Lupus hastası nedir?

İçindekiler:

  1. Lupus hastası nedir?
  2. SLE hastalığı kimlerde görülür?
  3. Lupus teşhisi nasıl konur?
  4. Lupus nasıl tedavi edilir?
  5. Lupus belirtileri nedir?
  6. Lupus hastalığı hangi testte cikar?
  7. Böbrek tutulumu nasıl anlasilir?
  8. SLE tanısı nedir?
  9. Lupus kan testinde çıkar mı?
  10. Lupus antikoagülan testi nedir?
  11. Lupus ilerlerse ne olur?

Lupus hastası nedir?

Lupus, vücudunun bağışıklık sisteminin kendi doku ve organlarına saldırdığında ortaya çıkan bir otoimmün hastalıktır. Lupus hastalığının neden olduğu iltihaplanma vücudun akciğerler, beyin, böbrekler, cilt, eklemler, kalp ve kan hücreleri dahil olmak üzere birçok farklı sistemini etkileyebilir.

SLE hastalığı kimlerde görülür?

En sık 15-45 yaşları arasında görülen hastalık %90 oranında kadınlarda görülür. Lupusta birçok organ etkileyebildiği için teşhis edilmesi zor olabilir. Çok geniş spektrumda birçok şikayet ve bulguya neden olduğu için birçok hastalığı taklit edebilir.

Lupus teşhisi nasıl konur?

Kelebek hastalığı (lupus) tanısı klinik belirtilerle birlikte bazı kan testleri yardımı ile konur. Hastalara tam kan sayımı, böbrek testleri, akciğer grafisi, LE hücresi, anti DNA ve ANA bakılır. Hekim gerekli görürse ve şüphelendiği organ tutulumuna göre daha pek çok test isteyebilir.

Lupus nasıl tedavi edilir?

Prednizon veya prednizolon gibi kortikosteroidler iltihabı azaltmak ve bağışıklık sisteminin aktivitesini bastırmak için kullanılır ve SLE'nin temel tedavisi oluşturur. Hastalığın hafif olduğu çocuklarda kortikosteroidler ve sıtma ilaçları gerekli tek tedavi olabilir.

Lupus belirtileri nedir?

Lupus Belirtileri Nelerdir?
  • Yüksek ateş
  • Halsizlik – yorgunluk.
  • Kas güçsüzlüğü ve yaygın kas ağrıları
  • Özellikle parmak eklemleri gibi küçük eklemlerde olmak üzere, gezici tarzda eklem ağrıları
  • Yüzde tipik kelebek tarzda kızarıklık.
  • Ciltte kızarıklık, döküntü veya şişlik.
Daha fazla öğe...

Lupus hastalığı hangi testte cikar?

Kelebek hastalığı (lupus) tanısı klinik belirtilerle birlikte bazı kan testleri yardımı ile konur. Hastalara tam kan sayımı, böbrek testleri, akciğer grafisi, LE hücresi, anti DNA ve ANA bakılır. Hekim gerekli görürse ve şüphelendiği organ tutulumuna göre daha pek çok test isteyebilir.

Böbrek tutulumu nasıl anlasilir?

Böbrek hastalıklarının başlangıcında ve seyri esnasında hasta böğür ağrısı, sık idrara çıkma, özellikle geceleri idrara çıkma, idrar yaparken yanma hissedilmesi, kanlı idrar yapma, cilt altında özellikle ayak sırtında ,göz altlarında şişlik, Tansiyon yüksekliği, İdrar miktarının bir bardak suyun altına inmesi, Hiç ...

SLE tanısı nedir?

Sistemik Lupus Eritematozus (SLE) (Systemical Lupus Erythematosus) ya da Yaygın Lupus Kızarıklığı, Sistemik Lupus Eritematozus (SLE, doktorlar arasında Lupus olarak da adlandırılır), sebebi bilinmeyen cilt, eklem, böbrek, kalp zarı (perikard), akciğer zarı (plevra) gibi birçok doku ve organ iltihabına bağlı çok sayıda ...

Lupus kan testinde çıkar mı?

ANA testi basitçe doktorun tanı koymasında diğer ipuçlarına dikkat etmesini sağlar. Lupus'lu insanlara daha spesifik oto antikorların tipleri için kan testleri de olmasına rağmen lupus'lu insanların tamamında bu testler pozitif değildir. Bu antikorlar anti-dsDNA, anti-Sm, anti-RNP, anti-Ro (SSA) ve anti-La (SSB) dır.

Lupus antikoagülan testi nedir?

Lupus antikoagülanı testi genellikle anti-kardiyolipin antikorları ile birlikte istenir. Bu testler özellikle arteriyel veya venöz trombozu, tekrarlayan düşük öyküsü, özellikle genç yaşta beyin damar hastalığı veya trombositopenisi olan yani antifosfolipid antikor sendromundan şüphe edilen kişilerde istenir.

Lupus ilerlerse ne olur?

Lupus hastalığı tedavi edilmezse cildi ve vücutta yer alan diğer hayati organları önemli ölçüde etkileyebilir. Özellikle hastalık tedavisini gecikmesi durumunda ciltte kelebek benzeri kızarıklıklar ortaya çıkar. Buda cildin kurumasına ve dökülmesine sebep olur. Cilt ayrıca lupus hastalığı ile birlikte kabarır.