Sarı Gelin ne Türküsü?

İçindekiler:

  1. Sarı Gelin ne Türküsü?
  2. Sarı Gelin şarkısının hikayesi nedir?
  3. Sarı Gelin nereden gelir?
  4. Arda Boyları türküsünün hikayesi nedir?
  5. Arda boylarında kırmızı erik hangi yöreye ait?

Sarı Gelin ne Türküsü?

“Erzurum Çarşı Pazar” (TRT Repertuvarı, 2000) olarak kayıtlı olup halk arasında “Sarı Gelin Türküsü” diye bilinen türkünün Kars, Ermenistan ve Azerbaycan yöresinde söylenen biçimlerinde farklılıklar bulunmaktadır. Sözlü kültürel bir miras olan bu geleneksel türkü, anonim olduğu için yazarı veya bestecisi bilinmez.

Sarı Gelin şarkısının hikayesi nedir?

Sarı Gelin türküsü, Kuzeydoğu Anadolu Erzurum coğrafyasında ortaya çıkmıştır. Türklerin büyük bir kolunu teşkil eden Kıpçakların diğer adı da Kuman'dır. ... Sarışın Kıpçak kızına âşık olan delikanlıyı ailesi kız ile evlenmesine karşı çıkar. Delikanlı ise kıza deli gibi âşık olur ve aşkını şiirle mırıldanarak söyler.

Sarı Gelin nereden gelir?

Sarı Gelin, eski çağlardan beri Çoruh ırmağı boyunda yaşayan Hıristiyan Kıpçak beyinin kızıdır. Erzurumlu bir delikanlı sarışın Kıpçak beyinin kızına âşık olur ve Erzurumlu delikanlı ile sarışın Kıpçak kızının arasında Erzurum ve yöresinde yaşamaktadır.

Arda Boyları türküsünün hikayesi nedir?

Halime ve Recep'in yaşayan aşkları,köyün genç kızları tarafından bu aşkı anlatan türkü olarak yakılır. ... Türkü, Tekirdağ'ın Kayı köyünde geçtiği söylense de; Bulgaristan'ın Kırcali taraflarında, Arda Nehri'nin boylarında ki köylerden birinde geçtiği; türkünün sözlerinden anlaşılmaktadır.

Arda boylarında kırmızı erik hangi yöreye ait?

Arda boylarında kırmızı erik öyküsü, Tekirdağ'ın Kayı köyünden genç bir kız olan Zeynep ve bu kızın nişanlısı Recep'in hikayesidir.