Sürantrenman ne demek?

İçindekiler:

  1. Sürantrenman ne demek?
  2. Sürantrenman sebepleri nelerdir?
  3. Sporda overtraining nedir?
  4. Yeteri kadar Dinlenilmeden yapılacak aşırı yüklenmeler ile seyreden günler haftalarca süren kalıcı kronik bir yorgunluk ve kalıcı bir performans düşüklüğüne ne ad verilir?
  5. Sporda Overreaching ne demek?
  6. Mental antrenman ne demek?
  7. Super kompanzasyon nedir?
  8. Sporda dinlenme nasıl olmalı?
  9. Rejenerasyon antrenmanı ne demek?
  10. Sürantrenman sendromunun belirtileri nelerdir?
  11. Zihinsel antrenman türleri nelerdir?
  12. Zihinsel antrenmanın faydaları nelerdir?
  13. Süper kompozisyon nedir?
  14. Fazla tamlama kaç evreden oluşur?
  15. Sporda dinlenme günü önemli mi?
  16. Sporda dinlenme neden önemlidir?
  17. Rejenerasyon nedir ne demek?
  18. Uzun süreli performans yetersizliğine ne denir?
  19. Psikolojik çöküş nedir?
  20. Zihinsel antrenmanın diğer adı nedir?

Sürantrenman ne demek?

Sürantrenman; fiziksel ve zihinsel yorgunluktan kaynaklanan performans kaybıdır. Uzun süren ve oldukça yüksek yoğunluktaki yüklenmeler sonucunda organizmada yorgunluk oluşur.

Sürantrenman sebepleri nelerdir?

Sporcunun Sürantrene Olmasının Nedenleri Nelerdir
  • Hormonal değişimler (kalp, akciğer ve kas fonksiyonlarımızı etkilemektedir)
  • Metabolik değişimler (yakıt sistemini etkilemektedir)
  • Bağışıklık sistemiyle ilgili olarak değişimler.
  • Stres hormonlarının salınımı
  • Psikolojik adaptasyonla ilgili olarak değişimler.

Sporda overtraining nedir?

sporcularda, aşırı derecede sert antrenman yapılması sonucunda oluşan kronik vücut yorgunluğu ve psikolojik örselenmedir, overtraining de denir.sporcuların ve özellikle de antrenörlerin korkulu rüyasıdır, hem antrenman yapmak zorundasınızdır, hem de dozunu iyi ayarlamak.

Yeteri kadar Dinlenilmeden yapılacak aşırı yüklenmeler ile seyreden günler haftalarca süren kalıcı kronik bir yorgunluk ve kalıcı bir performans düşüklüğüne ne ad verilir?

Yeteri kadar dinlenilmeden yapılacak aşırı yüklenmeler ile ilgili diğer bir sorun ise ciddi performans düşüklüğü ile karakterize olan SÜRANTRENE durumudur. Günler-haftalarca süren kalıcı kronik bir yorgunluk ve kalıcı bir performans düşüklüğüne verilen addır.

Sporda Overreaching ne demek?

Overreaching:Kısa-orta süreli aşırı yüklenme durumu olarak tanımlanabilir (4). Ardışık olarak devam eden ağır antrenman ya da karşılaşmaların sportif performansta bir kaç haftalık düşüşe yol açması “overreaching” olarak tanımlanmıştır.

Mental antrenman ne demek?

Yapılacak olan bir sportif hareketin uygulaması olmaksızın yoğun bir şekilde zihinde canlandırılmasıdır. ... Mental antrenman teknik taktik ve kondisyon olarak maça hazırlanan sporcuyu ve takımı zihinsel olarak ta maça hazırlamaktır.

Super kompanzasyon nedir?

Antrenmanlarda, organizmaya uygulanan yüklenmeler sonrasında bir uyum süreci başlamaktadır. Bu süreç, uyarılma ve tamlama ile yıpranma ve yenilenme arasındaki sürekli bir değişimin sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu sürekli değişim fazla tamlama ya da süper kompenzasyon döngüsü olarak tanımlanmaktadır.

Sporda dinlenme nasıl olmalı?

Haftada 4 gün spor yapıyorsak, vücudu bölgelere bölerek çalışan bölgenin minimum 24, maksimum 72 saat dinlendirilmesine özen göstermeliyiz. Eğer 5 veya 6 gün spor yapıyorsak, yine vücut bölgelere bölünmeli ve 4 günde uyguladığımız dinlenme prensibi de uygulanmalıdır.

