Iktibas hukukta ne demek?

İçindekiler:

  1. Iktibas hukukta ne demek?
  2. Iktibas edilen ne demek?
  3. Iktibas alıntı yapma nedir?
  4. Dolaylı iktibas nedir?
  5. Hukuk resepsiyon ne demek?
  6. Tenevvur etmek ne demek?
  7. Iktibas ne demek TDK?
  8. Şiirde ayet veya hadislerin lafız olarak kullanılmasına ne ad verilir?
  9. Kaç çeşit iktibas vardır?
  10. Iktibas serbestisi nedir?
  11. Tedvin resepsiyonu nedir?
  12. Resepsiyon yöntemi nedir?
  13. Tenevvür ne demek TDK?
  14. Tebeddülat ne demek?
  15. Tenvir ne demek sözlük anlamı?

Iktibas hukukta ne demek?

Bu kelime bugün hukuk tarihinde bir toplumun hukukî mevzuatının bir başka toplum tarafından, kendi hukuku olmak üzere alınması olgusunu ifade etmektedir. ... Çünkü iktibas kelimesi, “bir şeyi tam olarak almak” tan ziyade “seçerek almak” manasına gelmektedir.

Iktibas edilen ne demek?

Arapçadan Türkçeye geçen bu kelimenin TDK Kurumuna göre anlamı ödünç alma, alıntı ya da ödünç alınan şey demektir. İktibas etmek kelime öbeği ise Türkçede atasözü ve deyimler kategorisinde yer almaktadır. ... Bu örnek cümlede kullanılan iktibaslar kelimesi ilgili ülkenin ödünç aldığı kaynaklarını ifade etmektedir.

Iktibas alıntı yapma nedir?

İktibas, ödünç alma anlamına gelir. Şiirde bir ayeti, bir hadisi, bir sözü tam veya yarım olarak anlamlı bir biçimde aktarma sanatıdır.

Dolaylı iktibas nedir?

İktibas, doğrudan alıntı, kaynaktaki ifadenin virgülüne noktasına kadar aynıyla gösterilmesidir, blok halinde veya tırnak içinde kullanılarak. Dolaylı aktarma, yazarın ifadesini yeniden yazmak demektir ki bunu tırnak içinde göstermeye gerek yoktur.

Hukuk resepsiyon ne demek?

Resepsiyon yani iktibas yabancı ülke hukukunun benimsenmesi yoluyla hukuksal değişimin gerçekleştirilmesidir. Resepsiyon aslında bir reform çabasıdır.

Tenevvur etmek ne demek?

tenevvür / تنور / تَنَوُّرْ Münir ve münevver olmak. Aydın olmak. Nurlanmak.

Iktibas ne demek TDK?

1) ödünç almak; 2) ed. alıntılamak.

Şiirde ayet veya hadislerin lafız olarak kullanılmasına ne ad verilir?

Alıntının en az bir terkip olması gerekir. Bu bakımdan söz içinde Kur'an ve hadislerde geçen kelimelerin tek başına kullanılması iktibas kabul edilmediği gibi uzun iktibaslar yapılması da uygun görülmemiştir. ... yüzyıldan itibaren bu sanatın kapsamından çıkarılarak Kur'an ve hadis tazminine iktibas adı verilmiştir.

Kaç çeşit iktibas vardır?

Şiirde, iktibas olunan ayet veya hadisin –vezin zorunluluğu nedeniyle –tamamı alınmayabilir. Ayet ve hadislerin aynen alınıp alınmamasına göre; tam iktibas ve nakıs (yarım, eksik) iktibas olmak üzere iki şekli vardır.

Iktibas serbestisi nedir?

Dolayısıyla iktibas serbestisi, başkalarının eserlerini aynen aktarmak, şerh yahut izah etmek veya derlemek için değil; eser sahibinin kendi görüş ve fikirlerini açıklamak, desteklemek ve burada verilen bilgileri aydınlatmak için kullanılmalıdır18.

Tedvin resepsiyonu nedir?

İkinci anlamı ise, (tedvin, kodifikasyon (codification), derleme ) dağınık şekilde bulunan yazılı ve yazısız tüm hukuk kurallarının bir araya getirilerek bir sistem içinde düzenlenmesi ve belli alanları düzenleyen kapsamlı ve büyük kanunların hazırlanmasıdır İktibas (aktarma/resepsiyon: Yabancı kanun metinlerini çok ...

Resepsiyon yöntemi nedir?

Daha dar ve teknik bir anlamda kullanıldığı zaman ise, resepsiyon, yabancı bir hu- kuk kuralının ya da mevzuatının iradi bir kararla alınması anlamını taşır7. Bu yolla, belli bir ülkenin şartlarına uygun olarak gelişmiş bir hukuk kuralı başka bir ülkenin hukukunun içine aktarılmış olmaktadır.

Tenevvür ne demek TDK?

(ﺗﻨﻮّﺭ) i. (Ar. nevr “aydın olmak”tan tenevvur) Nurlanma, parlama, ışıldama, aydınlanma: Karşılarında son şuâ-ı şems ile tenevvüre başlayan sehâbeleri işâret eder (Tevfik Fikret). Bir anda bütün benliğimiz etti tenevvür (Cenap Şahâbeddin). Yavaşça bir kibrit çaktı.

Tebeddülat ne demek?

(ﺗﺒﺪّﻝ) i. (Ar. bedl “bir şeye karşılık değiştirmek”ten tebeddul) Başka şekle girme, değişme, tagayyür: Her lahza cihan tebeddül eyler (Cenap Şahâbeddin).

Tenvir ne demek sözlük anlamı?

1. Işıklandırma, aydınlatma: Bu leyl-i muzlimi tenvîre yok mu bir küçük şeb-tâb (Hüseyin Sîret). Aydınlatma, bilgilendirme: Dehri tenvîr etmemişti pertev-i îman henüz (Muallim Nâci). ...