Türkiyede plato neden fazla?

İçindekiler:

  1. Türkiyede plato neden fazla?
  2. Ülkemizdeki platoların nasıl oluştuğunu örnekler vererek kısaca açıklayınız?
  3. Yazilikaya platosu hangi ilde?
  4. Türkiye'nin en önemli platoları nelerdir?
  5. Türkiye'nin en büyük platosu nerededir?
  6. Platoların oluşmasında ne etkili?
  7. Türkiye'deki platolar kaça ayrılır?
  8. Obrukplatosu nerede?
  9. Haymana Platosu kalkerli mi?
  10. Türkiyenin en büyük platosu nedir?
  11. Plato aşındıran nedir?
  12. En yüksek plato nerede?
  13. Teke ovası nerededir?
  14. Birikinti konisinin oluşumundaki temel etken nedir?
  15. Türkiyede platolar nerede?

Türkiyede plato neden fazla?

Türkiye'de platolar çok geniş alan kaplar. Bunun nedeni, üçüncü jeolojik zamanın sonlarına kadar aşınarak düzlük haline gelen arazilerin, dördüncü zamanın başında kıt'a oluşumu hareketleriyle yükselmesidir. ... Bu platoların beşeri ve ekonomik değerleri fazladır.

Ülkemizdeki platoların nasıl oluştuğunu örnekler vererek kısaca açıklayınız?

Yatay ya da çok az eğimli olan kalın ve sert tabakaların etrafına göre daha yüksekte olması nedeni ile akarsular tarafından yarılarak vadilere bölünmesi sonucu oluşur. Yine ülkemizden örnek vermek gerekirse İç Anadolu bölgesinde bulunan Uzunyayla, Obruk, Cihanbeyli ve Haymana Platoları bu şekilde oluşmuşlardır.

Yazilikaya platosu hangi ilde?

Yazılıkaya Platosu, ülkemizin İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan Eskişehir ilinde bulunan bir plato olarak bilinir.

Türkiye'nin en önemli platoları nelerdir?

Kuzey Anadolu Platoları En önemlileri Batı Kara denizde Safran bolu ve İstanbul boğazının iki yanında yer alan Çatalca-Kocaeli Platolarıdır. Çatalca-Kocaeli platosu, aşındırılarak peneplen hale gelmiş yüzeylerin yükseltisiyle oluşmuştur.

Türkiye'nin en büyük platosu nerededir?

Gaziantep Platosu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin batı kesiminde bulunmaktadır. Fırat Nehri ile Doğu Anadolu Fayı kenarında yükselen Kartal Dağı ve Gani Dağı arasında 800–1000 m yükseltide uzanır.

Platoların oluşmasında ne etkili?

Yeryüzünün şekillenmesi, yani dağ, plato, ova gibi şekillerin oluşumu başlangıçta volkanik faaliyetler, dağ oluşumu ile faylanma ve epirojenik hareketlerle olur, bu şekiller akarsu, buzul, rüzgâr, dalgalarla aşınmaya ve birikmeye uğrar.

Türkiye'deki platolar kaça ayrılır?

Oluşumlarına göre platolar şu şekilde sınıflandırılmaktadır;
  • Aşındırma (Aşınım) Platoları ...
  • Tabaka Düzlüğü (Yatay Duruşlu) Platoları ...
  • Lav (Volkanik) Platoları ...
  • Karstik Platolar.

Obrukplatosu nerede?

Konya iline bağlı Karapınar ilçesi sınırlarında bulunan, Tuz Gölü havzası (950m) ile Konya ovasını(1000m) birbirinden ayıran Obruk Platosu, doğu-batı yönünde yaklaşık 75–80 km uzunluğa, kuzey-güney yönünde 35–65 km genişliğe sahiptir.

Haymana Platosu kalkerli mi?

Karstik Platolar: Kalkerli (Kireçtaşı) araziler üzerinde oluşurlar. ... İç Anadolu: Cihanbeyli, Obruk, Haymana, Uzunyayla ve Bozok Platoları.

Türkiyenin en büyük platosu nedir?

Gaziantep Platosu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin batı kesiminde bulunmaktadır. Fırat Nehri ile Doğu Anadolu Fayı kenarında yükselen Kartal Dağı ve Gani Dağı arasında 800–1000 m yükseltide uzanır.

Plato aşındıran nedir?

Aşındırma (Aşınım) Platoları Orojenik yeryüzü şekillerinin oluşumu gibi ya kırıklı, ya kıvrımlı ya da volkanik patlamalar sonucu oluşabilmektedir. Marmara Bölgesinde yer alan Çatalca – Kocaeli Platosu ile Karadeniz Bölgesinde yer alan Perşembe Platosu aşınım platolarıdır.

En yüksek plato nerede?

Dünyanın en yüksek platosu ise Tibet platosu olarak bilinir. Ülkemizde de platolar farklı bölgelerde bulunmaktadır.

Teke ovası nerededir?

Teke Platosu, Güney Anadolu'da Batı Toros'larda yer alır. Doğuda Antalya merkezi, batıda ise Fethiye hattı ile sınırlanır. Burdur Gölü havzası ve Dalaman Çayı'nın yukarı havzasına Teke Yöresi denmektedir.

Birikinti konisinin oluşumundaki temel etken nedir?

Akarsu Biriktirme Şekilleri UYARI : Akarsuların yatak eğimi azaldığında hızları, aşındırma ve taşıma güçleri azalır. Biriktirmedeki, temel etken yatak eğimin azalmasıdır. Birikinti Konisi: Yamaçlardan inen akarsular, aşındırdıkları maddeleri eğimin azaldığı eteklerde biriktirir.

Türkiyede platolar nerede?

Plato yükseklikleri bölgelerimizin coğrafi özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Platoların en çok bulunduğu bölgemiz İç Anadolu Bölgesidir. Bu bölgede Tuz Gölü çevresinde sıklıkla platolara rastlanmaktadır. Ancak ülkemizdeki en yüksek platolar Doğu Anadolu Bölgesinde bulunur.