Grev Nedir Nasıl Yapılır?

İçindekiler:

  1. Grev Nedir Nasıl Yapılır?
  2. Kimler grev yapamaz?
  3. Grev yaparken maaş alınır mı?
  4. Grev ne demek vikipedi?
  5. Grev ne sağlar?
  6. Grev sonunda ne olur?
  7. Kimlerin grev hakkı var?
  8. Hangi işler grev yapabilir?
  9. Grev süresince işçi ücretini alır mı?
  10. Yasal grev işçilere ücret ödenir mi?
  11. Yasal lokavt nasıl uygulanır?
  12. Toplu iş sözleşmesi grev ve lokavt hakkı nedir?
  13. Sendikasız işçi grev yapabilir mı?
  14. Grev hakkı hangi hak grubuna girer?
  15. Sendika greve giderse ne olur?
  16. Kanuni yasal grev nedir ne zaman uygulanabilir?
  17. İşçinin grev hakkı var mı?
  18. Sendika olmadan grev yapılabilir mi?
  19. Sendikaların grev hakkı var mı?
  20. Sendika grev kararı nasıl alınır?

Grev Nedir Nasıl Yapılır?

İşçilerin, isteklerini işverene kabul ettirebilmek amacıyla yasaların öngördüğü biçimde, işlerini hep birlikte bırakmalarına 'grev' adı verilir. Grev yapılan işyeri sahibi de 'lokavt' kararı alma hakkına sahiptir.

Kimler grev yapamaz?

6356 sayılı yeni kanunun “Grev ve Lokavt Yasakları” başlıklı maddesine göre grev yasaklarının kapsamı şu şekilde düzenlenmiştir; “Can ve mal kurtarma işlerinde; cenaze işlerinde ve mezarlıklarda; şehir şebeke suyu, elektrik, doğal gaz, petrol üretimi, tasfiyesi ve dağıtımı ile nafta veya doğalgazdan başlayan petrokimya ...

Grev yaparken maaş alınır mı?

Bu düzenlemeye göre “ Kanuni greve katılan, greve katılmayan veya katılmaktan vazgeçip de grev nedeniyle çalıştırılmayan ve kanuni lokavta maruz kalan işçilerin iş sözleşmeleri grev ve lokavt süresince askıda kalır.” Bu düzenlemeler ile tartışmaya yer olmayacak bir biçimde yasal bir greve katılan işçinin iş ...

Grev ne demek vikipedi?

Grev; çalışanların, yaptıkları işi toplu reddedişinden kaynaklanan iş durdurma eylemidir.

Grev ne sağlar?

Grevin tanımı: Madde 25 – İşçilerin, topluca çalışmamak suretiyle işyerinde faaliyeti durdurmak veya işin niteliğine göre önemli ölçüde aksatmak amacıyla aralarında anlaşarak veyahut bir kuruluşun aynı amaçla topluca çalışmamaları için verdiği karara uyarak işi bırakmalarına grev denilir.

Grev sonunda ne olur?

Grev; işçilerin, topluca çalışmamak suretiyle, işyerinde faaliyeti durdurmak veya önemli ölçüde aksatmak amacıyla işi bırakmalarıdır. ... İşveren, kanuni bir grev dolayısıyla iş sözleşmeleri askıya alınan işçiler yerine sürekli ya da geçici olarak başka işçi alamaz. Aksi takdirde idari para cezası ile karşı karşıya kalır.

Kimlerin grev hakkı var?

Ancak grev yasal olsa da olmasa da çalışanların olduğu her yerde gündemdedir. ... Türkiye Anayasasının 54. Maddesinde grev hakkı tanınırken, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun 58. Maddesi grev hakkını tanımlamakta ve 68. Maddesi grev kırmayı yasaklamaktadır.

Hangi işler grev yapabilir?

Birden çok işveren veya işveren sendikasıyla, bir işçi sendikasının tek toplu görüşme yürütmesi ve bazı işveren veya işveren sendikasıyla işçi sendikası arasında uyuşmazlık çıkması hâlinde, işçi sendikası sadece uyuşmazlık çıkan işyerleri açısından grev kararı alabilir.

Grev süresince işçi ücretini alır mı?

