Konkordato ilan etmek ne demektir?

İçindekiler:

  1. Konkordato ilan etmek ne demektir?
  2. Konkordato nedir şartları nelerdir?
  3. Kimler Konkordatoya başvurabilir?
  4. Konkordato türleri nelerdir?
  5. Konkordato süreci nasıl işler?
  6. Konkordato alacaklı ne yapmalı?
  7. Konkordato da alacaklı ne yapmalı?
  8. Konkordato nedir nasıl uygulanır?
  9. Konkordato kimler isteyebilir?
  10. Şahıslar konkordato ilan edebilir mi?
  11. Konkordatonun tasdiki ile ilgili bilgiler nelerdir?
  12. Konkordato sonunda ne olur?
  13. Alacağın çekişmeli olması ne demek?
  14. Birinci alacaklılar toplantısında ne yapılır?
  15. Konkordatoya kim karar verir?
  16. Iflas erteleme kimler isteyebilir?
  17. Konkordato neden ilan edilir?
  18. Konkordatonun tasdiki çekişmesiz mi?
  19. Konkordato icra takibi yapılabilir mi?
  20. Konkordato kesin mühlet ne demek?

Konkordato ilan etmek ne demektir?

Konkordato basit bir tabir ile borçlunun iflastan kurtulması için alacaklılar ile hukuki bir düzlemde anlaşması ve borçlarının yapılandırılmasıdır.Bu anlaşma borçlunun vadesi geldiği halde borçlarını ödeyememesi ya da vadesinde ödeyememe riski altında bulunması durumunda alacaklının indirim yapması ya da fazladan vade ...

Konkordato nedir şartları nelerdir?

Konkordato; bir borçlunun alacaklılarına mahkeme aracılığıyla yaptığı ödeme teklifinin, alacaklıların en az yarısı (veya belirli durumda 2/3'ü) tarafından kabul edilmesi ve Ticaret Mahkemesi tarafından tasdik edilmesi şartıyla, borçlunun tüm adi (rehinli veya imtiyazlı olmayan) borçlarını, bu teklifi doğrultusunda ...

Kimler Konkordatoya başvurabilir?

3. Kimler konkordato talebinde bulunabilir? İflasa tabi olsun/olmasın tüm borçlular konkordato talebinde bulunabileceği gibi, iflas talebinde bulunabilecek her alacaklı kimse de konkordato talebinde bulunabilir.

Konkordato türleri nelerdir?

Konkordato Çeşitleri İİK'da düzenlenen resmi (adli) konkordato üç şekilde yapılabilir: adi konkordato, iflastan sonra (iflas içi) konkordato ve malvarlığının terki suretiyle konkordato. Adi konkordato da, tenzilat konkordatosu veya vade konkordatosu şeklinde yapılabilir.

Konkordato süreci nasıl işler?

Alacaklıların, alacaklarını belli bir plana göre almaları için aralarında yaptıkları sözleşme anlamında kullanılan konkordato, borçlunun, alacaklılarının üçte ikisiyle anlaşarak borçlarının en az yarısını ödemesi ve kalanını da ödeme planına bağlamasıdır.

Konkordato alacaklı ne yapmalı?

Konkordato talep edenden alacaklı olanlar, İİK Md. 299 gereğince yapılacak ilânla, ilân tarihinden itibaren onbeş gün içinde alacaklarını bildirmeye davet olunur. Komiser yapılan davet üzerine bildirilen alacakları kaydetmeden önce borçlunun bu alacaklar hakkındaki görüşlerini alır.

Konkordato da alacaklı ne yapmalı?

Konkordato talep edenden alacaklı olanlar, İİK Md. 299 gereğince yapılacak ilânla, ilân tarihinden itibaren onbeş gün içinde alacaklarını bildirmeye davet olunur. Komiser yapılan davet üzerine bildirilen alacakları kaydetmeden önce borçlunun bu alacaklar hakkındaki görüşlerini alır.

Konkordato nedir nasıl uygulanır?

Konkordato, borçlunun alacaklılarının2/3'ü ile (bu orana denk gelen alacaklıların alacak tutarının da borçlunun borçlarının 2/3'ü oranında olması gerekir) yaptığı, ticaret mahkemesinin de tasdiki ile geçerlilik kazanan bir anlaşmadır.

Konkordato kimler isteyebilir?

