Askın zarar nedir?

İçindekiler:

  1. Askın zarar nedir?
  2. Munzam zarar ne zaman istenir?
  3. Para borçlarında temerrüde düşmenin sonucu nedir?
  4. Munzam zarar ne demek hukuk?
  5. Kusurlu ve hukuka aykırı bir fiille başkasına zarar veren bu zararı gidermekle yükümlüdür maddesi hangi kanun maddesidir?
  6. Aşkın zararı kim ispat eder?
  7. Takasın koşulları nelerdir?
  8. Alacaklı temerrüdünün Kanunda düzenlenen sonuçları nelerdir?
  9. Borçlunun Temerrüdünde ihtara gerek olmayan haller nelerdir?
  10. Yoksun kalınan kar ne demektir?
  11. Hukuka aykırı bir davranışla başkasına zarar veren kimsenin bu zararı karşılamakla yükümlü tutulmasına ne denir?
  12. Kusursuz sorumluluk halleri nedir?
  13. Iki tarafa borç yükleyen sözleşmelerde borçlunun temerrüde düşmesi halinde alacaklı hangi haklara sahiptir?
  14. Tam iki tarafa borç yükleyen sözleşme nedir?
  15. Alacağın devri sözleşmesi nedir?
  16. Hukuken takas nedir?

Askın zarar nedir?

Aşkın zarar, borçlu temerrüde düşmeden borcunu ödemiş olsaydı, alacaklının mal varlığının durumu ile temerrüt sonucunda ortaya çıkan ve oluşan durum arasındaki farktır1. Aşkın zarar, borçlunun temerrüt tarihi ile fiili ödeme tarihi arasındaki doğmuş zararı ifade etmektedir2.

Munzam zarar ne zaman istenir?

Borçlu kusursuz dahi olsa temerrüt faizi ödediği halde, kusursuzluk munzam zarar istenmesi ihtimalini ortadan kaldırmaktadır. Emin Zeytinoğlu . 258 bir kişiye olan borcunu ödemek için bankadan kredi almak vb. yollarla para bulması ve buna yönelik yaptığı harcamalar ve ödediği faiz munzam zarar olarak istenebilir.

Para borçlarında temerrüde düşmenin sonucu nedir?

Temerrüd halinde borcun ödeme günü geçmiştir. Buna binaen borçlanılan edimin yerine getirilebilme imkânı mevcuttur. Şöyle ki, edimin yerine getirilebilmesi ödeme günü geçtikten sonraki bir vakitte imkânsızlaşır ise, bu durumda borcun yerine getirilmesi yükümü ile temerrüd de sona erecektir.

Munzam zarar ne demek hukuk?

Munzam zarar “borçlu temerrüde düşmeden borcunu zamanında ödemiş olsaydı, alacaklının mal varlığının kazanacağı durum ile temerrüdün sonunda ortaya çıkan ve oluşan durum arasındaki farkın temerrüt faizi ile karşılanmayan, onu asan bölüme tekabül eden zarar” şeklinde tanımlanmaktadır (Uygur, 2003: 3427).

Kusurlu ve hukuka aykırı bir fiille başkasına zarar veren bu zararı gidermekle yükümlüdür maddesi hangi kanun maddesidir?

Madde 49 - Kusurlu ve hukuka aykırı bir fiille başkasına zarar veren, bu zararı gidermekle yükümlüdür. Zarar verici fiili yasaklayan bir hukuk kuralı bulunmasa bile, ahlaka aykırı bir fiille başkasına kasten zarar veren de, bu zararı gidermekle yükümlüdür.

Aşkın zararı kim ispat eder?

Aşkın Zarar Nasıl İspat Edilir? 105. madde ispat külfetini iki taraf (alacaklı ve borçlu) arasında dağıtmıştır. Alacaklı, borcun geç ödenmesinden doğan ek zararını, borçlu ise borcun geç ödenmesinde kusuru olmadığını ispat etmek zorundadır. Burada alacaklının uğradığı zarara ek zarar (munzam zarar) denilmektedir.

Takasın koşulları nelerdir?

