Hukuk davaları nedir?

İçindekiler:

  1. Hukuk davaları nedir?
  2. Idari yargılamada dava türleri nelerdir?
  3. Anayasa yargısında ki dava türleri nelerdir?
  4. Eda davası hangileri?
  5. Dava türleri kaça ayrılır?
  6. Asliye hukuk mahkemesi hangi davalara bakar?
  7. 2577 sayılı idari Yargılama Usulü Kanununda düzenlenen dava türleri nedir?
  8. Dava türlerinden hangisi idari yargı kolunda görülür?
  9. Anayasa Mahkemesinde hangi davalar görülür?
  10. 2577 sayılı idari Yargılama Usulü Kanununda düzenlenen dava türleri nelerdir?
  11. Aşağıdakilerden hangisi eda davasıdır?
  12. Alacak davası eda davası mıdır?
  13. Ülkemizde dava türleri nelerdir?
  14. Derdest dosya ne demek?
  15. Asliye Hukuk Mahkemesi görevleri nelerdir?
  16. Asliye Sulh hukuk mahkemesi hangi davalara bakar?
  17. Aşağıdaki dava türlerinden hangisi idari yargı kolunda görülür?
  18. 2577 sayılı Kanun 27 maddesi nedir?
  19. Adli yargı hakimi hangi davalara bakar?
  20. Anayasa mahkemesine kimler dava açabilir?

Hukuk davaları nedir?

Boşanma davaları, tazminat davaları, alacak davaları, tapu iptali ve tescil davaları, el atmanın önlenmesi davaları, itirazın iptali davaları, kamulaştırma davaları, işçilik davaları, menfi tespit davaları, miras davaları, ortaklığın giderilmesi davaları gibi davalar özel hukuk alanındaki başlıca davalardır.

Idari yargılamada dava türleri nelerdir?

İdari yargıda dava türleri üçe ayrılır. Bunlar, iptal davası, tam yargı davası ve idari sözleşmelerden doğan davalardır.

Anayasa yargısında ki dava türleri nelerdir?

Anayasa Mahkemesi ise anayasaya uygunluk denetimini yapan mercidir. Anayasaya uygunluk denetimi yolları iptal davası, itiraz yolu ve bireysel başvurudur.

Eda davası hangileri?

Eda davası medeni usul hukuku içerisinde bulunan bir dava türüdür. Edim davaları olarak da isimlendirilen eda davası, Hukuk Muhakemeleri Kanunun 105 maddesine göre şöyle açıklanmaktadır; 'Eda davası yoluyla mahkemeden, davalının, bir şeyi vermeye veya yapmaya yahut yapmamaya mahkûm edilmesi talep edilir.

Dava türleri kaça ayrılır?

Medeni Usul Hukukunda Dava Türleri
  • Eda Davaları MADDE 105- (1) Eda davası yoluyla mahkemeden, davalının, bir şeyi vermeye veya yapmaya yahut yapmamaya mahkûm edilmesi talep edilir. ...
  • Tespit Davası ...
  • İnşai Davalar. ...
  • Topluluk Davası ...
  • Terditli Dava. ...
  • Kısmi Dava. ...
  • Belirsiz Alacak Davası ...
  • Davaların yığılması

Asliye hukuk mahkemesi hangi davalara bakar?

Asliye hukuk mahkemesi malvarlığı ve şahıs varlığına ilişkin davalara bakar. Özellikle saymak gerekirse asliye hukuk mahkemesinin baktığı dava çeşitlerinden bazıları şunlardır; Tazminat davası Vasiyetname ve miras sözleşmesinin iptali davası

2577 sayılı idari Yargılama Usulü Kanununda düzenlenen dava türleri nedir?

2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 2 nci maddesinde yer alan idari dava türleri iptal davaları, tam yargı davaları ve idari sözleşmelerden doğan davalardır.

Dava türlerinden hangisi idari yargı kolunda görülür?

Dava kuramı yönünden, idari yargıda açılan iptal davaları inşaî dava, tam yargı davaları ise eda davası olarak görülmektedir.

Anayasa Mahkemesinde hangi davalar görülür?

