Komşu hakkı bulunan komşu kimdir?

İçindekiler:

  1. Komşu hakkı bulunan komşu kimdir?
  2. Komşu hakkı nedir?
  3. Komşuluk hukuku nedir?
  4. Apartmanda komşularımızı rahatsız etmemek ne kuralıdır?
  5. Ayni apartmanda yasayan komsular nelere dikkat etmelidir?
  6. Apartman sorunlarına hangi mahkeme bakar?
  7. Apartman yöneticimiz yok ne yapalım?
  8. Apartmanda yönetici yoksa cezası nedir?
  9. Apartman yöneticiliği nasıl yapılır?
  10. Apartman isimleri nasıl verilir?
  11. Apartman Yönetim Planını kim onaylar?
  12. Apartman yönetim planı nereden alınır?
  13. Apartman yönetim planı zorunlu mudur?

Komşu hakkı bulunan komşu kimdir?

Anaya, babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolcuya ve size hizmet eden kimselere ihsan ile muamele edin, iyi davranın…" (Nisa 4/36). Komşunun komşu üzerindeki hakkı, annenin evlatları üzerindeki hakkı gibidir.

Komşu hakkı nedir?

Komşu hakkı, mülkün kullanılmasını sınırlayıcı nitelikte bir haktır. Medenî Kanun, komşuların tasarruf ve hareket serbestisini bâzı konularda kayıt ve şartlara bağlayarak sınırlamıştır. Maksat; komşudan gelecek zarara karşı mülk sahibini korumaktır.

Komşuluk hukuku nedir?

Komşuluk, belli bir alandaki taşınmazlarda oturanlar veya işyeri olanlar ya da birbirine yakın taşınmazlardan yararlananlar arasındaki ilişkiyi tanımlayan bir hukuk kavramıdır. Komşu sayılabilmek için taşınmazların birbirine bitişik olması şart değildir.

Apartmanda komşularımızı rahatsız etmemek ne kuralıdır?

Kat Mülkiyeti Yasasının 18.maddesi hükmü uyarınca kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerekse eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kurallarına uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler.

Ayni apartmanda yasayan komsular nelere dikkat etmelidir?

Tabiki bu komşuluk ilişkilerini iyi tutmak için üstlenmemiz gereken sorumluluklarımız vardır:

  • Komşular ile dayanışma içinde olmak.
  • Ayakkabıları dışarıda bırakmamak.
  • Kapının önüne çöp bırakmamak.
  • Halı vb. izin almadan çırpmamak.
  • Gece geç saatlerde gürültü çıkartmamak.
  • Yüksek sesli müzik dinlememek.

Apartman sorunlarına hangi mahkeme bakar?

Görevli Mahkeme 1 hükmü 'Bu kanunun uygulanmasından doğacak her türlü anlaşmazlık Sulh Mahkemelerinde çözümlenir' şeklinde kaleme alınmış ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunun uygulanmasından doğacak tüm anlaşmazlıkların çözüm yerinin Sulh Hukuk Mahkemesi olduğu belirlenmiştir.

Apartman yöneticimiz yok ne yapalım?

Toplantı yapılmaması ya da toplantıda yönetici konusunda doğan anlaşmazlıktan kaynaklı apartmana yönetici seçilememesi durumunda konu, kat maliklerinden birinin başvurusu ile apartmanın bulunduğu yerin sulh mahkemesine intikal ediyor.

Apartmanda yönetici yoksa cezası nedir?

Yöneticinin ad ve soyadı ile iş ve ev adresinin ana gayrimenkulün kapısı yanına veya girişte görülecek bir yere çerçeve içinde asılması gerektiğinin altını çizen Hakan Erilkun, "Bu yapılmazsa, yöneticiden veya yönetim kurulu üyelerinin her birine, ilgilinin başvurması üzerine aynı mahkemece, 50 TL'den 250 TL'ye kadar ...

Apartman yöneticiliği nasıl yapılır?

Kat Mülkiyeti Kanununa göre, apartmanlarda sekiz ve üzeri bağımsız bölüm olması halinde apartman yönetimi oluşturmak zorunludur. Apartman yönetimi kurulabilmesi için ilk olarak apartmanda kat maliklerinin en az 3te 1inin genel kurul çağrısı üzerine toplantı yapılması gerekmektedir.

Apartman isimleri nasıl verilir?

Cevap: Apartmana isim verilmesi Apartmana verdiğiniz ismi yönetim varsa karar alarak yoksa müşterek imzalı dilekçe ile Tapuya ve belediyey bildirmeniz resmiyet kazandırır. Sonra isim tabelasını binaya yapıştırırsınız.

Apartman Yönetim Planını kim onaylar?

Bir binanın tümüne sahip olan bir kişi de taşınmaz üzerinde kat mülkiyeti kurulmasını talep edebilirler. Bu halde yönetim planı sadece bu kişi tarafından imza edilecektir. Yönetim planı imzalayan kat malikleri için sözleşmedir ama cüz‟i halefler bakımından sözleşme hükmündedir.

Apartman yönetim planı nereden alınır?

Nereden Alınır ? Apartman yönetim planı, kat mülkiyeti kuruluşunun belgelerinden biri olup; tapuda bulunuyor. Tapu Müdürlüğüne dilekçe ile müracaat edilerek belli bir masraf karşılığında yönetim planı verilebiliyor.

Apartman yönetim planı zorunlu mudur?

Yönetim planı, bütün kat maliklerini bağlayan bir sözleşmedir. Kat mülkiyeti kanununda kat malikleri arasındaki ilişkiler düzenlenmiş olmasına rağmen kat mülkiyetine konu olan gayrimenkullerin hepsinin kendine özel durumları olabileceğinden ayrıca yönetim planı hazırlanması kanun tarafından zorunlu tutulmuştur.