Köşeli ayraç ne için kullanılır?

İçindekiler:

  1. Köşeli ayraç ne için kullanılır?
  2. Köşeli ayraç nedir Türkçe?
  3. Köşeli ayraç nedir TDK?
  4. Ayraç nedir nerelerde kullanılır?
  5. Yay ayraç nerelerde kullanılır ve örnekler?
  6. Kısa çizgi nedir TDK?
  7. Iki noktanın cümlelerde Niçin Kullanılır?
  8. Üç nokta nerelerde kullanılır ve örnekler?
  9. Yay ayraç hangi durumlarda kullanılır?
  10. Kısa çizgi nedir ve örnekleri?
  11. Kısa çizgi Hangi cümlelerde kullanılır?

Köşeli ayraç ne için kullanılır?

1. Ayraç içinde ayraç kullanılması gereken durumlarda yay ayraçtan önce veya alıntılarda, alıntı metinde olmayan ama yazarın eklediği bilgileri göstermek için köşeli ayraç kullanılır. Örnek: Halikarnas Balıkçısı [Cevat Şakir Kabaağaçlı (1886-1973)] en güzel eserlerim Bodrum'da yazmıştır.

Köşeli ayraç nedir Türkçe?

Köşeli ayraç veya köşeli parantez ([ ]), bir noktalama işareti. Ayraç içinde ayraç kullanılması gereken durumlarda yay ayraçtan önce (dışarıda) köşeli ayraç kullanılır: Halikarnas Balıkçısı [Cevat Şakir Kabaağaçlı (1886-1973)] birçok eserini Bodrum'da yazmıştır.

Köşeli ayraç nedir TDK?

1. Ayraç içinde ayraç kullanılması gereken durumlarda yay ayraçtan önce köşeli ayraç kullanılır: Halikarnas Balıkçısı [Cevat Şakir Kabaağaçlı (1886-1973)] en güzel eserlerini Bodrum'da yazmıştır.

Ayraç nedir nerelerde kullanılır?

Yay Ayraç Nerelerde Kullanılır ( )
  • Cümledeki anlamı tamamlayan ve cümlenin dışında kalan ek bilgiler için kullanılır. ...
  • Özel veya cins isme ait ek, ayraçtan önce yazılır: ...
  • Tiyatro eserlerinde ve senaryolarda konuşanın hareketlerini, durumunu açıklamak ve göstermek için kullanılır:
Daha fazla öğe...

Yay ayraç nerelerde kullanılır ve örnekler?

Cümlenin yapısıyla doğrudan doğruya ilgili olmayan açıklamalar için kullanılır. Örnek: Anadolu kentlerini, köylerini (Köy sözünü de çekinerek yazıyorum.) gezsek bile görmek için değil, kendimizi göstermek için geziyoruz (Nurullah Ataç). – O kitabın çıkış tarihinde (1968) sen okuma yazma bilmiyordun.

Kısa çizgi nedir TDK?

1- Satırlara sığmayan kelimeleri ayırmak için kısa çizgi işareti kullanılır. 2- Cümlelerde bir ara sözü ya da bir ara cümleyi belirtmek ve bu cümleleri ana cümleden ayırmak için kelimelerin başına ve sonuna kısa çizgi işareti eklenir. ... 9- Kelimeler arasına ile, ila, ve anlamlarını katmak için kısa çizgi kullanılır.

Iki noktanın cümlelerde Niçin Kullanılır?

İki nokta kullanıldığı yerler; - Kendinden sonra örnek verilecek cümlenin sonuna konur. - Kendinden sonra açıklama yapılacak cümlenin sonuna konur. - Eserlerde karşılıklı konuşmalarda konuşan kişinin isminden sonra konur.

Üç nokta nerelerde kullanılır ve örnekler?

Herhangi bir nedenle tamamlanmamış, eksik bırakılmış cümlelerin sonuna konur. 2. Kaba sayıldığı için veya açıklanmak istenmeyen sözcük veya bölümleri göstermek, kurmaca metinlerde duraklı, kesik kesik süren bir anlatımı yansıtmak için kullanılır. Örnek: Kılavuzu karga olanın burnu b…tan çıkmaz.

Yay ayraç hangi durumlarda kullanılır?

Parantez, yani yay ayraç bir noktalama işareti türüdür. Metin içlerinde ve kelimelerin sonlarında kullanılarak bazı detayları okuyucuya vermekle görevlidir. Genellikle metinlerde bir durumu belirtmek ya da daha gizli tutmak amacıyla tercih edilir.

Kısa çizgi nedir ve örnekleri?

Kısa Çizgi (-) / Noktalama İşaretleri Satıra sığmayan kelimeler bölünürken satır sonuna heceleri ayırmak için konur. Örnek: Bitişik yazılan kelimelerde de bu kurala uyulur: ba-şöğ-ret-men, il-ko-kul, Ka-ra-os-ma-noğ-lu.

Kısa çizgi Hangi cümlelerde kullanılır?

1- Satırlara sığmayan kelimeleri ayırmak için kısa çizgi işareti kullanılır. 2- Cümlelerde bir ara sözü ya da bir ara cümleyi belirtmek ve bu cümleleri ana cümleden ayırmak için kelimelerin başına ve sonuna kısa çizgi işareti eklenir.