Postpartum nedir tıp?

İçindekiler:

  1. Postpartum nedir tıp?
  2. Post natal sendromu nedir?
  3. Doğum sonrası depresyon belirtileri nelerdir?
  4. Postpartum dönem ne kadar sürer?
  5. Atoni nedir ne demek?
  6. Uterus Involüsyonu ne demek?
  7. Post partum depression nedir?
  8. Lohusa sendromu nasıl olur?
  9. Involüsyon süresi nedir?
  10. Atoni nedir neden olur?
  11. Dogumda atoni nedir?
  12. Loşiaya nedir?

Postpartum nedir tıp?

doğum sonrası, doğumdan sonra. kadınlarda doğum yaptıktan sonraki bir yıl.

Post natal sendromu nedir?

Doğum sonrası depresyonu, yeni doğum yapmış annelerde görülen bir depresyondur. Postpartum depresyon (PPT) olarak da bilinir. Yeni doğum yapmış kadınlarda görülen fiziksel, duygusal, davranışsal değişimlerin tamamıdır.

Doğum sonrası depresyon belirtileri nelerdir?

Lohusa depresyonu belirtileri, aşağıdakileri içerebilir:
  • Depresif ruh durumu.
  • Şiddetli duygu durum değişiklikleri.
  • Aşırı ağlama.
  • Bebekle bağ kurmakta zorlanma.
  • Sevdiklerinizden uzaklaşma.
  • İştah kaybı
  • Normalden fazla yeme.
  • Uykusuzluk.
Daha fazla öğe...•BE

Postpartum dönem ne kadar sürer?

Lohusalık dönemi (puerperium) plasentanın doğumu ile başlayan ve doğum sonrası 6- 12 haftayı içeren dönemdir, postpartum dönem olarak bilinir.

Atoni nedir ne demek?

Atoni, doğum sonrasında kadınlarda bazı kanamalar yaşanır. Bu kanamalara neden olan durum atonidir. Rahim kaslarının kasılamaması durumu atoni olarak adlandırılıyor.

Uterus Involüsyonu ne demek?

Rahim (Uterus) involüsyonu Rahim involüsyonu; rahimin doğumdan sonra gebelik öncesi durumuna dönmesine verilen isimdir. Gebelik süresince rahim ağırlık olarak yaklaşık 20 kat büyür, ancak doğumdan sonra hızla küçülmeye başlar.

Post partum depression nedir?

Postpartum depresyon; doğum sonrası dönemde görülen tüm depresif bozukluklar için kullanılan bir kavramdır. Etiyolojisi konusunda çalışmalar arasında tam bir fikir birliği olmamakla birlikte, hormonal etmenler yanında psikososyal etmenlerinde etkili olduğu bildirilmektedir.

Lohusa sendromu nasıl olur?

Doğumdan sonra annenin kendini mutsuz, gergin, kaygılı hissetmesi, sık ağlama isteği, uykuya dalma güçlüğü ve iştah kaybı gibi belirtilerin eşlik ettiği duruma annelik hüznü veya lohusa sendromu deniliyor. Genellikle doğum sonrasındaki ilk iki haftada yoğun yaşanır ve ilk bir ayda kendiliğinden sonlanır.

Involüsyon süresi nedir?

Rahim (Uterus) involüsyonu Rahim involüsyonu; rahimin doğumdan sonra gebelik öncesi durumuna dönmesine verilen isimdir. Gebelik süresince rahim ağırlık olarak yaklaşık 20 kat büyür, ancak doğumdan sonra hızla küçülmeye başlar. Bebek doğduktan hemen sonra yaklaşık 20. gebelik haftasında olduğu boyuta iner.

Atoni nedir neden olur?

Atoni, genellikle doğumla alakalı kullanılan bir terim türüdür. Kadınlar doğum yaptıktan sonra bazı kanamalar yaşayabiliyor. Bu kanamalar rahim kaslarının kasılmaması nedeniyle ortaya çıkıyor. Rahim kasları doğumdan sonra kendini toparlayamadığı zaman kanamalara yol açar ve bu durum atoni olarak değerlendirilir.

Dogumda atoni nedir?

Doğum sonrası kanamanın en sık sebebi “atoni” ismi verilen rahim kasının kasılamaması ve kendini toplayamaması durumudur. Normal şartlarda doğumdan hemen sonra rahim kasılır, kısalır ve boyutları küçülmeye başlar. Bu arada rahim kası “myometriyum” arasından geçen damarlar sıkışır ve damar ağızları kapanır.

Loşiaya nedir?

Doğumdan sonra rahim kasılarak küçülür ve içinde kalan küçük dokular ve kan dışarı atılır, bu akıntıya loşia denir. Önemli olan akıntının renginin kırmızıdan pembeye, pembeden beyaza giderek açılmasıdır. İlk gün 2-3 saatlik sürede 1 ped daha sonra 3-4 saate 1 ped kanama normaldir.