Menkul sermaye iradı vergisi nedir?

İçindekiler:

  1. Menkul sermaye iradı vergisi nedir?
  2. Menkul ve gayrimenkul sermaye iradı nedir?
  3. Menkul sermaye hangi yolla vergilendirilir?
  4. Hangisi menkul sermaye iradı değildir?
  5. Menkul sermaye iradi sayilan gelirler nelerdir?
  6. Menkul sermaye iratları ne zaman verginin konusu olur?
  7. Konut istisnası ne demektir?
  8. Gayrimenkul sermaye iratlarına ait yıllık beyanname izleyen yılın hangi ayında verilir?
  9. Menkul sermaye iradı beyannamesi ne zaman verilir?
  10. Kendi adina menkul sermaye iradi faaliyetleri ne demek?
  11. Menkul kıymet gelirlerinin elde edilmesi hangi esas?
  12. Konut istisnası kimlere uygulanır?
  13. Kira istisnası ne kadar?
  14. Gayrimenkul sermaye iradı ne geliridir?
  15. Temettü vergisi nasıl ödenir?
  16. Menkul sermaye iradi sayılan gelirler nelerdir?
  17. Beyan edilecek menkul sermaye Iratlari nelerdir?
  18. Devlet tahvillerinin elden çıkarılması durumunda elde edilen gelir hangi gelir türüne girer?

Menkul sermaye iradı vergisi nedir?

Sahiplerinin zirai, ticari ya da mesleki faaliyetlerinin dışında kalan nakit sermaye ya da para ile temsil edilen değerler neticesinde müteşekkil sermaye ile elde edilen kar payları, kira, faiz ya da buna benzer iratlar menkul sermaye iradı olarak isimlendirilmektedir.

Menkul ve gayrimenkul sermaye iradı nedir?

Gayrimenkul sermaye iradı (KiraGeliri) nedir? 193 Sayılı GVK'da belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade edilmektedir ve belli koşullar altında gelir vergisine tabi tutulmaktadır.

Menkul sermaye hangi yolla vergilendirilir?

Menkul Sermaye iratlarında vergilendirme yöntemi olarak, kaynaktan kesinti ve beyan yöntemi kullanılmaktadır. Önemli bir kısım iradın beyannameye dahil edilmemesi (toplama yapılmaması) mükelleflerin daha alt dilimler üzerinden vergi ödemesi sonucunu doğurmaktadır.

Hangisi menkul sermaye iradı değildir?

Gelir Vergisi Kanunu'nun 76 ncı maddesine göre; menkul kıymetin kuponlu veya kuponsuz olarak satılması, iştirak hisselerinin devir ve temliki, menkul kıymetler ile iştirak hisselerinin tamamen veya kısmen itfa olunması karşılığında alınan paralarla itfa dolayısıyla verilen ikramiyeler menkul sermaye iradı sayılmaz.

Menkul sermaye iradi sayilan gelirler nelerdir?

Gelir Vergisi Kanunu'nun 75. maddesinde menkul sermaye iradı; “Sahibinin ticari, zirai ve mesleki faaliyeti dışında nakdi sermaye veya para ile temsil edilebilen değerlerden müteşekkil sermaye dolayısıyla elde ettiği kâr payı, faiz, kira ve benzeri iratlar menkul sermaye iradıdır.”

Menkul sermaye iratları ne zaman verginin konusu olur?

Beyanname Verme ve Hesaplanan Verginin Ödeme Zamanı 2019 yılında elde edilen beyana tabi menkul sermaye iratlarının, 2020 yılı Mart ayının sonuna kadar beyan edilmesi gerekmektedir. Tahakkuk eden gelir vergisi, 2020 yılının Mart ve Temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenecektir.

Konut istisnası ne demektir?

Mesken istisnası uygulaması sadece konut olarak kiraya verilen gayrimenkullerden elde edilen gelirler için söz konusudur. ... Binaların mesken olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen hasılatın 2020 yılı için 6.600 TL'si gelir vergisinden istisna edilmiştir.

