Yüksek binalarda kullanılan Paratonerin amacı nedir?

İçindekiler:

  1. Yüksek binalarda kullanılan Paratonerin amacı nedir?
  2. Evlerde paratoner zorunlu mu?
  3. Mıknatıslanma akımı ne demek?
  4. Mıknatıslanma endüktansı nedir?
  5. BH eğrisi nedir?
  6. Boşta çalışma deneyi neden yapılır?
  7. Trafolarda kısa devre deneyi neden yapılır?
  8. Boşta çalışma akımı nedir?
  9. Kısa devre deneyi hangi amaçla yapılır?
  10. Asenkron motorlarda kısa devre deneyi hangi amaçla yapılır?
  11. Kısa devre deneyi niçin nominal yük akımında yapılmaz?
  12. Trafo kısa devre akımı nedir?

Yüksek binalarda kullanılan Paratonerin amacı nedir?

Paratoner (yıldırımsavar) yüksek binaları, sanayi tesislerini, yıldırımdan koruyan, en kısa yoldan toprağa akmasını sağlar. Paratoner nedir kısaca yıldırımdan korunma için binaların ve evlerin gökyüzüne yakın olan yerlerine paratoner (yıldırımsavar) denilen aletler konulur.

Evlerde paratoner zorunlu mu?

Paratoner Yönetmeliği: Yıldırımdan korunma için paratoner tesisi kurulması gereken sistemlerin en önemlisidir. Yıldırımdan korunma için bütün ekipmanlar ile paratoner sistemleri, paratoner yönetmeliği kapsamında olması gerekmektedir. ... Bu örnek doğrultusunda topraklama ve paratoner tesisi yapılması zorunludur.

Mıknatıslanma akımı ne demek?

Mıknatıslanma akımları arkadaşlarında söylediği gibi trafonun demir kayıplarına denk gelen ve trafo boşta iken çekilen akımlardır. Bu akımlar çekirdek kalitesi ile doğru orantılı olarak artabilir yada azalabilir. Fuko kayıpları yada edi kayıpları olarak adlandırılan ve ısı olarak ortaya çıkan kayıplarada denktir.

Mıknatıslanma endüktansı nedir?

Pratik olarak manyetik bir çekirdekte sonlu geçirgenlik ile çekirdekte bir mıknatıslanmayı oluşturmak üzere Im mıknatıslanma akımı akar. Bu olay mıknatıslanma endüktansı Lm ile sembolize edilir. Aynı şekilde çekirdek kayıpları da manyetik malzeme için Rc direnci ile ifade edilir.

BH eğrisi nedir?

BH Grafiği-Mıknatıslama (doyum) Eğrisi Manyetik alan şiddetine göre manyetik akı yoğunluğunun değişimini gösteren grafik BH grafiği olarak adlandırılır.

Boşta çalışma deneyi neden yapılır?

Laboratuvarda deney için kullanılan transformatörler düşük güçlü olduğundan, boşta çalışma deneyi yüksek gerilim tarafına uygulanabilir. Bu deneyin amacı bakır kayıplarının ve kaçak endüktansların ölçülmesidir. ... Deney sırasında transformatörün giriş gerilimi, giriş akımı ve giriş gücü ölçülür.

Trafolarda kısa devre deneyi neden yapılır?

Transformatörlerde kısa devre deneyi; trafonun tam yükte demir ve bakır kayıplarını bulmak için gerçekleştirilen verimlilik testi dir. Kısa devre deneyinde trafonun ikinci sargısı olan sekonder sargıları kısa devre edilir ve primer sargısına varyak yardımı ile düşük voltaj uygulanır.

Boşta çalışma akımı nedir?

Kaynak makinelerinde kaynak işleminin gerçekleşmediği zamanlarda kaynak kabloları arasında ölçülen gerilim değerine ise ¨Boşta Çalışma Gerilimi¨ ismi verilir.

Kısa devre deneyi hangi amaçla yapılır?

Kısa devre deneyi, transformatörün sargı kayıplarını (bakır kayıplarını) ve sargıların empedanslarını bulmak için yapılır. Deney aşağıdaki aşamalardan oluşur. -Kısa devre deneyinde sekonder sargı uçları kısa devre yapılır. - Primer sargısına anma akımı uygulanır.

Asenkron motorlarda kısa devre deneyi hangi amaçla yapılır?

DENEYİN AMACI: Asenkron motorun sabit kayıpları (Pfe) demir,(Ps) sürtünme kayıpları bulmak, ve buradan hareketle asenkron motorun transformatör eşdeğer devre parametrelerini belirlemek. etkileridir. Bu deneyle Rc, Xm ve sürtünme ve vantilasyon kayıpları için gerekli olan giriş empedansı (Zeq) bulunur.

Kısa devre deneyi niçin nominal yük akımında yapılmaz?

6) Kısa devre deneyi niçin anma geriliminde yapılmaz? Kısa devre deneyinde rotorun dönmesi engellenir. Motorun çektiği akım, nominal akım değerinin 1,2 katına çıkması istenir. Bu yüzden bu katı elde etmek için statora sıfırdan başlayarak kademe kademe arttırılan bir gerilim uygulanır.

Trafo kısa devre akımı nedir?

Yüklenme anında ortaya çıkan gerilim değişmelerinin ölçüsünü kısa devre gerilimi verir. Bir trafoda anma frekansında ve sekonder sargısı kısa devre edilmiş iken primer sargısından anma akımının geçebilmesi için primer sargıda bulunması gerekli gerilim trafo kısa devre gerilimi olarak anılır.