Lenf bezi nerede bulunur?

İçindekiler:

  1. Lenf bezi nerede bulunur?
  2. Lenf bezlerinin şişmesi ne demek?
  3. Lenf bezlerinin hastaligi nedir?
  4. Kulak arkası lenf bezi şişmesi neden olur?
  5. Lenf bezleri hissedilir mi?

Lenf bezi nerede bulunur?

Lenf bezleri boyun, koltuk altları, kasıklar, diz arkası, göğüs ve karın boşluğu gibi alanlarda vücuda yayılmış kümeler halinde bulunmaktadır. Lenf bezleri, vücudun savunma mekanizmalarında önemli işleve sahiptir.

Lenf bezlerinin şişmesi ne demek?

Lenf bezi şişmesi, genellikle bakteri veya virüslerden kaynaklanır; nadiren de kanser nedeniyle gelişir. Lenf bezlerinin şişmesi, vücudun hastalıkla savaştığının göstergesidir. Hastalık iyileşince eski boyutlarına dönerler. Lenf bezleri enfeksiyon ile mücadelede hayati bir rol oynarlar.

Lenf bezlerinin hastaligi nedir?

Lenf kanseri (lenfoma) vücudun savunma hücreleri olan lenfositlerin kanserleşerek kontrolsüz büyümesidir. Lenf kanseri en sık görüldüğü yerler; lenf bezleridir. Lenf bezleri vücudun en önemli savunma mekanizmalarından biridir.

Kulak arkası lenf bezi şişmesi neden olur?

Kafa arkası ve kulak arkasındaki lenf bezi büyümeleri genellikle enfeksiyöz kaynaklıdır. Yine iki haftadan kısa süren lenf büyümeleri çoğunlukla enfeksiyöz kaynaklıdır. İki haftadan uzun öyküde ise, verem, viral enfeksiyonlar, HIV, kötü huylu kanserler , otoimmün hastalıklar düşünülebilir.

Lenf bezleri hissedilir mi?

Bir kişinin vücudunda yüzlerce lenf düğümü olmasına rağmen, bunların yalnızca az bir kısmı elle hissedilebilir. Birçok kişi üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra boynundaki lenf düğümlerinin şiştiğini fark eder. Bunun nedeni, mikroplarla savaşmak üzere lenf bezlerinin bağışıklık hücreleri ile dolmasıdır.