Yunuslar mı zeki insanlar mı?

İçindekiler:

  1. Yunuslar mı zeki insanlar mı?
  2. Fillerin beyni ne kadar?
  3. Fillerin beyni ortalama kaç kilogramdır?
  4. Uyku uyanıklık durumunu kim kontrol eder?
  5. Beynin uyku merkezi neresi?
  6. Talamus ne işe yarar kısaca?
  7. Serebral korteks ne demek?
  8. Temporal lob hasar görürse ne olur?
  9. Beyinde serebral hemisfer ne demek?
  10. Beyin Lateralizasyonu nedir?
  11. Serebral ve serebellar ne demek?
  12. Beyinde fissür ne demek?

Yunuslar mı zeki insanlar mı?

İngiliz Sunday Times gazetesinde yer alan habere göre, yunus davranışları üzerinde yapılan çeşitli araştırmalar sonucunda, yunusların insanlardan sonra en zeki ikinci canlı olduğu ortaya çıktı. Böylece yunuslar, zekâ sıralamasında maymunları alt ederek, hayvanlar âleminin en zeki üyesi olma unvanını kazandı.

Fillerin beyni ne kadar?

Beyin kütlesi bakımından, rekor, ortalama bir insan beyninin 4 katı kadar neredeyse 8 kg kütlesinde bir beyne sahip olan ispermeçet balinasına aittir. Öte yandan filler de ortalama 5 kg kütlesindeki beyinleriyle büyük beyinliler grubundadır.

Fillerin beyni ortalama kaç kilogramdır?

Fil beyni kaç kilodur? Filin beyni 4,5 ilâ 5,5 kg ağırlığındadır. Ağırlığı 1,6 kg olan insan beyni ile karşılaştırıldığında filin beyni daha büyük olsa da tüm vücuda oranla daha küçüktür.

Uyku uyanıklık durumunu kim kontrol eder?

Talamusun bir diğer önemli görevi retiküler aktive edici sistemin bir parçası olmasıdır. Bu sistem, uyku/uyanıklık durumunu, uyarılmışlık halini ve benzeri durumları kontrol eder. Talamus, gerektiği zaman, belli uyaranlarla ilgili verileri beyne daha çok ileterek uyanıklığı sağlar.

Beynin uyku merkezi neresi?

Hipotalamus: Beynin merkez bölgesinde yer alan, duyguların düzenlenmesi ve açlık, susuzluk ve uyku gibi birçok vücut işlevini çok önemli rolü olan bir bezdir.

Talamus ne işe yarar kısaca?

Talamus, diensefalonun bir parçasıdır. Koku duyusu hariç, tüm sistemlerden gelen afferent (duyusal) sinyaller için bir kapı olarak kabul edilir. Ayrıca amaca yönelik bilinçli davranışlardan sorumludur. Vücuda gelen çeşitli uyaranlara bir çeşit filtre görevi yapar.

Serebral korteks ne demek?

Serebral korteks ya da Beyin zarı, gri madde olarak da adlandırılan, beyinde bulunan bir örtüdür. Beynin diğer kısımlarının çoğunun beyaz renkte olmasını sağlayan yalıtımın kortekste (ince doku katmanı) bulunmamasından dolayı rengi gridir.

Temporal lob hasar görürse ne olur?

Temporal lob (şakak lobu) konuşma, hafıza ve işitme gibi işlevlerde oldukça önemli görevler alır. Epilepsi hastalığında sıklıkla etkilenen bir bölgedir. Bu bölgedeki hasarlar genellikle konuşma ve hafıza problemlerine sebep olur.

Beyinde serebral hemisfer ne demek?

Serebral hemisfer, beyin hemisferi veya beyin yarımküresi omurgalılarda beynin medyan düzlemi (medial longitudinal fissür) tarafından iki parçaya ayrılan her iki bölgesine verilen isimdir. Beyin böylece sol ve sağ serebral hemisferler olarak ikiye bölünmüş olarak tarif edilebilir.

Beyin Lateralizasyonu nedir?

LATERALİZASYON Beynin sağ ve sol hemisferleri arasındaki anatomik ve fonksiyonel farklılaşma serebral lateralizasyon olarak tanımlanır (Pençe, 2000). Ayrıca serebral hemisferin bazı özelleşmiş nörolojik işlevlerin kazanılması, kullanılması ve kontrol edilmesinde gösterdiği çeşitli beceriler olarak da tanımlanmaktadır.

Serebral ve serebellar ne demek?

Serebral palsi, rahimdeki anormal beyin gelişiminin neden olduğu bir hareket bozukluğudur. Kas koordinasyon eksikliğine, yürüme güçlüğüne ve diğer hareket bozukluklarına neden olur. Huntington hastalığı, nöronlara aşamalı olarak zarar veren kalıtsal bir hastalıktır. Genellikle orta yaşlarda başlar.

Beyinde fissür ne demek?

Boylamsal (Longitudinal) Fissür: Beynin orta hattında bulunurve her iki yarımküreyi birbirinden ayırır. Santral (Rolandik) Fissür: Beyin yarıkürelerinin yan yüzlerinde yukarıdan aşağıya doğru uzanır. Bu sulkus (ya da fissür) serebrumu ön ve arka yarı olarak ikiye böler.