Ülke kalkınma planı nedir?

İçindekiler:

  1. Ülke kalkınma planı nedir?
  2. Ekonomik büyüme ve kalkınma arasındaki farklar nedir?
  3. Kalkınma göstergeleri nelerdir?
  4. Sosyal kalkınma ne demek?
  5. Makroekonomik istikrar ne demek?
  6. Kalkınmanın iç ve dış finansman kaynakları nelerdir?
  7. Iç finansman kaynakları nelerdir?
  8. Dış kaynaklardan finansman nedir?
  9. Finans kaynakları nelerdir?
  10. Finansman kaynaklarını oluşturan unsurlar nelerdir?

Ülke kalkınma planı nedir?

Kalkınma Planı Nedir? ... Yol gösterme, öncülük etme ve kaynak ayırma işlevlerinin nasıl ve hangi sektörlerde yerine getirileceğinin tespiti için kalkınma planı hazırlanıyor. Kalkınma Planı, hükümetin ülkeyi götürmek istediği yönü belirten bir “niyet beyanı” olarak tanımlanabilir.

Ekonomik büyüme ve kalkınma arasındaki farklar nedir?

Ekonomik büyüme ülkenin üretim hacmindeki bir artıştır. ... Oysa ekonomik kalkınma ekonomideki niteliksel gelişmelerdir. Ekonomik kalkınma toplumun yaşam standartlarında, üretilen malların kalitesinde veya üretim organizasyonunda iyileşmeler yaşanan bir ortamı ifade etmektedir.

Kalkınma göstergeleri nelerdir?

Kişi başına gayrisafi yurtiçi hasıla, ekonomik büyüme, tasarruflar, sabit sermaye yatırımları gibi ekonomik göstergeler ve yaşam beklentisi, ölüm oranları, doktor başına düşen nüfus gibi sağlık göstergeleri olmak üzere yedi gösterge kullanılmıştır.

Sosyal kalkınma ne demek?

Ülkenin ekonomik, toplumsal, siyasal yapılarının değişerek insan yaşamının maddi ve manevi alanda ilerlemesi ve giderek toplumun refahının artmasıdır. 1. Sosyal kalkınma ekonomik büyümenin yanında sosyal gelişim ve değişimleri de kapsamaktadır. ...

Makroekonomik istikrar ne demek?

Makro ekonomik istikrar, basit anlatımıyla ekonomideki devresel döngülerin çok kırılgan olmaması. Yani birkaç yıl çif haneli büyüyen ekonominin, ardından yüzde 5-6 düzeyinde küçülmesi ve benzeri hareketlerin sıklıkla yaşaması yatırımcıların hoşuna gitmiyor.

Kalkınmanın iç ve dış finansman kaynakları nelerdir?

Kalkınmanın finansman kaynakları, iç ve dış finansman kaynakları olmak üzere iki ana başlık altında toplanabilir. Kalkınmanın iç finansman kaynaklarını ülke içindeki iktisadi aktörlerin tasarrufları oluştururken; kalkınmanın dış finansman kaynaklarını diğer ülke iktisadi aktörlerinin tasarrufları oluşturmaktadır.

Iç finansman kaynakları nelerdir?

Kalkınmanın iç finansman kaynakları vergiler, sermaye piyasası, borçlanma, gönüllü bireysel ve kurumsal tasarruflar ile enflasyon yoluyla sağlanan gelirlerden, yani enflasyonist finansmandan oluşmaktadır.

Dış kaynaklardan finansman nedir?

Ekonomik büyümenin dış finansman kaynakları dış borçlar, yabancı sermaye yatırımları ve dış yardımlardır. İç finansman kaynakları ise iç borçlanma, gönüllü tasarruflar, vergiler ve emisyondur.

Finans kaynakları nelerdir?

İşletmelerin kısa vadeli finansman kaynakları nelerdir?

  • Ticari banka kredileri.
  • Factoring.
  • Ticari krediler.
  • Para piyasasında satışa sunulan kısa süreli bonolar.
  • Repo.
  • Ödenmesi gereken vergiler, resimler, ücretler, ikramiyeler ve harçlar.
  • Alınan teminat, depozito, avans.

Finansman kaynaklarını oluşturan unsurlar nelerdir?

İşletmenin Varlık Yapısı, Kârlılık, Büyüklük, Risk Derecesi, Likidite Derecesi, Borçlanma Maliyeti, Vergi Politikası, Piyasadaki Gelişmeler ve Makroekonomik Faktörler finansman kararını etkileyen yapılardır.