Dodurga Obası nerede kuruldu?

İçindekiler:

  1. Dodurga Obası nerede kuruldu?
  2. Dodurga boyu hangi illerde?
  3. Dodurga Korkut Bey kimdir?
  4. Eymür boyu hangi illerde?
  5. KAYI BOYU hangi illerde?
  6. Dodurga Mahallesi nereye bağlı?
  7. Avşar boyu hangi illerde?
  8. Türkkonut mahallesi nereye bağlı?
  9. Çorum Dodurga nasıl bir yer?
  10. Oguzlar kimdir?

Dodurga Obası nerede kuruldu?

Sivas'ın Zara ilçesinde, Kızılırmak'ın her iki yakasında yerleşik olan, aynı zamanda ana yol kenarındaki Tödürge Gölüne de adını veren Tödürge Köyü, Dodurga boyunun Anadolu coğrafyasındaki en doğuda yer alan Dodurga adlı yerleşim birimidir. Köyün ismi Dodurgadan zamanla değişerek Tödürge olmuştur.

Dodurga boyu hangi illerde?

Cevdet Türkay'ın Osmanlı İmparatorluğu'nda Oymak, Aşiret ve Cemaatler adlı eserinde Dodurga(Todurga) aşiretinin dağılmış olduğu iller arasında Adana, Tarsus, Kırşehir, Yozgat, Kahramanmaraş, Kocaeli, Bolu, Osmancık(Çorum) ve Ankara'nın bazı bölgeleri sayılmaktadır.

Dodurga Korkut Bey kimdir?

Korkut Bey (Hüseyin Özay), güngörmüş bir Türkmen Beyi'dir. Oğuz Boyları'nın bir olup Moğollar'a karşı mücadele etmesini istemektedir. Biricik oğlu Tuğtekin'i bu arzuya göre yetiştirmiştir. Aynı zamanda eşini ve diğer çocuklarını öldüren Moğollar'dan intikam almayı arzulamaktadır.

Eymür boyu hangi illerde?

Tokat, Reşadiye'de Eymir adında bir köy vardır. Bayburt'un Demirözü ilçesi Aydın'ın Ataeymir köyü(halk arasında Eymir olarak söylenir) yakınlarında bu boy zamanında yerleşmiş ve bugün hâlâ yaşamını sürdürmektedir. Ayrıca yörede Eymür adını taşıyan bir yerde vardır.

KAYI BOYU hangi illerde?

Anadolu'ya gelen boylardan biri olmakla beraber önce Ahlat bölgesine yerleşmişlerdir. Anadolu Selçuklu sultanı I. Alâeddin Keykubad bu sırada göçebe hayatını yaşayan Kayıları; Viranşehir, Halep ve Karacadağ yöresine yerleştirmiştir. Ertuğrul ile Dündar beyler Söğüt ve Domaniç yörelerine yerleşmişlerdir.

Dodurga Mahallesi nereye bağlı?

Dodurga, Ankara ilinin Çankaya ilçesine bağlı bir mahalledir.

Avşar boyu hangi illerde?

Sivas'ın Gürün ilçesi civarında da bir çok Avşar bulunmaktadır. Kahramanmaraş'ın Andırın ilçesinde, Adana'ya bağlı Mağara ilçesi köylerinden Ayvad ve Ağdaşalanı köylerinde ve Kastamonu, Bolu, Muğla, Denizli, Isparta ve Antalya, Çorum, Konya ili Taşkent ilçesi yörelerinde pek çok Avşar köy adına rastlanır.

Türkkonut mahallesi nereye bağlı?

Alacaatlı, Ankara ilinin Çankaya ilçesine bağlı bir mahalledir. Konum olarak Yaşamkent, Dodurga ve Türkkonut Mahalleleri ile komşudur.

Çorum Dodurga nasıl bir yer?

Yüzölçümü 214km, denizden yüksekliği 510m olan Dodurga ilçesi Kızılırmak'a 25 km mesafede Alpagut çayı kenarına kurulmuş bir kasabadır. A )Yapı ve Yeryüzü Şekilleri : İlçemiz Anadolu'nun ayrılan tektonik birlikler arasında alpın orojenik özelliği taşıyan pontid tektonik birliğine çok yakın mesafede yer alır.

Oguzlar kimdir?

Oğuzlar, Oğuz Kağan Destanı'na göre 24 boydan ve Kaşgarlı Mahmud'un Divânu Lügati't-Türk eserine göre 22 boydan oluşan Orta Asya kökenli en kalabalık Türk boyu.