Anayasa 74 maddesi nedir?

İçindekiler:

  1. Anayasa 74 maddesi nedir?
  2. Anayasanın 73 maddesi nedir?
  3. Anayasa 73 madde vergi ilkeleri nelerdir?
  4. Anayasa 74 maddesinde dilekçe hakkı ne şekilde düzenlenmiştir?
  5. Mali güce göre vergi alınması ilkesi ilk olarak hangi anayasada yer almaktadır?
  6. Vergiye ilişkin hüküm TC Anayasasının hangi bölümünde kısmında yer alır?
  7. Anayasamızın 19 maddesi tutuklama kararı yetkisini kime vermiştir?
  8. Anayasanın 8 maddesi nedir?
  9. Dilekçe hakkı anayasanın kaçıncı maddesinde yer alır?

Anayasa 74 maddesi nedir?

ANAYASA MADDELERİ ... Madde 74: Vatandaşlar (Ek ibare :3/10/20/26 md) ve karşılıklılık esası gözetilmek kaydıyla Türkiye`de ikamet eden yabancılar kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikayetleri hakkında, yetkili makamlara ve Türkiye Büyük Millet Meclisine yazı ile başvurma hakkına sahiptir.

Anayasanın 73 maddesi nedir?

1982 Anayasasının "Vergi Ödevi" başlıklı 73'üncü maddesinin son hali aşağıdaki gibidir: “Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, malî gücüne göre, vergi ödemekle yükümlüdür. ... Vergi, resim, harç ve benzeri malî yükümlülükler kanunla konulur, değiştirilir veya kaldırılır.

Anayasa 73 madde vergi ilkeleri nelerdir?

Anayasanın 73. maddesi, vergi ödevine hâkim olan temel anayasal ilkeleri kapsamaktadır. Bu ilkeler sırasıyla verginin genelliği, verginin kamu giderlerini karĢılamaya yönelik olması, mâli güçle orantılı olması, vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı ile verginin kanunîliği ilkeleridir.

Anayasa 74 maddesinde dilekçe hakkı ne şekilde düzenlenmiştir?

* Anayasanın 74. maddesi "vatandaşlar ve karşılıklılık esası gözetilmek kaydıyla Türkiye'de ikamet eden yabancılar, kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikayetleri hakkında, yetkili makamlara ve TBMM 'ne yazı ile başvurma hakkına sahiptirler" hükmünü düzenlemektedir.

Mali güce göre vergi alınması ilkesi ilk olarak hangi anayasada yer almaktadır?

Türkiye Cumhuriyeti Anayasa'larında, vergilemede ödeme gücü ilkesinin anayasada yer alması ilk defa 1961 Anayasası ile gerçekleşmiştir. 1982 Anayasasında da vergilemeye ilişkin düzenlemelerde herkesin mali gücüne göre vergi ödemesi gerektiği hükmüne yer verilmek suretiyle bu uygulama devam ettirilmiştir.

Vergiye ilişkin hüküm TC Anayasasının hangi bölümünde kısmında yer alır?

1982 tarihli Türkiye Cumhuriyeti Anayasası6 “Vergi Ödevi”ni 73'üncü maddesinde düzenlemektedir. Buna göre, “Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre, vergi ödemekle yükümlüdür.

Anayasamızın 19 maddesi tutuklama kararı yetkisini kime vermiştir?

İlgili kanunda yapılan değişiklik gereğince soruşturma evresindeki koruma tedbirlerine ilişkin kararlar sulh ceza hakimlikleri tarafından verilecektir.

Anayasanın 8 maddesi nedir?

MADDE 8. – Yürütme yetkisi ve görevi, Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu tarafından, Anayasaya ve kanunlara uygun olarak kullanılır ve yerine getirilir. MADDE 9. – Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır.

Dilekçe hakkı anayasanın kaçıncı maddesinde yer alır?

* Anayasanın 74. maddesi "vatandaşlar ve karşılıklılık esası gözetilmek kaydıyla Türkiye'de ikamet eden yabancılar, kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikayetleri hakkında, yetkili makamlara ve TBMM 'ne yazı ile başvurma hakkına sahiptirler" hükmünü düzenlemektedir.