Rezidüel ne demek?

İçindekiler:

  1. Rezidüel ne demek?
  2. Rekurrent ne demek?
  3. Rezidü rekürrens nedir?
  4. Rezidüel idrar ne demek?
  5. Rekürens nedir tıp?
  6. Obstrüktif ne demek?
  7. Rezidü idrar ne kadar olmalı?
  8. Rezidü idrar ölçümü nasıl yapılır?
  9. NUKS ne demek tıp?
  10. Nüktedan tavır ne demek?
  11. Kronik obstrüktif akciğer hastaliği nedir?
  12. Kadınlarda rezidü idrar ne kadar olmalı?
  13. Rezidü idrar nasıl bakılır?
  14. İşeme testi sonuçları nasıl olmalı?
  15. PVR nasıl bakılır?
  16. Nüks ve rekürrens nedir?
  17. Nüktedani ne demek?

Rezidüel ne demek?

Biyokimya ve moleküler biyolojide bir 'kalıntı (veya rezidü), bir polisakkarit, protein veya nükleik asit polimerin içine dahil olmuş bir monomerdir. Monomer moleküller birleşip polimeri meydana getirdikten sonra polimer içinde kendilerinden arta kalan kısma kalıntı denir.

Rekurrent ne demek?

RAS tekrarlayan, ağrılı, yuvarlak veya oval ülserasyonlarla karakterize inflamatuar bir hastalıktır. Hastalığın minör aft, major aft ve herpetiform ülserler olmak üzere üç farklı klinik varyantı tanımlanmıştır. Günümüzde idiyopatik veya multifaktöryel olduğu kabul edilmektedir.

Rezidü rekürrens nedir?

Klinik pratikte tespit edilen nodal hastalığın önemli ölçüde rezidüel hastalık olduğu kabul edilir. Tanım olarak başlangıç tedavisi sonrası 1 yıl hastalıksız dönemin ardından yapısal veya biyokimyasal hastalık tespit edilmesi gerçek “rekürrens” olarak tanımlanır.

Rezidüel idrar ne demek?

Rezidü idrar istemli olarak idrar yaptıktan sonra mesanede (idrar torbası) kalan idrar miktarıdır. Rezidüel idrar ölçümü, işeme bozukluklarını değerlendirmek için kullanılan tarama testlerinden birisidir.

Rekürens nedir tıp?

Kanser gerileme döneminden sonra tekrarladığında, rekürrens olarak kabul edilir. Kanserin yinelemesi, kurtulmak için elinizden gelen en iyi çabalara rağmen, bazı kanser hücrelerinin kalması nedeniyle gerçekleşir. Hücreler ilk kanserinizin kaynaklandığı yerde olabileceği gibi vücudun farklı bir kısmında da olabilir.

Obstrüktif ne demek?

Tıkanıklık anlamında kullanılır. Örneğin; ağızdan alınan gıdalar, bağırsakta oluşan engel nedeniyle ilerleyemez ise bağırsak obstrüksiyonu ifadesi kullanılır. Karın içi yapışıklıkları ve bağırsak kanseri en sık bağırsak tıkanıklığı yapan maddeler arasında yer alır.

Rezidü idrar ne kadar olmalı?

Normal erkeklerde işeme sonrası rezidüel idrar miktarı (PVR: Post-voiding Rezidü) her zaman 12ml'den az olmaktadır. Prostatizm belirtileri ile başvuran yaşlı erkeklerde 100 ml'nin üzerinde rezidüel idrar saptanması, mesanenin boşaltım işlevinde bir bozukluk olduğunu göstermektedir.

Rezidü idrar ölçümü nasıl yapılır?

İşeme sonrası rezidü (İSR) ölçümü alt üriner semptomlarının değerlendirlmesinin bir parçasıdır. Ürodinamik çalışmalarda, İSR; üretral kateterizasyon,PadScan Ultrason (USG) ile belirlenir. USG, ürodinami odasında hemşire tarafından çok rahatça uygulanabilen invazif olmayan bir yöntemdir.

NUKS ne demek tıp?

[1] Hastalık veya başka bir durum yeniden ortaya çıkmak, depreşmek, yinelemek, tekrarlamak.

Nüktedan tavır ne demek?

Nüktedan tavır ne demek? Esprili anlamına gelir. Cümle içerisinde kullanacak olursa. "O öylesine biriydiki bir yandan üzebilirken bir yandan nüktedan davranışları sevinç göz yaşlarına neden olabiliyordu" gibi...

Kronik obstrüktif akciğer hastaliği nedir?

Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) solunumla akciğerlere alınan havanın kolay bir şekilde dışarı verilememesi şeklinde açıklanabilecek bir akciğer hastalığıdır. Bu duruma neden olan iki süreç kronik bronşit ve amfizemdir.

Kadınlarda rezidü idrar ne kadar olmalı?

Rezidü idrar ölçümü: Normalde 50 ml'den az olmalıdır, 200 ml'den fazlası mutlak patolojiktir, ancak 100 ml'den fazlası da araştırmayı gerektirir. Bununla birlikte kalan idrar miktarı her işemenizden sonra farklı olabilir.

Rezidü idrar nasıl bakılır?

İşeme sonrası rezidü (İSR) ölçümü alt üriner semptomlarının değerlendirlmesinin bir parçasıdır. Ürodinamik çalışmalarda, İSR; üretral kateterizasyon,PadScan Ultrason (USG) ile belirlenir. USG, ürodinami odasında hemşire tarafından çok rahatça uygulanabilen invazif olmayan bir yöntemdir.

İşeme testi sonuçları nasıl olmalı?

Üroflowmetri normal değerler şu şekildedir; 4 ile 7 yaş arası (Ortalama akış hızı 10 mL/sn) 8 ile 13 yaş arası (Erkekler için ortalama akış hızı 12 mL/sn, kadınlar için ortalama akış hızı 15 mL/sn) 14 ile 45 yaş arası (Erkekler için ortalama akış hızı 21 mL/sn, kadınlar için ortalama akış hızı 18 mL/sn)

PVR nasıl bakılır?

Hasta idrara sıkışık olarak bilgisayarlı bir makinaya idrarını yapar. Bu sırada idrar akım hızı ölçülür. Testten sonra mesanenin tam boşalıp boşalmadığına da USG ile bakılır. Buna da PVR (işeme sonrası mesanede kalan idrar) denir.

Nüks ve rekürrens nedir?

Nüks: kanserin tekrarlaması anlamında en sık kullanılan terimdir. Relaps: hastalık belirti ve bulguları kaybolduktan sonra tekrarlama (erken tekrar). Çoğunlukla hematolojik (kan ve kemik iliği kaynaklı) kanserlerde kullanılır. Rekürrens: hastalık tamamen iyileştikten (kür olduktan) sonra tekrarlama (geç tekrar).

Nüktedani ne demek?

Çok, daha çok, daha fazla.