Muhayyel ne demek TDK?

İçindekiler:

  1. Muhayyel ne demek TDK?
  2. Muhayyel ne demek edebiyat?
  3. Ahrar ne anlama gelir?
  4. Nikbin olmak nedir?
  5. Mutasavver ne demek Osmanlıca?
  6. Maroken ne demek TDK?
  7. Hayal Engiz ne demek?
  8. Müfritler ne demek?
  9. Ahrâr osmanlica ne demek?
  10. Arapça Ahrar ne demek?
  11. Nikbin ve bedbin ne demek?
  12. Serendipçe ne demek TDK?
  13. Müşedded ne demek?
  14. Maroken cilt ne demek?
  15. Maroken kumaş ne demek?
  16. Engîz ne demek Osmanlıca?
  17. Mufret ne demek?
  18. Müfteri ne anlama gelir?
  19. Arapçada Ahrar ne demek?

Muhayyel ne demek TDK?

sf. esk. Hayal gücüyle yaratılan, hayal edilen: “Gülümser bir resimdir / Muhayyel sevgilimdir” -Y. K. Beyatlı.

Muhayyel ne demek edebiyat?

hayal edilmiş, hayali anlamına gelen; mim, hı, ye, lam haflerinin orijinal yazılışını oluşturduğu arapça kökenli kelime. hayal edilen, hayali.

Ahrar ne anlama gelir?

1. Hürler, esir ve köle olmayanlar: Tab'ımın hürriyyeti ahrâra kuvvet-bahş olur (Muallim Nâci).

Nikbin olmak nedir?

(ﻧﻴﻜﺒﻴﻦ) sıf. ve i. (Fars. nіk “iyi” ve bіn “gören” ile nіk-bіn) Her şeyi iyi tarafından alan (kimse), iyimser.

Mutasavver ne demek Osmanlıca?

mutasavver / مُتَصَوَّرْ İlerde yapılması düşünülmüş. Tasvir edilen. Hatırdan geçen. Kabil, akıl kabul eder, akıl alır.

Maroken ne demek TDK?

1. Fas'ta üretilen ve özel bir şekilde işlenen yumuşak bir cins keçi derisi: Cebinden maroken ile kaplı bir defter çıkardı (Ömer Seyfeddin). Onlara maroken ile kaplı birer kitap vereceklerdi (Aka Gündüz).

Hayal Engiz ne demek?

Hayâl-engîz” terimi ise, “muhayyel” veya “pür-hayâl” şiirdeki kelime ve kavram ilişkisini o güne kadar fark edilmemiş yönlerdeki kurgulamayla yapmak, demektir.

Müfritler ne demek?

1. Bir şeyi haddinden, gereğinden fazla yapan, aşırıya, ifrâta kaçan (kimse): Müfritler bunun bizi zaafa düşüreceğini ileri sürüyorlar, mûtedillerse gönderilmesini istiyorlardı (Hâlide E. Adıvar).

Ahrâr osmanlica ne demek?

ahrar / ahrâr / احرار (Tekili: Hür) Hürler. Esir veya köle olmayan kimseler. Silsilesinde esir veya köle bulunmayanlar. Hürriyetçiler.

Arapça Ahrar ne demek?

Arapça aḥrār "hürler" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça ḥrr kökünden gelen ḥurr أحرار z "hür, azatlı" sözcüğünün çoğuludur. Daha fazla bilgi için hür maddesine bakınız. Ahrar kelimesi tarihte bilinen ilk kez Tezkiret-ül Evliya (1341) : göŋül, kibrit-i ahmer gibi bulunmaz olmışdur eserinde yer almıştır.

Nikbin ve bedbin ne demek?

"Bed", "kötü" demek (İngilizce'deki "bad" gibi düşünün); "nik" ise "iyi" demek. Birleştirirsek "bedbin", "kötü gören"; "nikbin" ise "iyi gören". Daha da Türkçesi "karamsar" ile "iyimser".

Serendipçe ne demek TDK?

Son yıllarda popüler olan ve özellikle gençler tarafından sık sık kullanılan serendipçe kelimesinin anlamı birçok kişi tarafından bulunuyor. Bu sözcük mutluluk getiren rastlantı ve hoş tesadüf demektir. Kişinin yeniden neşeli ve pozitif hissetmesini sağlayan olumlu gelişmeler serendipçe olarak nitelendirilir.

Müşedded ne demek?

müşedded / مُشَدَّدْ Kuvvetlendirilmiş, şiddeti artırılmış. Gr: İki defa yanyana okunan harf, şeddeli harf.

Maroken cilt ne demek?

kullanılmaya elverişli duruma getirilmiş keçi derisi. bu deriyle kaplanmış eşyalar da aynı isimle anılır... ilk kez fas'ta, keçi derisinin bitkisel maddelerle sepilenip boyanmasıyla elde edilen, bugün her ülkede yapılan çok yumuşak deri. ...

Maroken kumaş ne demek?

Maroken viskon kumaşlar polyesterin taşıdığı olumsuz özellikleri taşımaz. Doğal bir kumaştır. Terletme yapmaz ve vücuda yapışmaz. ... Eni 150 cm olan kumaştan elbise, bluz ve tunik için 2-3 metre, etek, gömlek ve pantolon için 1-2 metre almanız yeterlidir.

Engîz ne demek Osmanlıca?

(ﺍﻧﮕﻴﺰ) sıf. (Fars. engіḫten “harekete getirmek”ten engіz) Sonuna geldiği kelimelere “harekete getiren, koparan, karıştıran” anlamı katarak Farsça usûlüyle birleşik sıfatlar yapar: Bükâ-engiz: Gözyaşı dökülmesine sebep olan, ağlatan. Dehşet-engiz: Dehşet saçan, dehşetli.

Mufret ne demek?

Müfred kelime ne demek? 1)Tek, teklik, yalnız. Müteaddid olmayıp yalnız birden ibaret olan, 2)Basit, mürekkeb olmayan, 3)(Dil Bilgisi)Yalnız bir şey veya şahsa işaret eden veya bire mahsus olan kelime.

Müfteri ne anlama gelir?

MÜFTERÎ (ﻣﻔﺘﺮﻯ) sıf. ve i. (Ar. iftirā “yalan söz uydurmak”tan mufterі) İftirâ eden, kara çalan, iftirâcı (kimse): Altı yedi aydan beri pek çok iftirâlara hedef olduk.

Arapçada Ahrar ne demek?

Ahrar kelimesi Türkçe'de "hürler" anlamına gelir. Arapça aḥrār "hürler" sözcüğünden alıntıdır.