Nesep ne anlama gelir?

İçindekiler:

  1. Nesep ne anlama gelir?
  2. Nesep nedir dini?
  3. Neseb ne demek din kültürü?
  4. Hukukta neseb nedir?
  5. Neseb ne demek Osmanlıca?
  6. Lian ne anlama gelir?
  7. Haşep ne demek?
  8. Sahih olmayan nesep ne demek?
  9. Hasebi ile ne demek?
  10. Lian erkekten hangi cezayı düşürür?
  11. Veledi Mülaane ne demek?
  12. Haseb ne demek TDK?
  13. Haseb açılımı nedir?
  14. Mezhebi sahih ne demek?
  15. Nesebi sahih füruu ne demek?
  16. Umran ne demek isim?

Nesep ne anlama gelir?

(ﻧﺴﺐ) i. (Ar. neseb) Soy, soy sop, atalar, dedeler silsilesi: Nesl ü nesebim bu ilde doğdu / Hem doğanımız bu ili gördü (Âşıkpaşazâde).

Nesep nedir dini?

Nesep dini anlamı nedir? Nesep kelimesi Kur'ân-ı Kerîm'de "soy" anlamında iki yerde geçmektedir: "Sudan (meniden) bir insan yaratıp onu nesep ve sıhriyete (kan ve evlilik bağından doğan yakınlığa) dönüştüren O'dur" (el-Furkān 25/54); "Allah ile cinler arasında bir nesep birliği uydurdular" (es-Sâffât 37/158).

Neseb ne demek din kültürü?

Geniş anlamda nesep bir kimsenin geldiği soy ile ilişkisini, kan ve hısımlık bağını ifade eder. Dar anlamda nesep ise çocuğun ana babasıyla hısımlık ilişkisidir.

Hukukta neseb nedir?

Nesep kelime olarak bir kimsenin atalarına olan nispetini ifade eder ki bu manada nesep, hısımlıkla aynıdır. Ancak nesebin hukukî kavram olarak manası, bir kimsenin ana-babası ile arasındaki hukukî nispettir. Gerçek nesep kan bağına dayanır. Kan bağına dayanan nesebin “aile” ile çok sıkı bir ilişkisi bulunmaktadır.

Neseb ne demek Osmanlıca?

ensab. (Tekili: Neseb) Soylar, nesebler. Baba tarafından hısımlar.

Lian ne anlama gelir?

1. Birbirine lânet okuma, karşılıklı lânetleşme. 2. fıkıh.

Haşep ne demek?

HASEPHASEB (ﺣﺴﺐ) i. (Ar. ḥaseb) Kişinin kendine mahsus olan ve kendi hasletlerinden doğan değeri, asâlet [Daha çok nesep kelimesiyle birlikte hasep ve nesep şeklinde kullanılması, hasep kelimesine de nesep mânâsı verilmesine sebep olmuştur].

Sahih olmayan nesep ne demek?

Sahih olmayan nesepte miras başlığını taşımakta ve “nesebi sahih olmayan hısımlar, ana tarafından nesebi sahih hısımlar gibi mirasçılık hakkına haizdir. Bunların baba cihetinden mirasçı olabilmeleri babalarının kendilerin(i) tanımış veya babalıklarına hüküm sudur etmiş bulunmasına mütevakkıftır.

Hasebi ile ne demek?

i. (Ar. ḥaseb) Arapça “saymak, addetmek” anlamındaki kelime, dilimizde başına “ile” mânâsına gelen “bi” harf-i cerri alarak bi-hasebi… şeklinde klişeleşmiş söyleyişler yapar: “Bi-hasebi'l-imkân, bi-hasebi'l-iktizâ, bi-hasebi'l-me'mûriyye.”

Lian erkekten hangi cezayı düşürür?

[Koca tarafından karısıyla zina ettiği söylenilen] erkek önce davranarak kocaya kazif haddi uygulanmasını istese kocanın yapacağı lian -iki görüşten tercihe şayan olanına göre- had cezasını düşürmek içindir.

Veledi Mülaane ne demek?

Bu şekil yerine getirildikten sonra yargıç nikah akdini fesheder ve çocuğun nesebi ana tarafından sabit, fa- kat baba tarafından meçhul kabul edilir. Bu durumdaki çocuğa veled-i mülâane denir.

Haseb ne demek TDK?

Haseb ne demek TDK? Şeref, asâlet, ahlâk ve soy temizliği.

Haseb açılımı nedir?

(ﺣﺴﺐ) i. (Ar. ḥaseb) Kişinin kendine mahsus olan ve kendi hasletlerinden doğan değeri, asâlet [Daha çok nesep kelimesiyle birlikte hasep ve nesep şeklinde kullanılması, hasep kelimesine de nesep mânâsı verilmesine sebep olmuştur].

Mezhebi sahih ne demek?

Sahih hadis Rivayetçi geleneksel mezhepler tarafından kendisiyle amel edilmesini gerektiren, (Müslümanlar tarafından uygulanması gereken), vacib kabul edilen hadislerdir.

Nesebi sahih füruu ne demek?

I. — Neseb hısımlığı hakkında umumi bilgi. Neseb hısımlığı usul füru hısımlığıdır. Birbirinin sulbünden gelenler arasındaki hısımlıktır ki, hakikî veya sun'î, izafî olur. Hakikisi de meşru (sahih) ve gayrımeşrû (Gayri sahih) olarak ayrılır.

Umran ne demek isim?

Ümran isminin anlamı: 1. Bayındırlık, mamurluk. 2. Uygarlık, ilerleme, refah ve mutluluk.