İsim ve isim tamlamaları nelerdir?

İçindekiler:

  1. İsim ve isim tamlamaları nelerdir?
  2. Takısız isim tamlaması nedir ve örnekler?
  3. Zincirleme ad tamlaması ne demek?
  4. İsim tamlaması nasıl oluşur?
  5. Zincirleme ad tamlaması nedir örnek?
  6. Belirtili isim tamlaması nasil olur?
  7. Belirtili isim tamlamasını nasıl buluruz?
  8. Takısız ne demek?

İsim ve isim tamlamaları nelerdir?

En az iki ismin bir araya gelerek kendi aralarında oluşturdukları anlam ilgisi isim tamlaması – ad tamlaması olarak adlandırılır. İsim tamlamalarını oluşturan sözcüklerden birinci olan isme “tamlayan” ve ikinci olan isme “tamlanan” adı verilir. Tamlayan ve tamlananın kendilerine ait ekleri ve görevleri vardır.

Takısız isim tamlaması nedir ve örnekler?

Takısız isim tamlamaları, genellikle tamlayanın neden yapıldığını belirtmek için kullanılır. Örnekler: çelik kasa, inci kolye, altın yüzük, gümüş tepsi, bakır kablo, cam kavanoz, kum saati, tahta kalem, taş köprü, demir kapı, ahşap dolap, çelik tencere, yün çorap, plastik bidon, alçı heykel, mermer sütun…

Zincirleme ad tamlaması ne demek?

Yani ikiden fazla isimden oluşmasıdır. ... Zincirleme denmesinin sebebi de, önceden oluşturulmuş olan bir isim tamlamasına yeni bir unsur (tamlayan ya da tamlanan) daha ekleniyor olması veya iki isim tamlamasının birleştirilmesidir.

İsim tamlaması nasıl oluşur?

İsim tamlaması olması için; İki tane isimden oluşması, Her iki isim de tamlama eklerini almış olması yani birinci isim tamlayan eklerini (ın,in,un,ün), ikinci isim de tamlanan ekini (ı,i,u,ü) alması gereklidir.

Zincirleme ad tamlaması nedir örnek?

Zincirleme İsim Tamlaması Örnek Cümleler. ➥ Aşağıdaki sokağın köşesindeki evi satın aldım. ➥ Ayşe'nin çantasının sapı kopunca içindekiler yere döküldü. ➥ Babam küçükken sokak lambasının ışığında ders çalışırmış.

Belirtili isim tamlaması nasil olur?

Belirtili isim tamlamalarında bir kavramın "kime"," kimin" ve "neye" ait olduğu belirtilir. Bu tür tamlamalarda hem tamlayan hem de tamlanan ek alır. Tamlayan -in ilgi ekini (tamlayan eki), tamlanan ise -i iyelik ekini alır: kitabın kapağı, çocukların kıyafetleri, üzümün çöpü, aşkın büyüsü

Belirtili isim tamlamasını nasıl buluruz?

Belirtili isim tamlamalarını cümle içerisinde bulmak oldukça kolaydır. Özellikle tamlayan eki ve tamlanan eklerine bakılabilir. Bunun dışında tamlanana ''kimin, neyin'' soruları ile tamlayan bulunabilir. Ayrıca tamlayan tamlananın kime ve neye ait olduğunu bildirmektedir.

Takısız ne demek?

Takısız isim tamlamaları, diğer tamlama çeşitlerinden farklı olarak ek almayan sözcüklerden oluşur. Sıfat tamlamalarının bazıları ek almaz. ... İkinci tamlamada ise hem tahta hem de kapı sözcükleri isimdir. Her iki kelime de ek almadığı için, tahta kapı, takısız isim tamlamasıdır.