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün Anayasa'ya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetler. Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceler ve denetler.

2577 sayılı idari Yargılama Usulü Kanununda düzenlenen dava türleri nelerdir?

2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 2 nci maddesinde yer alan idari dava türleri iptal davaları, tam yargı davaları ve idari sözleşmelerden doğan davalardır.

Aşağıdakilerden hangisi eda davasıdır?

Örn: Bir kişinin kendisinden çaldığı malın kendisine geri verilmesi istemiyle açtığı dava; eda davasıdır. Ki buna “istihkak davası” denir.

Alacak davası eda davası mıdır?

Alacak davası, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda dava çeşitleri içerisinde düzenlenmiş bir eda davası tipidir. ... Alacak davası belirli bir alacak için yapılabileceği gibi belirsiz bir alacak içinde pekâlâ açılabilir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 107. maddesi belirsiz alacak davasından bahsetmektedir.

Ülkemizde dava türleri nelerdir?

Medeni Usul Hukukunda Dava Türleri
  • Eda Davaları MADDE 105- (1) Eda davası yoluyla mahkemeden, davalının, bir şeyi vermeye veya yapmaya yahut yapmamaya mahkûm edilmesi talep edilir. ...
  • Tespit Davası ...
  • İnşai Davalar. ...
  • Topluluk Davası ...
  • Terditli Dava. ...
  • Kısmi Dava. ...
  • Belirsiz Alacak Davası ...
  • Davaların yığılması

Derdest dosya ne demek?

Derdestlik aynı davanın daha önceden açılmış ve devam eden halidir ve bu durum HMK'da artık bir dava şartı olarak belirtilir. ... Bir diğer anlatımla bir davanın derdest olması o dava hakkında henüz karar verilmemiş ve kesinleşmemiş anlamına gelmektedir.

Asliye Hukuk Mahkemesi görevleri nelerdir?

Asliye Hukuk Mahkemesi Hangi Davalara Bakar?
  • Tapu iptal ve tescil davası,
  • El atmanın önlenmesi davası,
  • Geçit veya üst hakkı davası,
  • Haksız işgal ve ecrimisil davası,
  • Muhdesatın aidiyetinin tespiti davası,
  • Şufa (önalım) davası,
  • Zilyetliğin tespiti ve korunmasına ilişkin davalar,
  • Menfi tespit ve istirdat davası,
Daha fazla öğe...

Asliye Sulh hukuk mahkemesi hangi davalara bakar?

Vasi atanması veya vasinin görevinden çekilmesi davası, Vasiyetnamenin açılması, Tek başına açılan zilyetliğin korunması davası, (Zilyetliğin tespiti ile birlikte açılırsa Asliye Hukuk Mahkemesi görevlidir).

Aşağıdaki dava türlerinden hangisi idari yargı kolunda görülür?

Dava kuramı yönünden, idari yargıda açılan iptal davaları inşaî dava, tam yargı davaları ise eda davası olarak görülmektedir.

2577 sayılı Kanun 27 maddesi nedir?

2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 27. maddesinin 2. fıkrasında, idari işlemin uygulanması halinde giderilmesi güç veya olanaksız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması koşullarının birlikte gerçekleşmesi durumunda yürütmenin durdurulmasına karar verileceği kuralı yer almıştır.

Adli yargı hakimi hangi davalara bakar?

Madde 1- Bu Kanun, adlî yargı ilk derece mahkemeleri ile bölge adliye mahkemelerinin kuruluş, görev ve yetkilerini düzenler. Madde 2- Adlî yargı ilk derece mahkemeleri, hukuk ve ceza mahkemeleridir. Madde 3 - Adlî yargı ikinci derece mahkemeleri, bölge adliye mahkemeleridir.

Anayasa mahkemesine kimler dava açabilir?

Kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün veya bunların belirli madde ve hükümlerinin şekil ve esas bakımından Anayasa'ya aykırılığı iddiasıyla Anayasa Mahkemesinde iptal davası açabilme hakkı, Cumhurbaşkanına, Türkiye Büyük Millet Meclisinde en fazla üyeye sahip iki siyasi ...