Hafiyelik yapmak ne demek?

İçindekiler:

  1. Hafiyelik yapmak ne demek?
  2. Hafiye sistemi nedir?
  3. Halfiye nedir?
  4. Jurnalcilik teşkilatı nedir?
  5. Özel hafiye ne demek?
  6. Jurnal teşkilatı hangi padişah?
  7. Hafiyelik ne zaman kuruldu?
  8. Hafye ne demek?
  9. Yıldız istihbarat teşkilatı ne oldu?
  10. Jurnal nedir Osmanlı?
  11. Hafiye teşkilatı kim kurdu?
  12. Milli istihbarat teşkilatını kim kurdu?
  13. Hutame ne anlama gelir?
  14. Yıldız istihbarat teşkilatı hâlâ devam ediyor mu?
  15. Yıldız istihbarat teşkilatı devam ediyor mü?
  16. Kavaf ayakkabı ne demek?

Hafiyelik yapmak ne demek?

hafiyelik yapmak ne demek? Gizlice izleyerek bilgi toplamak.

Hafiye sistemi nedir?

İstihbarat toplayanlara 'istihbarat elemanı' denildiğini biliriz. Evvelden bu işleri yapanlara 'hafiye' denildiğini de biliriz. Eskiden istihbaratçılara hafiye denilmesinin sebebi elbette bu işlerin çoğunlukla gizli yapılmasından kaynaklıdır zira hafiye 'hafâ' kökünden gelir. Hafâ da 'gizlilik' demektir.

Halfiye nedir?

(ﺧﻔﻴّﻪ) i. (Ar. ḫafі “gizli”den ḫafiyye) [Arapça'da bu anlamda kullanılmaz] Bir kişi veya bir mesele hakkındaki gizli şeyleri araştırıp ilgililere haber veren kimse, dedektif: Kapımda hafiyelerin seslerini, penceremden beni gözetleyen kaplan bakışlı gözlerini görürdüm (Sâmipaşazâde Sezâî).

Jurnalcilik teşkilatı nedir?

Yabancı devletler kendi emellerine hizmet edecek kimseleri vezir ve sadrazam mertebesine kadar çıkarabilmişlerse, devlet emniyet içinde olamazdı. Doğrudan doğruya şahsıma bağlı bir İstihbarat Teşkilâtı kurmaya, bu düşünce ile karar verdim. İşte düşmanlarımın Jurnalcilik dedikleri teşkilât budur.

Özel hafiye ne demek?

Hususi hafiye ne demek? Saklı ve gizli şeyleri araştıran. İzimizi hususi hafiye (özel dedektif) sürmüş.

Jurnal teşkilatı hangi padişah?

II. Mahmut döneminde kurulup ondan sonra da devam eden ve Osmanlı Devleti'nin bu asrında çokça görülen idari değişikliklerden biri de Jurnal teşkilatıdır. Bu teşkilat halkın günlük yaşantısının tespiti ve aksaklıkların giderilmesi hususunda önemli görevler ifa etmiştir.

Hafiyelik ne zaman kuruldu?

Hafiye Teşkilatı'nın tarihinde sadrazamlığa atanan Said Paşa tarafından kurulduğu bilinir.

Hafye ne demek?

Saklı ve gizli şeyleri araştıran.

Yıldız istihbarat teşkilatı ne oldu?

İttihad ve Terakki yönetimi, ihtilâlden hemen sonra Yıldız İstihbarat Teşkilâtı'nı ortadan kaldırmak için harekete geçmiştir. Meclisi Vükelâ (Bakanlar Kurulu)'nın, Teşkilât'ın kaldırılmasına dair 29 Temmuz 1908 tarihli kararnâmesi ile Yıldız İstihbarat Teşkilâtı'nın faaliyetlerine son verilmiştir.

Jurnal nedir Osmanlı?

Kitabı konusunu oluşturan Jurnal Teşkilatı, Osmanlı döneminde ilk defa resmi olarak günülük hayata ait haberlerin toplanmasını ve kaydedilmesini gerçekleştiren bir teşkilattır.

Hafiye teşkilatı kim kurdu?

Hakkında iyi-kötü bir çok şey söyleyen fakat evhamlı karanlık ruh kişiliği her zaman vurgulanan II. Abdülhamit, bu mekanizmayı yürütebil- rnek için Hafıye Teşkilatı kurmuştu.

Milli istihbarat teşkilatını kim kurdu?

Harbiye Nazırı Enver Paşa tarafından kurulan Teşkilat-ı Mahsusa, Osmanlı Devleti'nin siyasi birliğini korumayı ve ayrılıkçı hareketleri önleyerek yabancı devletlerin istihbari faaliyetlerine karşı koyabilmeyi amaçlamıştır.

Hutame ne anlama gelir?

(ﺣﻄﻤﻪ) i. (Ar. ḥuṭame) Cehennemin Gayyâ kuyusunun bulunduğu katı: Ondan sonra Hak Teâlâ cehennemi yarattı, yedi kapısı vardır.

Yıldız istihbarat teşkilatı hâlâ devam ediyor mu?

2. abdülhamit tarafından kurulumuş olan istihbarat teşkilatıdır. 1880-1908 yılları arasında mevcudiyetini sürdürmüştür. ... meclisi vükelâ (bakanlar kurulu)'nın, teşkilât'ın kaldırılmasına dair 29 temmuz 1908 tarihli kararnâmesi ile yıldız istihbarat teşkilâtı'nın faaliyetlerine son verilmiştir.

Yıldız istihbarat teşkilatı devam ediyor mü?

Meclisi Vükelâ (Bakanlar Kurulu)'nın, Teşkilât'ın kaldırılmasına dair 29 Temmuz 1908 tarihli kararnâmesi ile Yıldız İstihbarat Teşkilâtı'nın faaliyetlerine son verilmiştir.

Kavaf ayakkabı ne demek?

a. (kava:fı) esk. Ucuz, özenmeden ve bayağı cins ayakkabı, kemer, cüzdan yapan veya satan esnaf.