Grev ve lokavt süresince hizmet akitleri askıda kalan işçilere bu dönem için işverence ücret ve sosyal yardımlar ödenemez, bu süre kıdem tazminatı hesabında dikkate alınamaz. Toplu sözleşmelerine veya hizmet akitlerine bunların aksine hüküm konulamaz.

Yasal grev işçilere ücret ödenir mi?

Grev veya lokavt süresince çalışma durmakta ve işçiye herhangi bir ücret ödemesi yapılmamaktadır.

Yasal lokavt nasıl uygulanır?

Lokavt kararı, işçi sendikasının grev kararının tebliğinden itibaren altmış gün içinde alınmalı, işveren veya sendikası tarafından işyerinde derhal ilan edilmeli, aynı altmış gün içinde en az altı iş günü önceden haber vermek şartıyla uygulanmasına başlanmalıdır.

Toplu iş sözleşmesi grev ve lokavt hakkı nedir?

Lokavt süresince işçilerin iş sözleşmeleri askıda kalır. 2822 Sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Yasasına göre, işyerinde faaliyetin tamamen durmasına sebep olacak tarzda, işveren veya işveren vekilinin kendi teşebbüsü ile veya bir işveren kuruluşunun verdiği karara uyarak işçilerin topluca işten ...

Sendikasız işçi grev yapabilir mı?

Bir işyerinde grevin başlaması durumunda, bu işyerinde çalışan tüm işçiler, sendikalı olsunlar veya olmasınlar, greve katılma veya katılmama konusunda tam bir özgürlüğe sahiptir. Sendikaların üyelerini greve katılmaya zorlama gücü yoktur.

Grev hakkı hangi hak grubuna girer?

Anayasa m. 54'e göre, "Toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması halinde işçiler grev hakk ina sahiptirler." Bu hüküm ile grev hakkı yalnız işçilere tanınmış bir temel sosyal haktır.

Sendika greve giderse ne olur?

İşveren, kanuni bir grev dolayısıyla iş sözleşmeleri askıya alınan işçiler yerine sürekli ya da geçici olarak başka işçi alamaz. Aksi takdirde idari para cezası ile karşı karşıya kalır. Bu işçiler de grev süresince başka bir işverenin yanında çalışamaz.

Kanuni yasal grev nedir ne zaman uygulanabilir?

Toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması halinde işçilerin iktisadi ve sosyal durumlarıyla çalışma şartlarını korumak veya düzeltmek amacıyla bu Kanun hükümlerine uygun olarak yapılan greve kanuni grev denilir. Kanuni grev için aranan şartlar gerçekleşmeden yapılan greve kanun dışı grev denilir.

İşçinin grev hakkı var mı?

Evet ama işverenin çoğunluğa itiraz etme hakkı da var. Mahkemeler yıllar sürüyor. 6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu Sözleşmeler Kanuna göre, toplu iş sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamazsa sendikaların greve gitme hakkı var. ... İşçilerin yasada grev hakkı var ama pratikte greve gitme hakkı yok.

Sendika olmadan grev yapılabilir mi?

Bir işyerinde grevin başlaması durumunda, bu işyerinde çalışan tüm işçiler, sendikalı olsunlar veya olmasınlar, greve katılma veya katılmama konusunda tam bir özgürlüğe sahiptir. ... Bu durumda sendika üyesi olsun veya olmasın bazı işçiler greve katılmayabilir veya grevden vazgeçebilir.

Sendikaların grev hakkı var mı?

Sendika çoğunluğu sağlarsa toplu iş sözleşme yapma hakkı var. ... Mahkemeler yıllar sürüyor. 6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu Sözleşmeler Kanuna göre, toplu iş sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamazsa sendikaların greve gitme hakkı var.

Sendika grev kararı nasıl alınır?

Grev kararı ancak toplu görüşmelerin arabulucuya rağmen uyuşmazlıkla sonuçlanması halinde alınabilir. Grev kararı uyuşmazlık tutanağının tebliği tarihinden itibaren altmış gün içinde alınmalıdır. Yine aynı süre içinde altı iş günü önceden işverene bildirilerek uygulanmaya başlanmalıdır.