesi (a) ya da (e) ile biten fiil kök kelimeler için, şimdiki zaman (yor) eki getirildiğinde yaşanan daralmaya ünlü daralması denmektedir. Buradaki temel sebebi ise (y) harfinin daraltıcı etkisidir. O yüzden fiil kök kelimeye şimdiki zaman eki geldiğinde daralma yaşanır.

    Deyince kelimesinde ünlü daralması var mı?

    Farklı kaynaktan Ünlü daralması: “de-” ve “ye-” fiil köklerine gelecek zaman, istek kipi, sıfat-fiil ve zarf-fiil eki getirildiğinde veya başka bir ek getirilip de araya –y– kaynaştırma harfi girdiğinde, bu sesler (a, e) daralarak ı, i, u, ü olur. Not: deyince, deyip örneklerindeki e, yazıda korunur.

    Ünsüzün daraltıcı etkisi nedir?

    Son sesi a veya e olan fiil kök ve gövdelerine, şimdiki zaman eki (-yor) getirildiğinde kelime sonundaki sesli daralır. Bunun sebebi “y”nin daraltıcı etkisidir: söyle-yor>söyl(ü)yor. anla-yor>anl(ı)yor.

    Ünlü düşmesini nasıl anlarız?

    İki heceli ve ikinci hecesinde ı, i, u, ü dar ünlüleri bulunan bazı kelimeler ünlü harf ile başlayan bir ek aldıkları zaman kelimenin ikinci hecesindeki ı, i, u, ü dar ünlü harf düşer. Bu duruma Türkçe ses bilgisinde ünlü düşmesi adı verilir.

    Niçin ünlü daralması?

    Son sesi (a) ya da (e) ile biten fiil kök kelimeler için, şimdiki zaman (yor) eki getirildiğinde yaşanan daralmaya ünlü daralması denmektedir. Buradaki temel sebebi ise (y) harfinin daraltıcı etkisidir. O yüzden fiil kök kelimeye şimdiki zaman eki geldiğinde daralma yaşanır.

    Yor eki almadan daralma olur mu?

    NOT: “a, e” ünlüleriyle biten fiillere “-yor” ekinin dışında bir ek (-an, -en; -arak, -erek; -acak, -ecek; -alı, eli) getirildiğinde “daralma” olmaz. Daralma varmış gibi yazmak bir yazım yanlışıdır. “de-” ve “ye-” fiillerinin dışındaki tüm fiillerde daralma sadece “-yoreki getirildiğinde olur.