Takastan bahsedilmek için, her şeyden önce iki ayrı kimsenin karşılıklı olarak birbirlerinden alacaklı olmaları gerekir. Henüz doğmamış veya takas anında sone ermiş alacaklar takas edilemez. Takas edilecek alacaklar aynı nitelikte, aynı türden olmalıdır.

Alacaklı temerrüdünün Kanunda düzenlenen sonuçları nelerdir?

Alacaklının temerrüdünün sonuçları zor durumda kalan borçluyu korur niteliktedirler. Bu sonuçlar, borçlunun muhafaza masrafların alacaklı tarafından karşılanması, borçlunun sorumluluğunun hafiflemesi, eğer hasar oluşursa hasarın alacaklıya geçmesi ve alacaklı temerrüdünün borçlu temerrüdü ile ilişkisidir.

Borçlunun Temerrüdünde ihtara gerek olmayan haller nelerdir?

Temerrüt için ihtara gerek olmayan ilk durumda, tarafların anlaşmasıyla borcun ifa edileceği gün belirlenmiş ise o gün ödeme yapılmaması hâlinde borçlu mütemerrit olmuş sayılacaktır. Borcun ifa edileceği süre taraflarca belirlenmişse, bu sürenin dolmasıyla ifada geciken borçlu mütemerrit duruma düşer.

Yoksun kalınan kar ne demektir?

Mahrum kalınan kar, hayatın olağan akışı çerçevesinde, genel hayat tecrübelerine göre malvarlığında meydana gelebilecek artışların zarar verici eylem nedeniyle kısmen veya tamamen önlenmesi sonucu meydana gelen zararı ifade eder.

Hukuka aykırı bir davranışla başkasına zarar veren kimsenin bu zararı karşılamakla yükümlü tutulmasına ne denir?

1)Haksız Fiil sorumluluğu kavramı Böylece Haksız Fiil sorumluluğu, sözleşme dışı, hukuka aykırı, kusurlu bir davranışla bir kimseye verilen zararın giderilmesini (tazminini) düzenler, burada kusur, sorumluluğun kurucu unsuru olduğu için, bu tür sorumluluğa “kusur sorumluluğu” da denilmektedir.

Kusursuz sorumluluk halleri nedir?

Kusursuz sorumluluk; bir kusur unsuruna bağlı olmaksızın, kanunun öngördüğü hallerde kusur aranmadan haksız fiil sebebiyle sorumluluk halidir....Kusursuz Sorumluluk Halleri
  • Hakkaniyet sorumluluğu.
  • Özen sorumluluğu.
  • Tehlike sorumluluğu.

Iki tarafa borç yükleyen sözleşmelerde borçlunun temerrüde düşmesi halinde alacaklı hangi haklara sahiptir?

Kanun koyucu ise temerrüde düşen tarafa karşı, alacaklının haklarını düzenlemiştir. Tam iki tarafa borç yükleyen sözleşmelerde alacaklı, aynen ifa ve gecikme tazminatının yanı sıra, sözleşmeden dönme ve menfi zararının tazminini veya borcun ifa edilmemesi nedeniyle müspet zararının tazminini talep edebilecektir.

Tam iki tarafa borç yükleyen sözleşme nedir?

tam iki tarafa borç yükleyen sözleşmeler
  • Satış Sözleşmesi.
  • Kira Sözleşmesi.
  • Mal Değişimi Sözleşmesi.
  • Eser Sözleşmesi.
  • Hizmet Sözleşmesi.

Alacağın devri sözleşmesi nedir?

Alacağın temliki, devredenle devralan arasında yapılan iki taraflı hukuki bir işlem, bir sözleşmedir. Alacak hakkı devredenin tek taraflı bir hukuki işlemiyle değil, üçüncü kişi devralan ile yapmış olduğu bir sözleşme ile bu kişiye geçmiş olur.

Hukuken takas nedir?

A. Takas, karşılıklı, birbirine benzer ve istenebilir iki borcu, ayrı ayrı ödenmeksizin, bir beyanla, (borçların eşit olması durumunda tamamen, eşit olmamaları durumunda küçük olanı oranında) hesaben tahsil eden ve borcu sona erdiren bir yol olarak tanımlanabilir.