Tropikal Yağmur Ormanları Biyomu nerede?

İçindekiler:

  1. Tropikal Yağmur Ormanları Biyomu nerede?
  2. Tropikal Yağmur Ormanları Biyomu hangi enlemde?
  3. Tropikal Yağmur Ormanları hangi iklimde görülür?
  4. Yağmur ormanlarının bitki örtüsü nedir?
  5. Yağmur ormanlarında hava sıcak mıdır?
  6. Tropikal yağmur ormanları hangi bölgede?
  7. Türkiye yağmur ormanları Nerede?
  8. Tropikal ormanlar dünyanın kaçını oluşturur?
  9. Dünyanın en genç Biyomu nedir?
  10. Tundra nerede görülür?

Tropikal Yağmur Ormanları Biyomu nerede?

Ekvator çizgisinin çevresi boyunca yer alan ormanlardır. Daima yemyeşil renkteki ve geniş yapraklı ağaçlardan oluşur. Endonezya takımadaları, Amazon bölgesi, Hindistan, Brezilya doğu sahilleri, Karayip kıyıları ve Kamerun'da bulunur.

Tropikal Yağmur Ormanları Biyomu hangi enlemde?

Tropikal yağmur ormanları; ekvatorun 20 derece kuzeyinde ve güneyinde bulunurlar. Yağmurun en çok yağdığı ormanlardır. Bu nedenle yağmur ormanları adı verilmiştir. Eski tarihlerde yaşayan hayvanların birçoğuna ev sahipliği yapan ormanlardır.

Tropikal Yağmur Ormanları hangi iklimde görülür?

Tropikal yağmur ormanı iklimi ve ekvatoral iklim, genellikle ekvator boyunca yer alan bir tropikal iklimdir. Bu iklime sahip bölgelerde genellikle tropikal yağmur ormanları bulunmaktadır ve Köppen iklim sınıflandırmasında Af ile belirlenmiştir.

Yağmur ormanlarının bitki örtüsü nedir?

Yağmur ormanları; ilk görünüşte çok kesif bir bitki örtüsüne sahip olup, liana ve epifit bitkiler bakımından son derece varsıldır. Bu gür flora içinden güneş ışınlarının toprağa ulaşması çoğu yerde mümkün değildir.

Yağmur ormanlarında hava sıcak mıdır?

Tropikal yağmur ormanları iklimini bütün yıl düzenli olarak süren yüksek sıcaklık, yine bütün yıla dağılmış bol bir yağış ve buna ek olarak çok kısa süren kurakça bir devre oluşturur. Tropikal yağmur ormanlarındaki en sıcak ay ile en soğuk ay arasındaki sıcaklık farkı 2,5 ile 3°'yi geçmez.

Tropikal yağmur ormanları hangi bölgede?

En büyük yağmur ormanları Amazon Nehri Havzası (Güney Amerika), Kongo Nehri Havzası (Batı Afrika) ve güneydoğu Asya'nın büyük kısmında bulunmaktadır. Daha küçük yağmur ormanlarına ise Orta Amerika, Madagaskar, Avustralya, Hindistan yakınındaki adlar ve diğer tropik bölgelerde bulmak mümkündür.

Türkiye yağmur ormanları Nerede?

Yağmur ormanları olma potansiyele sahip bölgelerimiz Karadeniz kıyılarımızın baştan sona her yeri, Marmara bölgemizin çoğu yeri ve Muğla cıvarları yağmur ormanlarının oluşmasına son derecede elverişlidir. Buralarda pek geniş orman arazileri olmasa bile potansiyel olarak yağmur ormanı bölgeleridir.

Tropikal ormanlar dünyanın kaçını oluşturur?

Tropik ormanlar dünya yüzeyinin yaklaşık %7'sini kaplamaktadır. En büyük yağmur ormanları Amazon Nehri Havzası (Güney Amerika), Kongo Nehri Havzası (Batı Afrika) ve güneydoğu Asya'nın büyük kısmında bulunmaktadır.

Dünyanın en genç Biyomu nedir?

9.3.1. Tundra. Dünyanın en genç biyomu olan Arktik Tundra 10.000 yıldan beri ortaya çıkmıstır. 55° K ve 70°K enlemleri arasında kuzey kutup dairesini saran geniş, ağaçsız alandır (Şekil 9.3).

Tundra nerede görülür?

Tundra iklimi, Kuzey Yarım Küre'de 60 derece paraleli civarı ile kutup ikliminin yayılış alanlarının arasındaki bölgelerde görülür. Avrupa'nın Kuzey kıyıları, Kuzey Sibirya, Kuzey Kanada, Krolla Adası kıyıları ve orta kuşaktaki yüksek dağlarda etkilidir.