Rejenerasyon antrenmanı ne demek?

REJENERASYON (YENİLEME) ANTRENMANI ; Maçlar ve yüksek tempolu antrenmanlar gibi zorlayıcı yüklenmeler sonrası ya da sporcuların aşırı yorgun olduğu durumlarda toparlanma amacıyla kullanılır.

Sürantrenman sendromunun belirtileri nelerdir?

Aşırı antrenman sendromu (sürantrenman) tanınması oldukça zor, sistemik ve karmaşık bir tablodur. Bu sendrom kendini antrenman yükünün sabit kaldığı veya arttığı durumlarda performansta azalma, çabuk yorulma, uyku düzeninde bozulma, sosyal davranışlarda değişiklikler ile belli eder.

Zihinsel antrenman türleri nelerdir?

ZİHİNSEL ANTRENMAN
  • Kendi kendine konuşma (subvokal) antrenmanı
  • Gizli algı antrenmanı,
  • Kendini hayal Etme (ideomotor) antrenmanı.

Zihinsel antrenmanın faydaları nelerdir?

-Zihinsel antrenman zihinde bıraktığı izler ile koordinasyonun düzelmesini sağlar....Zihinsel antrenman ile ;
  1. Motivasyonun sürekliliği.
  2. Dinlenik kalabilmek.
  3. Zihinde canlandırma becerisi.
  4. Odaklanma.
  5. Duyguları kontrol altında tutabilmek.
  6. İdeal performans durumunu yaratabilmek.

Süper kompozisyon nedir?

Vücudumuz, dinlenme sırasında, antrenmanda harcadığı kaynakları yerine koymanın yanında başlangıç düzeyinin üzerinde bir tamamlama sağlar. Bu durum, fazla tamlama (supercompansation ) olarak adlandırılır.

Fazla tamlama kaç evreden oluşur?

Yüksek şiddette iki antrenman arası zaman uzunsa enerji kaynakları yenilenmekle kalmayıp başlangıç değerlerinin de üzerine çıkabilir. Diğer deyişle FAZLA TAMLAMA denen durum oluşur. (evre 4).

Sporda dinlenme günü önemli mi?

Dinlenme günü, kas yorgunluğu ve kas ağrıları gibi sorunları engelleyebilir. Kaslarının iyileşmesini sağlar. Ara vermeden egzersiz yaptığında motivasyonunu kaybedebilirsin. Dinlenme günleri sonrasında kendini daha motive olmuş hissedebilirsin.

Sporda dinlenme neden önemlidir?

Vücudun en iyi dinlendiği aktivitelerin başında uyku gelir, yeterli uyku sayesinde vücudunuz yenilenir; kas ve eklemleriniz kendilerini tazeler. Spor öncesi yaptığınız dinlenmeler, spor sonrasında yaptığınız dinlenmeler kadar önemlidir; metabolizmanızın dinlenmesi ve forma girmesi için size yardımcı olur.

Rejenerasyon nedir ne demek?

Yenilenme (Rejenerasyon), bazı doku ve hücrelerinin yenilenmesi ya da verilen kayıpların tekrar yerine konmasına verilen addır. Fizyolojik yenilenme; normal yaşantıda bazı vücut doku ve hücrelerinin sürekli olarak yaptığı yenilemedir.

Uzun süreli performans yetersizliğine ne denir?

Aşırı antrenman sendromu (sürantrenman) tanınması oldukça zor, sistemik ve karmaşık bir tablodur. Bu sendrom kendini antrenman yükünün sabit kaldığı veya arttığı durumlarda performansta azalma, çabuk yorulma, uyku düzeninde bozulma, sosyal davranışlarda değişiklikler ile belli eder.

Psikolojik çöküş nedir?

Tükenmişlik sendromu adı verilen psikolojik hastalık, 1974 yılında ilk olarak Herbert Freudenberger tarafından başarısızlık, yıpranmışlık, güç ve enerji düzeyinin azalması, tatmin edilmez isteklerin oluşması sonucunda bireyin içsel kaynaklarında oluşan tükenmişlik durumu olarak tanımlanmıştır.

Zihinsel antrenmanın diğer adı nedir?

Fiziksel bir eylem yapmadan sadece zihni kullanarak belli bir amaca yönelik (bilinen bir hareketin geliştirilmesi ya da yeni bir hareketin öğrenilmesi olarak yapılan hazırlık çalışmasına "zihinsel antrenman" denir. 2-Gizli algı antrenmanı, 3-Kendini hayal Etme (ideomotor) antrenmanı.