Muhasebe hesap türleri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Muhasebe hesap türleri nelerdir?
  2. Muhasebe ana hesaplar nelerdir?
  3. Hangi hesap alacak bakiyesi verir?
  4. Aktif hesaplar nelerdir?
  5. Pasif hesapların alacak bakiyesi vermesi ne demektir?
  6. Başlangıçta borç kaydı yapılan ve borç bakiye veren alacak bakiyesi vermeyen hesaplara ne ad verilir?
  7. Aktif ve pasif hesaplar nelerdir?
  8. Bilançoda aktifler nelerdir?

Muhasebe hesap türleri nelerdir?

Hesaplar, Bilanço hesapları ve Gelir tablosu (sonuç) hesapları olmak üzere temel mali tablolara göre iki ana gruba ayrılırlar. Bilanço hesapları, Aktif hesaplar ve Pasif hesaplardan oluşurken; Gelir tablosu hesapları ise, Gelir ve Gider hesaplarından oluşur.

Muhasebe ana hesaplar nelerdir?

Ana hesaplar büyük defterde yer alan hesaplardır ve bu hesaplar aynı nitelikteki ticari işlemlerin hareketlerini toplu olarak gösterir. 2-Yardımcı Hesaplar: ana hesapta topluca görülen işlemlerin alt detaylarını gösteren hesaplara ise yardımcı hesaplar denir.

Hangi hesap alacak bakiyesi verir?

Bir hesabın borç ve alacak tarafı toplamları arasındaki farka hesap bakiyesi ya da hesap kalanı denir. Hesabın borç tutarı alacak tutarından büyük ise hesap borç kalanı verir. Alacak taraf borç taraftan daha büyükse alacak kalanı veya bakiyesi verir.

Aktif hesaplar nelerdir?

Aktif hesapların işleyişi:Bilançonun sol tarafında yer alan hesaplar aktif hesaplardır. Ayrıca bilançonun pasifinde eksi (-) değerle yer alan hesaplarda aktif karakterli hesaplardır. Aktif hesapların ilk kayıtları borcuna yapılır.

Pasif hesapların alacak bakiyesi vermesi ne demektir?

Bir hesabın borç ve alacak tutarları arasındaki farka kalan ya da bakiye denir. Hesabın borç tutarı fazla ise borç kalanı, alacak tutarı fazla ise alacak kalanı verir. NOT: Aktif hesaplar daima borç kalanı verir, pasif hesaplar ise daima alacak kalanı verir.

Başlangıçta borç kaydı yapılan ve borç bakiye veren alacak bakiyesi vermeyen hesaplara ne ad verilir?

Aktif hesaplara ilk kayıt her zaman borç tarafına yapılır. Aktif hesaplar ya borç kalanı verirler ya da kalan vermezler. Aktif hesaplar hiçbir zaman alacak kalanı vermezler.

Aktif ve pasif hesaplar nelerdir?

Açılış kaydı borç tarafına yapılan ve borç kalanını bizlere veren hesap çeşidi aktiftir. Pasifte ise açılış kaydı alacak kısmına yapılır ve alacakta kalan tutar gösterilir.

Bilançoda aktifler nelerdir?

Bilançonun aktif bölümü işletmenin nakit gibi likit varlıkları ile, alacaklarını, maddi taşınır, taşınmaz gibi varlıklarını göstermektedir. Bu varlıkların edinilmesi için kullanılan borçlar ve işletmeye konulan sermaye ise "pasif" bölümde gösterilir.