Kandilli Rasathanesi nedir ne işe yarar?

İçindekiler:

  1. Kandilli Rasathanesi nedir ne işe yarar?
  2. Deprem nereden bakılıyor?
  3. Rasathane nedir ne işe yarar?
  4. Kandilli Rasathanesi nasıl çalışır?
  5. Rasathane Nereye Kurulur?
  6. Rasathane hangi alanlarda çalışma yapar?
  7. Deprem ölçümü nasıl yapılır?
  8. Sismometre nasıl çalışır?
  9. Gözlemevleri nereye kurulabilir?
  10. Rasathane ilk nerede kuruldu?

Kandilli Rasathanesi nedir ne işe yarar?

Kandilli Rasathanesi, 109 yıldan beri meteoroloji, astronomi, deprem, tsunami, nükleer denemeleri izleme, dini günlerin belirlenmesi gibi alanlarda hizmet vermeye devam ediyor. Vatandaşlar da Kandilli Rasathanesi'ni, meydana gelen büyük depremlerin ardından araştırıyor.

Deprem nereden bakılıyor?

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü

Rasathane nedir ne işe yarar?

Gözlemevi ya da Rasathane; rasat gözlem, hane ise ev anlamına gelir. Uzaydaki her çeşit değişikliği gözlemlemek, veriler toplamak, incelemek için kurulabilirler. Rasathaneler yıldızların hareketlerini gözlemek için kurulmuşlardır. Rasathaneler uzayı gözlemlemek için yapılırlar.

Kandilli Rasathanesi nasıl çalışır?

Kandilli Rasathanesi, depremin büyüklüğünün ölçülmesini su dolu bir havuza atıldığında oluşan çevresel dalgalara bakarak, atılan taşın boyutlarının hesaplanmasına benzetiyor. Yerkabuğunda oluşan dalgalanmalar da sismometre adı verilen aletlerle ölçülüyor.

Rasathane Nereye Kurulur?

Işık kirliliğinin yüksek oranda olduğu yerlerde ise gökyüzü net olarak görülmez. Bu nedenle rasathaneler nüfus yoğunluğunun ve ışık kirliliğinin az olduğu yerlerde kurulmalıdır. Bunun dışında gözlem evleri, deprem riski taşıyan bölgelerden uzakta ve yüksek yerlerde kurulur.

Rasathane hangi alanlarda çalışma yapar?

Kandilli Rasathanesi 1868 yılında Rasathane-i Amire adıyla hava tahminlerinin telgrafla diğer merkezlere iletilmesi amacıyla kuruldu. Bugün içinde deprem araştırma enstitüsünü barındıran rasathanede deprem mühendisliği, jeodezi gibi alanlarda çalışmalar yürütülüyor.

Deprem ölçümü nasıl yapılır?

Yerkabuğunda oluşan dalgalanmalar da sismometre adı verilen aletlerle ölçülüyor. Depremin merkez üssünün tespit edilmesiyle birlikte sismometreden alınan ölçümler matematiksel formüller kullanılarak hesaplanıyor ve depremin büyüklüğü ortaya çıkıyor.

Sismometre nasıl çalışır?

Depremlerin ölçümünde kullanılır. En basit türü bir ucu dayanaklı, öbür ucunda bir kayıt kalemi bulunan, yay ile desteklenmiş ağırlıklı bir çubuktan oluşmaktadır. Herhangi bir sarsıntı anında, üzerindeki ağırlık atıldığından dolayı, çubuğun sabit kalarak diğer bölümlerin salınması ilkesine göre çalışır.

Gözlemevleri nereye kurulabilir?

Teleskopların soluk ve zayıf görüntüleri algılayabilmesi için havanın açık olması gerekir. Bu nedenle; optik gözlemevlerini kurulması için en uygun yerler sıcak kesimlerdeki dağ tepeleridir. Güney Afrika'da And Dağları'nda, Kanarya Adaları ve Hawaii'de, yanardağ tepelerinde büyük gözlemevleri kurulmuştur.

Rasathane ilk nerede kuruldu?

Kopernik'in teorisini geliştiren Tycho Brahe 1576'da Danimarka'da Uraniborg Rasathanesi'ni kurarken, uzun süredir bu alanda çalışmaların yapılmadığı Osmanlı İmparatorluğu'nda da bir yıl sonra padişahın izniyle Mısır Medresesi müderrislerinden Takiyüddin tarafından ilk rasathane kuruldu.