Kimlerin tuttuğu oruç kabul olmaz?

İçindekiler:

  1. Kimlerin tuttuğu oruç kabul olmaz?
  2. Yatan hasta nasıl namaz kılar?
  3. Seccade ne tarafa serilir?
  4. Sütre ne kadar olmalı?
  5. Balgam yutmak namazı bozar mı?
  6. Namaz kılarken kan akması namazı bozar mı?
  7. Kan akması hangi mezhepte abdesti bozmaz?
  8. Kan gelmesi gusül abdestini bozar mı?

Kimlerin tuttuğu oruç kabul olmaz?

“Bir kimse, Allah'ın tanıdığı bir ruhsat olmadan, Ramazan'da bir gün orucunu tutmazsa, bütün yılın orucu bile o günün yerini tutmaz.” İbadetlerle yükümlü olma şartlarını taşıdığı halde bazı özel durumlardaki kimselere oruç tutmama ruhsatı da verilmiştir.

Yatan hasta nasıl namaz kılar?

Hasta ayakta duramayacak gibi ise oturarak namazını kılar. Rüku için yarım eğilir; secdeleri aynen yapar. Oturarak namaz kılan kişinin, rüku ve secde yapabilecek gücü yoksa, bunları ima ile yapar. Bir hasta ayakta kılamadığı gibi oturarak da kılamıyorsa, yatarak ima ile namazını kılar.

Seccade ne tarafa serilir?

Sol kolumuzu doğuya, sağ kolumuzu batıya uzattığımızda kuzey yönü arkamızda kıble yönü olan güney ise ön cephemizde kalacaktır. Türkiye'de kıble takribî olarak güney ile güneydoğu yönleri arasında bulunuyor.

Sütre ne kadar olmalı?

Fakihlerin çoğunluğuna göre sırtı namaz kılana dönük olan insan sütre kabul edilir. Hanefî ve Hanbelîler'e göre hayvan da sütre edinilebilir. Namaz kılan kişinin sütre olmaya elverişli dik bir nesne bulamaması halinde toprak üzerine çizgi çekmesi Şâfiî ve Hanbelîler'le müteahhir Hanefî fakihlerine göre câizdir.

Balgam yutmak namazı bozar mı?

İşte detaylar... Balgam yutmak orucu bozar mı? ... Balgam, vücut içerisinde salgılanan doğal bir salgı olmasından dolayı Hanefi mezhebine göre balgam yutmak orucun bozulmasına sebep değildir yani balgam yutmak orucu bozmaz.

Namaz kılarken kan akması namazı bozar mı?

Hz. Aişe'den (r.a.) rivayet edildiğine göre; Resûlullah (s.a.s.): “Kim namaz kılarken kusar, yahut burnu kanarsa namazdan ayrılıp abdest alsın; şayet konuşmamışsa namazını kaldığı yerden tamamlasın.”28 buyurmuştur.

Kan akması hangi mezhepte abdesti bozmaz?

Hanbelî Mezhebine göre, vücuttan çıkan kan ve irin gibi maddeler, mükellefin durumuna göre çok olunca abdesti bozar. Az olursa bozmaz.

Kan gelmesi gusül abdestini bozar mı?

“Ancak kanadığı halde akmayan ve çıktığı yerin dışına taşmayan kanamalar abdesti bozmaz. Şâfiî ve Malikî mezhebine göre kanama hiçbir şekilde abdesti bozmaz.