Din felsefesi hangi soruları sorar?

İçindekiler:

  1. Din felsefesi hangi soruları sorar?
  2. Din felsefesinin konuları nelerdir?
  3. Hangisi din felsefesinin Amaclarindandir?
  4. Din felsefesi nedir?
  5. Doğuştan gelen bilgi nedir?
  6. Dini tecrübe ve ahlak delili nedir kısaca?
  7. Hangi görüş tanrının varlığının veya yokluğunun bilinemeyeceğini savunur?
  8. Din felsefesi neden önemlidir?
  9. Tanrı inancı temel inanç olabilir mi?
  10. Dini tecrübe delili ve ahlak delili nedir kısaca?
  11. Nizam ve gaye delili ne demek?
  12. Bilim felsefesinin temel soruları nelerdir kısaca?
  13. Siyaset felsefesinin temel sorusu nedir?
  14. Siyaset felsefesinin temel sorunları nelerdir?

Din felsefesi hangi soruları sorar?

Din felsefesinin temel soruları Tanrı var mıdır, yok mudur? Onun varlığını ya da yokluğunu gösteren bir takım kanıtlar gösterilebilir mi?

Din felsefesinin konuları nelerdir?

Din felsefesinin temel kavramları; Tanrı, inanç, kutsal, peygamber, vahiy, dini tecrübe, fıtrat, tevhit, ibadet, iman, yüce, ruh, cennet, cehennem.

Hangisi din felsefesinin Amaclarindandir?

Yine, çağdaş Din Felsefesi ile ilgili tartışmaların odağında yer alan, akıl-iman, vahiy, Tanrı'nın varlığı ve sıfatları, Tanrı-âlem–insan ilişkisi, ahlak, ahlakın kaynağı, kötülük sorunu ve din-bilim ilişkisi gibi pek çok problem ile klasik İslam düşünce geleneği içerisinde daha önceden tartışılmış benzer sorunlar ...

Din felsefesi nedir?

Süleyman Aydın sözlerine, önce inanca felsefî bakışın ne demek olduğunu açıklayarak başladı: “İnanca felsefi bakış, en başta 'inanma' ya da 'inanmama' tutumunu benimsemeden, inancın kendisine yönelik tümüyle akla dayalı, yansız bir zihinsel yaklaşım şeklidir (aslında felsefe, bütün konulara böyle bakar).

Doğuştan gelen bilgi nedir?

Akılcılık, hayatla ilgili bilgilerimizin düşünce ve kavramların doğuştan olduğunu iddia eder. Bilginin deneyimden bağımsız olarak doğrudan aklın kendisinden geldiğini savunan akımdır. Bilgi doğuştan gelir yani a priori'dir gerçek bilgiler ve tümdengelimseldirler. ... Akılcılığın kökenleri Antik Yunan'a dayanır.

Dini tecrübe ve ahlak delili nedir kısaca?

Dinî tecrübe delili genel olarak, insanın yaratıcı veya kutsal kabul ettiği Varlık karşısında yaşadığı manevî tecrübeler, Tanrıyla karşılaşma, birleşme, benliğini O'nda yok etme gibi farklı hislerden hareket ederek, Tanrı'nın varlığını ispat etme gayreti olarak tanımlanabilir.

Hangi görüş tanrının varlığının veya yokluğunun bilinemeyeceğini savunur?

Agnostisizm, ateizm ile aynı şey değildir. Ateizm, tanrının var olmadığını veya var olamayacağını savunur. Fakat agnostisizm, tanrının var olup olmadığının bilinmediğini veya asla bilinemeyeceğini savunur.

Din felsefesi neden önemlidir?

Din felsefesinin önemi, tanrı hakkındaki alternatif inançlar, Brahman, kutsallık, dini tecrübenin çeşitliliği, bilim ve din arasındaki etkileşim, dinsel olmayan felsefelerin meydan okuması, iyi ve kötünün kapsamı ve doğası, dinsel davranışların kaynağı, tarih, ölüm ve kapsadığı diğer önemli ilgi alanları nedeniyledir.

Tanrı inancı temel inanç olabilir mi?

Plantinga'ya göre, bir inancın temel bir inanç olarak kabul edilmesi o inancın sonsuza kadar temel inanç olarak kalacağı anlamına gelmek zorunda değildir. ... Aynı şekilde Tanrı'nın varlığı inancına temel inanç olarak sahip olduğunu iddia eden bir teiste karşı deliller gösterilebilir.

Dini tecrübe delili ve ahlak delili nedir kısaca?

Dinî tecrübe delili genel olarak, insanın yaratıcı veya kutsal kabul ettiği Varlık karşısında yaşadığı manevî tecrübeler, Tanrıyla karşılaşma, birleşme, benliğini O'nda yok etme gibi farklı hislerden hareket ederek, Tanrı'nın varlığını ispat etme gayreti olarak tanımlanabilir.

Nizam ve gaye delili ne demek?

Evrende her şeyin bir gayesi ve sebebi bulunmaktadır. Yaratılan her şey ne olursa olsun kainatta bir düzen içinde bulunur. ... Her şeyin böyle nizami ve bir gaye uğruna yapılmış olması onları yaratan birine ihtiyacı olduğu anlamına gelir.

Bilim felsefesinin temel soruları nelerdir kısaca?

Bilim felsefesinin de temel sorularından biri bilimin işlevi ve amacının ne olduğudur. Bilim pratik, entellüktüel, ahlaksal olmak üzere 3 temel fonksiyonu bulunmaktadır.

Siyaset felsefesinin temel sorusu nedir?

Siyaset felsefesi, devlet, hükûmet, siyaset, özgürlük, mülkiyet, meşruiyet, haklar, hukuk gibi konular hakkındaki, bu kavramlar nedir, neden ihtiyaç vardır, bir hükûmeti ne meşru kılar, devlet hangi özgürlükleri ve hakları neden korumalıdır, hangi biçimde kurumsallaşmalıdır, kanun nedir, vatandaşın devlete karşı ...

Siyaset felsefesinin temel sorunları nelerdir?

Bu noktadan hareketle, siyaset felsefesinin çözümlemeye çalıştığı temel sorunları şu şekilde sıralamak herhalde yanlış olmayacaktır: 1- Siyaset nasıl tanımlanmalıdır? 2- Kurumsallaşmış siyaset olarak devlet ne olmalıdır? 3- Siyaset, meşruiyetini nereden alır?