Münazara tekniği nedir?

İçindekiler:

  1. Münazara tekniği nedir?
  2. Edebiyat Münazara nedir?
  3. Tez ve antitez ne demek?
  4. Diyalektik düşünce ne demektir?
  5. Maiotik ne demek?
  6. Elenchos yöntemi nedir?

Münazara tekniği nedir?

Herhangi bir konu üzerinde zıt düşüncelerin karşılıklı olarak savunulmasına Münazara denir. ... Münazara için genellikle üçer ya da dörder kişilik iki grup kurulmalıdır. Gruplardan birisi işlenecek konuya olumlu, diğeri ise olumsuz yönden savunmalıdır. Yani, bir grup "tez", diğer grup ise "antitez"i almalıdır.

Edebiyat Münazara nedir?

İki karşıt düşüncenin, iki grup arasında bir jüri önünde tartışıldığı konuşmalardır. Daha çok, okullarda uygulanan bir tartışma çeşididir. Aytışma da denir. Konuşma kurallarına uygun bir şekilde gerçekleştirilen münazarada bir tez ve antitez vardır.

Tez ve antitez ne demek?

Genel kabul görmekte olan fikre TEZ denilir. ANTİTEZ genel kabul gören fikre karşı çıkan, onu olumsuzlayan (negation) fikirdir. Hem tez, hem de anti-tez bu noktada bilindiği ve çarpıştırıldığı için ortaya çıkan yeni fikir bunları bağdaştıran daha sağlıklı, daha bilinçli bir fikirdir: bu üst yeni fikire SENTEZ denilir.

Diyalektik düşünce ne demektir?

Diyalektik, Yunanca tartışma sanatı anlamına gelen dialektike tekhne'den türeyen bir terim olarak, genelde akılyürütme yoluyla araştırma ve doğrulara ulaşma yöntemi. Diyalektik kavramı, başlangıçta tartışma sanatı, ya da çelişkili yollardan muhataplarını ikna etme sanatı anlamına gelmektedir.

Maiotik ne demek?

Yöntem olarak ironinin tersi olarak dusunulebilir. bir konu hakkinda hiç bir fikri olmadigini zanneden bir kişiye, Sokrates' in sorular sorarak aslinda o konu hakkinda ne çok şey bildigini ispatladigi yontemidir.

Elenchos yöntemi nedir?

Eski Yunancada "sınamadan geçirmek" ya da "çürütme" anlamına gelen elenchos yöntemi, doğruluğundan şüphe duyulmayan bir sava karşı yöneltilen çeşitli sorularla, yapılan açıklamalarla, savın kapsamının olabildiğince genişletilmesiyle, en sonunda savın kendi içinde taşıdığı çelişki ve tutarsızlıkların kanıtlanmasıyla ...