Kimler konkordato talebinde bulunabilir? İflasa tabi olsun veya olmasın tüm borçlular konkordato talebinde bulunabilir. Ayrıca her alacaklı da konkordato talebinde bulunabilir.

Şahıslar konkordato ilan edebilir mi?

Yani yapılan bu yeni düzenleme ile tacir olmayan gerçek kişiler ikametgahlarının bulunduğu yerdeki Asliye Ticaret Mahkemesi'ne müracaat ederek konkordato talep edebilmektedirler. Aslında hiçbir şarta ve ön koşula bağlı olmaksızın dileyen herkes konkordato ilan edebilmektedir.

Konkordatonun tasdiki ile ilgili bilgiler nelerdir?

Konkordatonun tasdiki kararında alacaklıların hangi ölçüde alacaklarından vazgeçtiği ve borçlunun borçlarını hangi takvim çerçevesinde ödeyeceği belirtilir. ... Konkordato tasdik edilmezse mahkeme konkordato talebinin reddine karar verir ve bu karar ilân edilerek ilgili yerlere bildirilir.

Konkordato sonunda ne olur?

Konkordato süresinin ilanından sonra borçlu şirket, mallarını rehin edemez, taşınmaz mallarını satamaz, taşınmaz malları üzerinde mülkiyet hakkını kısıtlayıcı haklarlar oluşturamaz, mallarını bağışlayamaz rehin veremez.

Alacağın çekişmeli olması ne demek?

Borçlunun bilançosunda kayıtlı olmayan veya bilançoda bildirilenden farklı miktarda kaydolunması talep edilen bir alacak bildirimi alan komiser, alacağı kaydetmeden önce borçlunun bu alacaklar hakkındaki görüşlerini alır. ... Borçlunun itirazına uğrayan alacaklar ise çekişmeli hale gelecektir.

Birinci alacaklılar toplantısında ne yapılır?

Bu toplantıya birinci alacaklılar toplantısı veya toplanması denilir. Bu toplantının temel fonksiyonu, iflâs idaresine aday göstermek ve acele hallerde satışa veya ticari işletmenin devamına karar vermektir. Toplantıya icra müdür veya yardımcılarından biri başkanlık eder.

Konkordatoya kim karar verir?

Ticaret mahkemesi, yukarıda sayılan şartların varlığı halinde, konkordatonun tasdikine karar verir. Tasdik kararını veren mahkeme kararında, alacakları itiraza uğramış olan alacaklılara dava açmaları için yedi günlük süre verir. Bu süre içinde borçlu aleyhine dava açmayan alacaklıların hakları düşer.

Iflas erteleme kimler isteyebilir?

İflasın ertelenmesi, yönetim kurulu üyeleri, limited şirkette idare ve temsile yetkili kişiler, tasfiye memurları veya alacaklılardan biri tarafından talep edilmiş olmalıdır. Alacaklılar, iflasın ertelenmesi halinde, iflasın derhal açılmasına nazaran daha kötü duruma düşürülmemiş olmalıdır.

Konkordato neden ilan edilir?

Konkordato, borçlarını ödeyemeyen veya ödeme de zorluk yaşayan firmalar ile alacaklılarının mağduriyetini gidermek için bir araya getiren bir finansal anlaşmadır.

Konkordatonun tasdiki çekişmesiz mi?

Konkordatonun tasdiki işlemi prosedürü bir dava olmayıp çekişmesiz bir yargı işidir. (HMK m. 382/1-7) Bu sebeple, burada sınırlı bir re'sen araştırma ilkesi geçerli olacaktır. ... Mahkeme konkordato projesini yetersiz bulursa kendiliğinden ve talep üzerine gerekli düzeltmelerin yapılmasını isteyebilir.

Konkordato icra takibi yapılabilir mi?

İİK 206. Maddenin birinci sırasında yazılı imtiyazlı alacaklar, konkordato mühleti içinde komiserin onayıyla meydana gelen alacaklar ve konkordato mühlet kararından sonra doğan kira alacakları hakkında icra takip işlemleri yapılabilir.

Konkordato kesin mühlet ne demek?

Konkordatoda Kesin Mühlet Kararı Verilmesi Kesin mühlet; konkordatonun talep edilmesinden tasdikine kadar geçecek yargılama sürecinde borçlunun malvarlığını korumak ve borçluyu denetim altına almak için kanunun öngördüğü bir yoldur.