İsim tamlaması nedir ve örnekleri?

İçindekiler:

  1. İsim tamlaması nedir ve örnekleri?
  2. İsim tamlaması olduğunu nasıl anlarız?
  3. İsim tamlaması nedir ve çeşitleri nelerdir?
  4. İsim tamamlama nedir?
  5. İsim tamlamasında tamlanan hangi eki alır?

İsim tamlaması nedir ve örnekleri?

İşte bu durumda birbiriyle ilgisi olan, biri diğerini sahiplik (iyelik) yönünden tamamlayan, en az iki isimden oluşan kelime gurubuna başvurulur ki bunlara biz “isim tamlamaları” diyoruz. Örneğin; resimde görülen nesneye sadece “düğme” demek onu tam anlamıyla tarif etmediğimiz anlamına gelir.

İsim tamlaması olduğunu nasıl anlarız?

En az iki isimden oluşan isim tamlamalarında ilkine tamlayan ikincisine tamlanan denir. İsim tamlamalarında asıl öge, tamlanandır; tamlayan ise yardımcı ögedir. İsim tamlamalarında birinci kelimeye tamlayan; ikincisine de tamlanan denir. Tamlayan, tamlananın anlamını bütünler.

İsim tamlaması nedir ve çeşitleri nelerdir?

İsim tamlamaları bu belirtilen ekleri alıp almama durumlarına bağlı olarak çeşitli türlere ayrılırlar. Toplam dört çeşit isim tamlaması vardır. Bunlar: Belirtili isim tamlaması, belirtisiz isim tamlaması, takısız isim tamlaması, zincirleme isim tamlaması.

İsim tamamlama nedir?

Bir ismin aitlik ilgisi yönünden daha belirgin bir hale gelmesi için başka bir isim tarafından tamamlanmasıyla oluşan en az iki isimden oluşan sözcük grubuna isim tamlaması denir. İki isimden oluşan tamlamalarda ilk isme tamlayan ikincisine ise tamlanan denir. Bu kurala uymayan istisna tamlamalarda vardır.

İsim tamlamasında tamlanan hangi eki alır?

Bir tamlamanın belirtili isim tamlaması olması için iki tane isimden oluşması, her iki ismin de tamlama eklerini almış olması yani birinci isim tamlayan ekini (ın, in, un, ün) ikinci isimde tamlanan ekini (ı, i, u, ü ) alır.