Niksar Ulu Cami hangi Türk beyliğine aittir?

İçindekiler:

  1. Niksar Ulu Cami hangi Türk beyliğine aittir?
  2. Kayseri'de Ulu Cami nerede?
  3. Malatya Ulu Cami ne zaman yapıldı?
  4. Niksar Ulu Cami hangi dönemde yapıldı?
  5. Niksar hangi boydan?
  6. Kayseri Ulu Cami kim yaptı?
  7. Kayseri Ulu Cami hangi danişmendli hükümdarının eseridir?
  8. Malatya Ulu Cami kim tarafindan?
  9. Diyarbakır Ulu Cami hangi beylik döneminde inşa edilmiştir?
  10. Niksar Ulu Cami nerede?
  11. Tokat Niksar kalesini kim yaptı?
  12. Bursa Ulu Cami kim tarafından yaptırılmıştır?
  13. Niksar Alevi mi?
  14. Tokat Niksar Neyi Meşhur?
  15. Niksar ne zaman kuruldu?

Niksar Ulu Cami hangi Türk beyliğine aittir?

Ulu cami 1145 yılında inşa edildi. Büyük Selçuklular adına Anadolu'nun önemli bir kesiminde fetih faaliyetlerini yürütmüş olan Dânişmendliler, hüküm sürdükleri Amasya, Tokat, Niksar, Sivas ve Kayseri çevresinde birçok mimari eser meydana getirmişler.

Kayseri'de Ulu Cami nerede?

Kayseri şehir merkezinde olup, Kapalıçarşı'nın yanında yer almaktadır. Ulu Cami olarak bilinmekle beraber değişik kaynaklarda Cami-i Kebir veya Sultan Cami olarak da anılmaktadır. H.530/M.1135 tarihinde, Danişmendli hükümdarı Melik Mehmet Gazi tarafından yaptırılmıştır.

Malatya Ulu Cami ne zaman yapıldı?

Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alâeddin Keykubad tarafından H. 621'de (M. 1224) yaptırılmıştır. Çeşitli yıllarda gördüğü onarımlar neticesinde özgün mimarisinde bazı değişiklikler meydana gelmiştir. 1273-74'te yapılan onarımlarla yapının kuzeyine bir bölüm eklenmiştir.

Niksar Ulu Cami hangi dönemde yapıldı?

Melik Gazi Camii adıyla da anılan Niksar Ulu Camii, kitâbesiz olmasına rağmen sözlü geleneğin verilerine göre 540 (1145) yılına tarihlendirilmektedir.

Niksar hangi boydan?

Niksar Belediyesi tarafından Prof. Necati Demir'e yazdırılan Danışmend Gazi destanı isimli eserin Danışmendliler bölümünde onların kökleri ve ataları isimli giriş kısmında "Danışmendlilerin Oğuzların Çepni Boyuna mensup olduğu tahmin edilmektedir.

Kayseri Ulu Cami kim yaptı?

Kayseri Ulu Camii (Sultan Camisi veya Cami-i Kebir adlarıyla da bilinir), Türkiye'nin Kayseri ilinde yer almaktadır. Danişmentli hükümdarı Melik Mehmet Gazi tarafından 1134-1143 yılları arasında yaptırıldığı düşünülmektedir. 1206, 1723 yıllarında onarım görmüştür.

Kayseri Ulu Cami hangi danişmendli hükümdarının eseridir?

Kayseri'yi başkent yapan Danişmentli hükümdarı Melik Mehmet Gazi tarafından 1134-1143 yıllarında yaptırdığı düşünülen, Sultan Camisi veya Cami-i Kebir adlarıyla da bilinen cami, Kayseri'nin en eski Selçuklu Dönemi yapısıdır.

Malatya Ulu Cami kim tarafindan?

Battalgazi ilçesinde (Eski Malatya) bulunan bu cami Selçuklu Hükümdarı Alaaddin Keykubat zamanında 1224 yılında inşa edilmiştir. Kitabesine göre mimarları Yakup bin Ebubekir el-Malati ve Mansur bin Yakup'tur. Tuğladan yapılmış kısımlar ilk cami şeklini, taş olanlar ise daha sonra yapılan ilaveleri gösterir.

Diyarbakır Ulu Cami hangi beylik döneminde inşa edilmiştir?

Diyarbakır'da bulunan Ulu Camii, Anadolu'nun en eski tarihi değerlerinden birisidir. Camii Hz.Ömer (r.a) döneminde 639 yılında şehrin merkezindeki en büyük mabed olan Martoma Kilisesinin bulunduğu yere yapılmıştır. Sonrasında ise 1091 yılında Büyük Selçuklu Hükümdarı Melikşah'ın emri ile büyük bir onarım görmüştür.

Niksar Ulu Cami nerede?

Niksar Ulu Camii (Melik Gazi Camii olarak da bilinir), Türkiye'nin Tokat ilinin Niksar ilçesinde yer alan bir camidir. Kitabesi bulunmayan yapının ilk inşa tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte Nizâmeddin Yağıbasan'ın saltanatı sırasında H. 5) yılında yaptırıldığı düşünülmektedir.

Tokat Niksar kalesini kim yaptı?

Esas olarak Pers kökenli Pontus Krallığı zamanında yapıldığı ve adının Kaberia olduğu bilinen Niksar Kalesi, Roma Dönemi'nde eklenen yeni yapılarla günümüzdeki konumuna gelmiştir.

Bursa Ulu Cami kim tarafından yaptırılmıştır?

Ulucami; Osmanlı İmparatorluğu Döneminde Yapılmış Bütün Camilerin Atası Kent merkezinde, Atatürk Caddesi üzerindedir. Osmanlı sultanlarından Yıldırım Bayezıd tarafından yaptırılmış olup, 1400 yılında tamamlanmıştır. Mimarının Ali Neccar olduğu sanılmaktadır.

Niksar Alevi mi?

Niksar, Almus ve Başçiftlik ilçelerinin belli köylerinde yerleşik olan ve Tokat yöresinde Kürtünlüler olarak anılan Güvenç Abdal Ocağı mensupları Tokat bölgesinde yerleşik en önemli Alevi-Bektaşi topluluklardandır diyen Kökel, “Güvenç Abdal Ocağı'nın tarihsel merkezi Gümüşhane-Kürtün bölgesi olup ocak mensupları ...

Tokat Niksar Neyi Meşhur?

Tokat'ta en çok tüketilen yiyeceklerden birisi olan Tokat Çemeni, diğerlerinden farklı olarak kıyma ile yapılmakta. Tokat'ın Niksar ilçesinden çıkan Niksar Çöreği, yörenin en lezzetli hamur işidir. Tadıyla herkesi kendisine hayran bırakan Niksar Çöreğini, tatmadan geçmeyiniz.

Niksar ne zaman kuruldu?

Tokat Niksar'ın geçmişi, milattan önce 3 binli yıllara dayanıyor. Roma ve Bizans'tan sonra 11. yüzyılda Türklerin Anadolu'ya yaptıkları akınlarda kısa sürelerle Türklerin eline geçen Niksar, Anadolu'nun kapıları Malazgirt Zaferi ile tamamen Türklere açılınca Selçuklu, Danişmendli ve Osmanlı toprağı oldu.