Gayrimenkul sermaye iratlarına ait yıllık beyanname izleyen yılın hangi ayında verilir?

GVK'nın 92. maddesi göre de, yıllık beyanname, kural olarak vergiyi doğuran olayın meydana geldiği yılı izleyen yılın Mart ayı içinde verilir. Ancak, beyana tabi gelirleri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olması halinde yıllık beyanname izleyen yılın Ocak ayı içinde verilir.

Menkul sermaye iradı beyannamesi ne zaman verilir?

2020 yılında elde edilen beyana tabi menkul sermaye iratlarının, Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi ile 1– döneminde beyan edilmesi gerekmektedir.

Kendi adina menkul sermaye iradi faaliyetleri ne demek?

1.Menkul Sermaye İradının Tanımı Gelir Vergisi Kanunu'nun 75. maddesinde menkul sermaye iradı; “Sahibinin ticari, zirai ve mesleki faaliyeti dışında nakdi sermaye veya para ile temsil edilebilen değerlerden müteşekkil sermaye dolayısıyla elde ettiği kâr payı, faiz, kira ve benzeri iratlar menkul sermaye iradıdır.”

Menkul kıymet gelirlerinin elde edilmesi hangi esas?

Bireysel yatırımcılar tarafından menkul kıymet gelirleri, menkul kıymetin itfa olduğu, satıldığı veya kupon faizi ödemesinin yapıldığı tarihte elde edilmiş sayılır. Mevduat ve repo işlemlerinde elde etme, mevduat hesabının veya repo işleminin vadesinde gerçekleşir.

Konut istisnası kimlere uygulanır?

Mesken istisnası uygulaması sadece konut olarak kiraya verilen gayrimenkullerden elde edilen gelirler için söz konusudur. ... Bir konuta birden fazla kişinin ortak (hisseli) olması halinde ise bu konuttan elde edilen kira geliri için her bir ortak söz konusu istisnadan ayrı ayrı yararlanabilecektir.

Kira istisnası ne kadar?

Özetle 2021 Mart döneminde; 2020 yılı içerisinde toplam 6.600 TL üzerinde mesken kira geliri elde edenler beyanname vereceklerdir. 2020 yılı için uygulanacak istisna tutarı 6.600 TL olup, bu istisnadan sadece mesken kira geliri elde edenler faydalanabilecektir.

Gayrimenkul sermaye iradı ne geliridir?

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nda açıklanan mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirlere gayrimenkul sermaye iradı denilmektedir.

Temettü vergisi nasıl ödenir?

Örnek verelim, 2017 yılında 80.000 TL brüt temettü geliri elde ettiğinizi düşünelim. 80.000 TL brüt temettü için hesabınıza %15 stopaj kesilerek net 68.000 yatırılır. Yani temettü veren firma sizin adınıza 12.000 TL vergi kesintisi yaparak bunu vergi dairesine yatırır.

Menkul sermaye iradi sayılan gelirler nelerdir?

Gelir Vergisi Kanunu'nun 75. maddesinde menkul sermaye iradı; “Sahibinin ticari, zirai ve mesleki faaliyeti dışında nakdi sermaye veya para ile temsil edilebilen değerlerden müteşekkil sermaye dolayısıyla elde ettiği kâr payı, faiz, kira ve benzeri iratlar menkul sermaye iradıdır.” şeklinde tanımlanmıştır.

Beyan edilecek menkul sermaye Iratlari nelerdir?

193 sayılı gelir Vergisi Kanununa göre; sahibinin ticari, zirai veya mesleki faaliyeti dışında nakdi sermaye veya para ile temsil edilen değerlerden oluşan sermaye dolayısıyla elde ettiği kar payı, faiz, kira ve benzeri iratlar menkul sermaye iradıdır.

Devlet tahvillerinin elden çıkarılması durumunda elde edilen gelir hangi gelir türüne girer?

Menkul kıymetlerin vadesinden önce elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar ise yine aynı Kanun'un mükerrer 80. maddesi uyarınca “değer artış kazancı” olarak kabul edilmektedir.