Erzurum-Kars platosunda ne yetişir?

İçindekiler:

  1. Erzurum-Kars platosunda ne yetişir?
  2. Erzurum-Kars platosu hangi iklimi?
  3. Erzurum-Kars Platosu verimli mi?
  4. Erzurum-Kars Platosu karstik mi?
  5. Hangi platoda hayvancılık yapılır?
  6. Erzurum-Kars Bölümü Bitki örtüsü nedir?
  7. Erzurum-Kars Bölümü bitki örtüsü nedir?
  8. Erzurum bitki örtüsü nedir?
  9. Erzurum Bozkır mı?
  10. Plato çeşitleri nedir?
  11. Platolar hangi zamanda oluşmuştur?
  12. Erzurum Kars platosunda yaz yağışları hangi yağış türüne girer?
  13. Erzurum hangi iklim Bolgesindedir?
  14. Rize'nin bitki örtüsü nedir?
  15. Erzurumda hangi iklim tipi görülür?
  16. Erzurum en az yağışı ne zaman alır?
  17. Kaç çeşit plato var?
  18. Plato Yayla çeşitleri nelerdir?

Erzurum-Kars platosunda ne yetişir?

Hava sıcaklığı yüksek kesimlerde -40 °C'ye ulaşmaktadır. Yazları ise bu bölümde hava genelde yağışlı geçmektedir. Sadece Iğdır'ın yükseltisi az olduğu için burada farklı bir iklim görülür. Bölümün bu kesiminde pamuk, buğday, şeker pancarı, sebze ve meyve yetiştirmek mümkündür.

Erzurum-Kars platosu hangi iklimi?

Denizden uzak ve yüksek olan platoda sert karasal iklim hakimdir. Yıllık ortalama sıcaklık 3-6 C, yıllık ortalama yağış miktarı 500–700 mm'dir.

Erzurum-Kars Platosu verimli mi?

16. Erzurum-Kars platosu verimli lav topraklarıyla örtülüdür.

Erzurum-Kars Platosu karstik mi?

ErzurumKars Platosu ve Ardahan Platosu ülkemizdeki volkanik platolara örnek teşkil eder. ... Akdeniz Bölgesindeki Taşeli Platosu ve Antalya'nın batısındaki Teke Platosu karstik platolara örnek teşkil eder.

Hangi platoda hayvancılık yapılır?

Doğu Anadolu Bölgesinde bulunan Erzurum-Kars Platosu, lav platosuna örnektir. Ayrıca ülkemizde büyükbaş hayvancılığın en çok yapıldı platosu olma özelliğine sahiptir. Karadeniz Bölgesindeki Perşembe Platosu, Marmara Bölgesindeki Çatalca-Kocaeli Platosu ise aşınım platosudur.

Erzurum-Kars Bölümü Bitki örtüsü nedir?

İğdır ovası çevresine göre yükseltinin az olmasından (800 m) dolayı bölgenin en az yağış alan yeridir. Bölgenin en yaygın bitki örtüsü bozkırdır. ErzurumKars bölümünde bitki örtüsü gür çayırlardır. Bazı kesimlerinde ormanlara rastlanır.

Erzurum-Kars Bölümü bitki örtüsü nedir?

İğdır ovası çevresine göre yükseltinin az olmasından (800 m) dolayı bölgenin en az yağış alan yeridir. Bölgenin en yaygın bitki örtüsü bozkırdır. ErzurumKars bölümünde bitki örtüsü gür çayırlardır. Bazı kesimlerinde ormanlara rastlanır.

Erzurum bitki örtüsü nedir?

Erzurum'da yaz yağışlarından dolayı bitki örtüsü Alpin Çayırları ve yüksek kesimlerinde Tayga Ormanları görülür. Kuzeyinde ise yer şekillerinden dolayı mikro iklim alanları bulunmaktadır.(Tortum , Uzundere, Oltu, İspir, Pazaryolu).

Erzurum Bozkır mı?

Erzurum ili Türkiye'nin en yüksek ve en soğuk illerinden biridir. ... Erzurum ilkbaharda yemyeşil, kışın beyaz, yaz ve sonbaharda sapsarı (bozkır) görünümündedir. Orman ve fundalıklar yüzölçümün % 9'udur. 1900-2000 m yükseklikte sarıçam ve meşe ağaçlarından ibârettir.

Plato çeşitleri nedir?

Hayvancılık ve tarım alanlarında kullanılmakta olan platolar ülke ekonomisine ciddi miktarda katkı sağlamaktadır. Oluşumlarına göre plato çeşitleri ise, Aşınım (Aşındırma) Platoları, Lav (Volkanik) Platoları, Tabaka Düzlüğü (Yatay Duruşlu) Platoları ve Karstik Platolardır.

Platolar hangi zamanda oluşmuştur?

Ülkemizdeki platoların çoğunluğu 4. jeolojik zamanda meydana gelmiştir. Plato yükseklikleri bölgelerimizin coğrafi özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Platoların en çok bulunduğu bölgemiz İç Anadolu Bölgesidir. Bu bölgede Tuz Gölü çevresinde sıklıkla platolara rastlanmaktadır.

Erzurum Kars platosunda yaz yağışları hangi yağış türüne girer?

Konveksiyonel (Yükselim) Yağışları İç Anadolu'da en çok ilkbaharda, Erzurum-Kars bölümünde yaz aylarında sıkça görülen yağış türüdür. Isınan hava yükselir ve soğudukça yağış olarak düşer.

Erzurum hangi iklim Bolgesindedir?

Türkiye 'nin en yüksek ve en soğuk illerinden biri olan Erzurum'da sert kara iklimi hüküm sürmektedir. Genel olarak kışlar çok soğuk ve karlı; yazlar ise çok sıcak ve kurak geçer. Hemen hemen yılın 2-3 ayı bölge karla örtülüdür.

Rize'nin bitki örtüsü nedir?

Bitki Örtüsü: Rize il topraklarının % 48'e yakını orman ve fundalıklarla kaplıdır. Ormanlar 2800 m yüksekliğe kadar bulunur. % 24'ü çayır ve mer'a, % 21'i ekili ve dikili alanlarla kaplıdır. Genel olarak Rize il toprakları çok çeşitli ve çok gür bir bitki örtüsüyle yemyeşildir.

Erzurumda hangi iklim tipi görülür?

Türkiye 'nin en yüksek ve en soğuk illerinden biri olan Erzurum'da sert kara iklimi hüküm sürmektedir. Genel olarak kışlar çok soğuk ve karlı; yazlar ise çok sıcak ve kurak geçer. Hemen hemen yılın 2-3 ayı bölge karla örtülüdür.

Erzurum en az yağışı ne zaman alır?

İklim grafiği Erzurum 26 mm yağışla Eylül yılın en kurak ayıdır.

Kaç çeşit plato var?

Oluşumlarına göre plato çeşitleri ise, Aşınım (Aşındırma) Platoları, Lav (Volkanik) Platoları, Tabaka Düzlüğü (Yatay Duruşlu) Platoları ve Karstik Platolardır.

Plato Yayla çeşitleri nelerdir?

Plato (Yayla) Nedir? Oluşumlarına Göre Çeşitleri ve Türkiye'nin Platoları Nelerdir?
  • 3.1Aşındırma (Aşınım) Platoları
  • 3.2Tabaka Düzlüğü (Yatay Duruşlu) Platoları
  • 3.3Lav (Volkanik) Platoları
  • 3.4Karstik Platolar.
BE