UYAP bilirkişi portalını kimler ne için kullanır?

İçindekiler:

  1. UYAP bilirkişi portalını kimler ne için kullanır?
  2. Bilirkişi raporu sonucunu nasıl öğrenebilirim?
  3. UYAP bilirkişi ücreti nasıl yatırılır?
  4. Bilirkişi raporu geldikten sonra ne olur?
  5. Bilirkişi hangi durumlarda görevi ifadan kaçınabilir?
  6. Bilirkişi tam olarak ne iş yapar?
  7. Bilirkişi raporu ne zaman gelir?
  8. Bilirkişi raporundan sonra mahkeme sonuçlanır mı?
  9. Bilirkişi Yemin ve Teslim Tutanağı Nedir?
  10. Bilirkişi kusur oranı verebilir mi?
  11. Bilirkişi hukuki değerlendirme yapabilir mi?
  12. Dosyanın bilirkişiye gitmesi ne demek?
  13. Adalet Bakanlığı bilirkişi ne iş yapar?
  14. Bilirkişi raporu ne zaman tebliğ edilir?

UYAP bilirkişi portalını kimler ne için kullanır?

Türkiye genelinde yargıda bilirkişi olarak görev alan kişilerin adliyeye gitmeden dosyaları ile ilgili işlemlerini elektronik ortamda takip edebilmeleri için Adalet Bakanlığı tarafından sunulan bir hizmettir.

Bilirkişi raporu sonucunu nasıl öğrenebilirim?

Şahıs veya tüzel kişiliklere verilen raporları ise taraflar ilgili mahkemelere veya şahıslara vererek olayı lehlerine açıklarlar. Bilirkişi raporlarına ilgisiz şahıs ve birimlerin ulaşması engellenir. İlgilisi UYAP, E-DEVLET, SMS sistemi üzerinden sorgulayıp içeriği dahil görebilirler.

UYAP bilirkişi ücreti nasıl yatırılır?

UYAP Avukat Portal ile Masraf Yatırma
  1. Avukat UYAP 'a giriş yapılır.
  2. Dosyalarım yazan menüden esas ile Arama sekmesine girilir.
  3. Avans yatıracağımız dosya bilgileri yazılır ve sorgulanan sonuca girilir. ...
  4. Ödeme sekmesine tıklanır.
  5. Seçenekler menüsünden Masraf Tahsilat alanı seçilir..
  6. Masraf türü seçilir.
Daha fazla öğe...

Bilirkişi raporu geldikten sonra ne olur?

Bilirkişi raporunun teslimi: Bilirkişi raporu tamamlandığında görevi tevdii eden mercie gecikmeksizin teslim edilmelidir. HMK m. 280 hükmü raporun mahkemeye, CMK m. 67, f. 1 hükmü ise ilgili mercie (Cumhuriyet savcılığına, hâkime veya mahkemeye) teslim edileceğini öngörmektedir.

Bilirkişi hangi durumlarda görevi ifadan kaçınabilir?

Bilirkişiler, tanıklıktan çekinme sebeplerine veya mahkemece kabul edilebilecek diğer bir sebebe dayanarak bilirkişilik görevini ifadan kaçınabilir (HMK m. 270/II). Söz konusu bu çekinme yetkisi bilirkişinin tarafsız olarr ak görevini ifa etmesini güvence altına almayı amaçlamaktadır.

Bilirkişi tam olarak ne iş yapar?

Bilirkişi Ne Demek? Bilirkişi, hakim ya da savcıların talebiyle çalışan ve uzmanlık alanına göre mahkemeye bilgi sunan kişidir. Bilirkişi olarak Adli Tıp Kurumu gibi kurumların çalışanlarına başvurulabileceği gibi akademisyenlere ya da uzmanlığını başka herhangi bir biçimde ispat eden kişilere danışılabilir.

Bilirkişi raporu ne zaman gelir?

Hukuk Muhakemeleri Kanununa göre, Bilirkişi raporunun hazırlanması için verilecek süre üç ayı geçemez. Bilirkişinin talebi üzerine, kendisini görevlendiren mahkeme gerekçesini göstererek, süreyi üç ayı geçmemek üzere uzatabilir.

Bilirkişi raporundan sonra mahkeme sonuçlanır mı?

Bilirkişi raporu, hakim veya mahkeme için bağlayıcı nitelikte bir delil değildir. Hakim, karar verirken bilirkişi raporunu da diğer delillerle birlikte serbestçe değerlendirecektir. ... Yargıtay, bilirkişi raporlarının mahkemeyi bağlayıcı değil delilleri değerlendirme vasıtalarından biri olduğunu kabul etmektedir.

Bilirkişi Yemin ve Teslim Tutanağı Nedir?

Bilirkişilik görevimi sadakat ve özenle, bilim ve fenne uygun olarak, tarafsız ve objektif bir biçimde yerine getireceğime, namusum, şerefim ve kutsal saydığım bütün inanç ve değerlerim üzerine yemin ederim.” şeklindeki sözler, tekrarlattırılmak suretiyle yemin verdirilir.

Bilirkişi kusur oranı verebilir mi?

Bilirkişi münhasıran hâkimin yetkisinde olan kusurluluk konusunda (asli/tali kusurlu, kusursuz, yüzdelik kusur oranı) herhangi bir değerlendirme yapamaz. ... Bilirkişi, dosyada daha önce alınan bilirkişi raporları arasındaki çelişkinin giderilmesi için yeniden rapor düzenlemek üzere görevlendirilmiş olabilir.

Bilirkişi hukuki değerlendirme yapabilir mi?

(2) Bilirkişi, raporunda çözümü uzmanlığı, özel veya teknik bilgiyi gerektiren hususlar dışında açıklama yapamaz; hukuki nitelendirme ve değerlendirmelerde bulunamaz. ... Ancak rapordaki eksiklik veya belirsizliğin giderilmesi için ek rapor istenebilir.

Dosyanın bilirkişiye gitmesi ne demek?

Olayı, davayı yöneten Savcının, hâkimin, müfettişin yardımcısıdır. ... Bilirkişi: Uyuşmazlık konusu olan ve çözümü için özel veya teknik bir bilgi gereken meselede, hâkimde eksik olan özel veya teknik bilgiyi tamamlayan, hâkime yardımcı kişidir.

Adalet Bakanlığı bilirkişi ne iş yapar?

Bilirkişi, hakim ya da savcıların talebiyle çalışan ve uzmanlık alanına göre mahkemeye bilgi sunan kişidir. Bilirkişi olarak Adli Tıp Kurumu gibi kurumların çalışanlarına başvurulabileceği gibi akademisyenlere ya da uzmanlığını başka herhangi bir biçimde ispat eden kişilere danışılabilir.

Bilirkişi raporu ne zaman tebliğ edilir?

6100 sayılı HMK'nın 280/1 maddesine göre; “Bilirkişi, raporunu, varsa kendisine incelenmek üzere teslim edilen şeylerle birlikte bir dizi pusulasına bağlı olarak mahkemeye verir; verildiği tarih rapora yazılır ve duruşma gününden önce birer örneği taraflara tebliğ edilir”.